Ehl-i sunnet sanılan biri, (Her konuda dort mezhep arasında farklar vardır. Mesela namazda, imam arkasında Fatiha okumak Hanefî’de tahrimen mekruh, ŞÃ‚fiî’de ise farzdır. Deniz haşaratı Hanefî’de tahrimen mekruh, ŞÃ‚fiî’de helaldir. Bunun gibi hususlarda, bazen Hanefîler Şafiî mezhebinin kavliyle, Şafiîler de bazen Hanefî mezhebinin kavliyle amel ederse, hem Resulullah’ın farklı uygulamalarıyla amel etmek sevabına kavuşur, hem de farklı mezheplerde olan Muslumanlar arasındaki sevginin artmasına sebep olur) diyor. Bu mezhepsizlik değil mi?
Evet, Ehl-i sunnet Âlimleri, boyle yapmanın mezhepsizlik, hatt ilhad olduğunu bildirmişlerdir. Boyle yapmak, (Benim mezhebimdeki hukum yanlış olabilir, ihtiyaten ara sıra diğer mezhepteki gibi kılayım da, doğruya ulaşmış olayım) demek gibi olur ki, boyle şuphenin kufre kadar gideceğini Âlimlerimiz bildirmiştir.
Bir ibadetin bir kısmını bir mezhebe gore yaparken, diğer kısmını, bu mezhebe gore yapmayıp, başka mezhebe gore yapmaya kalkışmak, birinci mezhep imamının bilgisini beğenmemek olur. Selef-i salihin’i beğenmemek, cahil saymak ise kufurdur. (F. Bilgiler)
Mezhepler tedvin edilmeden, yani mezhepler meydana cıkmadan once, herhangi bir muctehidin ictihadıyla amel etmek caizdi. Mezhepler meydana cıktıktan sonra, artık herkesin bir mezhebe gore amel etmesi lazım oldu. (Feth-ul-kadir)
Mezhepler meydana cıktıktan sonra, bir mezhebi oğrenip, bu mezhebe gore amel etmek gerektiğini Âlimler sozbirliğiyle bildirmişler ve icma hÂsıl olmuştur. (Mizan-ul-kubra)
İmam-ı Rabbani hazretleri muctehid olduğu halde şoyle buyuruyor:
(Fatihasız namaz olmaz) hadis-i şerifi varken, Hanefîlerin, imam arkasında Fatiha okumamalarının sebebini, tam anlayamadım. Buna rağmen, delili zayıf diye duşunerek mezhebimin hukmuyle amel etmemenin, ilhad olduğunu bildiğim icin, mezhebime uyarak imam arkasında Fatiha okumadım. (Mebde ve Mead)
Gorulduğu gibi, kendi mezhebinin hukmunden şuphe edip, başka mezheb isabet etmiş olabilir diye o mezhebin hukmuyle amel etmenin asla caiz olmadığı yukarıdaki vesikalardan anlaşılmaktadır. Boyle caiz olmayan bir iş yaparak, (Muslumanlar arasındaki sevginin artmasına sebep olur) demek ne kadar dehşet vericidir. Dort mezhepteki Muslumanlar birbirine duşman mı ki de, boyle caiz olmayan iş yapılarak, birbirlerine olan sevgilerinin artacağı soylenerek, mezhepsizlik kapısı aralanıyor?
İhtiyac hÂlinde diğer uc mezhebi taklit etmek caizken, yanlış bir iş nasıl tavsiye edilebilir ki? Bu curet, nakli bırakıp, aklı olcu almaktan kaynaklanmaktadır.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Mezhepleri karıştırmak