Peygamber Efendimiz (asm), bayramda tekbir ve tehlil getirirdi


“Ramazan ve Kurban bayramlarını “La ilahe illallah” lar ile “Allahu ekber” lerle “Elhamdulillah” larla “Subhanallah” larla susleyiniz.” (Ebu Nuaym)
Peygamber Efendimiz(asm) bayramı, “Yeme, icme ve Allah’a zikir gunleri” olarak tarif etmiştir.
Kendisi gerek Ramazan gerekse Kurban bayramlarını bu şekilde gecirmiştir. Ummetine de boyle yapmalarını tavsiye buyurmuşlardır.
“Tekbir getirmek suretiyle bayramlarınızı susleyiniz.” (Taberani)
Helal kılınan eğlence ve izhar-ı surur havasının, meşru’ hududu taşmayacak şekilde ileri goturulmesini onlemek maksadıyla bayramın dini yonunu belirtmeye Hz. Peygamber (asm) hususi bir ehemmiyet atfetmiştir. (Kutub-i Sitte)
“Bayramlarda gaflet istila edip gayr-i meşru daireye sapmamak icin, rivayetlerde zikrullaha (Allah'ı zikretmeye) ve şukre azim tergibat (buyuk teşvikler) vardır. Ta ki, bayramlarda o sevinc ve surur nimetlerini şukre cevirip, o nimeti idame ve ziyadeleştirsin. Cunku şukur nimeti ziyadeleştirir, gafleti kacırır.” (Lem’alar)


Peygamber Efendimiz (asm), bayram sabahı hurma yerdi


Orucunu tatlı bir şeyle acmayı adet edinen Resul-i Ekrem (asm), Ramazan Bayramı'na da tatlı yiyerek ve namaza oyle giderlerdi.
Hz. Enes (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm) Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkac hurma yemedikce namaza gitmezdi.” (Buhari, Tirmizi)
Resulullah’ın (asm) Ramazan bayramı namazına giderken bir şeyler yemesinin hikmetini bazı şarihler: “Kimse namaz kılıncaya kadar oruca devam ediliyor zannetmesin diyedir, sanki bu yanlışlığın yolunu kapamak istemiştir.” şeklinde acıklamışlardır.
Kurban bayramında bir şey yenmemesi esastır. (Kutub-i Sitte)
Hurmanın tek kılınması Allah’ın birliğine işaret icindir. Resulullah (asm) tek ile teberruk (bereketlenmek) icin imkÂn olan her şeyi tek yapardı. “Allah (cc) tek’tir. Teki sever.” buyurmuştur. (Kutub-i Sitte)


Peygamber Efendimiz (asm), bayram namazına yaya olarak giderdi.

Hz. Ali (ra) demiştir ki: “Bayram namazına yaya gitmen, cıkmazdan once bir şeyler yemen sunnettir.” (Tirmizi)

Peygamber Efendimiz(asm), bayram namazına gidiş ve donuşte farklı yolları tercih ederdi


İbn-i Omer (ra) anlatıyor: “ Resulullah (asm) bayram namazına giderken bir yoldan gider, donerken başka bir yoldan donerdi.” (Ebu Davud)
Hadis, bayram namazına gidiş ve gelişi başka başka yollardan yapmanın mustehab olduğunu ifade etmektedir..



Kaynak İslam Bilgisi
__________________