Hz. Peygamber'in namazlarda okuduğu sûre ve Âyetler, beş vakit namaz ile diğer namazlarda değişiktir. Şimdi beş vakit namazın ilkinden başlayarak geniş bilgi Verelim..
I- Sabah Namazı
Hz.. Peygamber (S.A.V.), sabah namazında uzun mufassal (Tıval-i Mufassal diye adlandırılan) sûrelerden
okurdu. Bazen iki rekÂtta "el-VÂkı'a" (56/96) ve benzeri sûrelerden okurdu." Ahmed ve İbn Huzeyme (1/69/1). HÂkim "Sahih" demiş, Zehebî de onu benimsemiştir.
Hz. Peygamber (S.A.V.) Veda Baccında "et-Tûr" (52/49) sûresini okumuştu. Bazen birinci rekÂtta "KÂf' (50/45) ve benzeri sureleri okurdu." Muslim
Hz. Peygamber (S.A.V.) bazen de "Izeş-Şemsu Kuvviret" (81/15) gibi kısa sûreler (Kisarul-Mufassal)'den okurdu." Bir defasında da her iki rekÂtla da "İz Zulzilet" (99/8) suresini okumuştu. Hatta rÂvi, Resulullah (S.A.V.), bilerek mî, yoksa unutarak mı boyle yaptı? bilemiyorum." demiştir." Bir defasında seferde "FelÂk" (113/5) ve "NÂs" (l 14/6) sûrelerini okumuştu." Ibn Huzeyme (1/76/1) ve Ebu Davud
Hz. Peygamber (S.A.V.) Ukbe b. Âmir'e soyle demiştir: "Namazında Muavvizeteyn'i (FelÂk ve NÂs sûrelerini) oku. (Bu iki sûre ile sığındığı gibi, hic kimse Allah'a sığınamaz.)"*
"Hz. Peygamber (S.A.V.) bazen de daha fazlasını, altmış Âyet ve daha coğunu okurdu." RÂvilerden biri diyor kî; bunu bir rekÂtta mı, yoksa iki rekÂtta mı, okuduğunu bilemiyorum?"
"Hz. Peygamber (S.A.V.) bazen "er-Rum"(30/60) sûresini, bazen de "Yasın" (36/83) sûresini okurdu." Bir defasında Mekke'de sabah namazını kıldırırken "el-Mu'minûn" (23/118) sûresini okumaya başlamıştı. Bu sûrede gecen "Musa" ve "Harun", yahutta "îsa kelimelerinin gectiği Âyetlere gelince oksuruğu tutmuş, o da hemen ruku'a varmıştı."
"Hz. Peygamber (S.A.V.) bazen, sabah namazında cemaata "es-SÂffÂt" (77/182) sûresini okuyarak imamlık yapardı."Ahmed ve Ebû YÂ'l "Musned'"lerinde;
"Cuma gunu sabah namazını kıldırırken; birinci rekÂtta "es-Sec-de" (32/30) sûresini, ikinci rekÂtla- "insan" (76/31) suresini okurdum
"Hz. Peygamber (S.A.V.) birinci rekÂtla uzun, ikinci rekÂtta kısa okurdu."Buhari ve Muslum
Sabah Namazının Sunnetinde Kıraat
"Hz. Peygamber, sabah namazının sunnetinin iki rekÂtında da cok az kıraatte bulunurdu." Oyle ki, Hz. Âişe şoyle derdi: "Hz. Peygamber acaba Fatiha okudu mu?"1
Bazen Fatiha'dan sonra, birinci rekÂtla (Kulu Amenna bill-Âhi),2/i36) Âyeuni, diğer rekÂtla (Kul Y ehlel-Kilabi tcalcv,3/64) Âycuni okurdu." Bazen de bu ayetin yerine (Felemm EhasseIsa minhumul-kufr... 23/52) , bazen de birinci rekÂtta (KÂfirûn, 109/6); ikinci rekÂtta (İhlÂs,112/4) suresini okurdu."Muslim
"Hz. Peygamber (S.A.V.) bir adamın birinci rekÂtta ilk sureyi (KÂfirûn) okuduğunu duydu ve "Rabbine iman etmiş bir kul" buyurdu. Diğer rekÂtla da ikinci sûreyi (İlılÂs) okumuştu. Bunun uzerine de Hz. Peygamber: "rabbini tanıyan bir kul." buyurdu," Tahavî, Ibn Hıbban..
II- Oğle Namazı
"Hz. Peygamber (A.S.), ilk iki rekÂtla Fatiha ile birlikte iki sûre okur, birinci rekÂtta kıraati uzatır, ikinci rekÂtta uzatmazdı." Buharî ve Muslim.
"Bazen Hz. Peygamber kıraati o kadar uzatırdı ki, oğle namazı icin ikamet getirilince, bir kimse Baki' mezarlığına gider, orada ihtiyacını gorur, sonra da evine gelir, abdestini alır, sonra da namaza gelirdi ki, Hz. Peygamber hÂl birinci rekÂttadır." "Ashab, boyle yapmakla Hz. Peygamber'in maksadının, cemaatin birinci rekÂta yetişmesini sağlamak olduğunu tahmin ediyorlardı."Sağlam bîr isnatla Ebu DÂvud, İbn Huzeyme (1/165/1)
"Hz. Peygamber (S.A.V.) ilk iki rekÂtın herbirinde; Fatiha dahil 30 Âyet kadar (Elif lÂm Mîm es-Secde,22/30 suresi miktarınca) okurdu." Ahmed b. Hanbel ve Muslim. "Bazen (Tarık, Burûc, Leyl vb.) sûreleri okurdu."Ebu Davud
Bazen de (Inşikak vb.) sûreleri okurdu." "Ashab, Hz. Peygamber'in oğle ve ikindi namazlanndaki kıratını, sakalının hareketinden anlarlardı."Buhari,
Hz. Peygamber'in Son İki Re k'atta Fatiha'dan Sonra Okuduğu Âyetler "Hz. Peygamber son iki rekÂtı ilk iki rekÂttan yarı yarıya daha az yani 15 ayet kadar eksik okurdu.' "Bazen de son iki rekÂtta sadece Fatiha'"yı okurdu."Buhari, "Okuduğu Âyetleri bazen cemaatada işittırirdı. Ibn Huzeyme. "es-Sıhih" (1/67)2)
"Cemaat, Hz. Peygamber'in (Sebbihisme Rabbi-kel'A'lÂ.87/19) ve (nel-etÂke hadisu'l-ğasiye, 88/26) nağmelerini işitirlerdi."Buhari,
"Bazen (Burûc,85/22), (TÂrık,86/17) ve benzeri sûreleri okurdu."Muslim ' "Bazen de (Velleyli iz yağşÃ‚,92/21) gibi sûreler okurdu."
Buhari ve Muslim
III- ikindi Namazı
"Hz. Peygamber (S.A.V.), ilk iki rekÂtta Fatiha ile birlikte iki sure okur, birinci rekÂtta kıraati uzatır, ikinci rekÂtta uzatmazdı."Sağlam bir isnada Ebû DÂvud ve Ibn Huzeyme.
"Ashab, boyle yapmakla Hz. Peygamber'in maksadının cemanım birinci rekata yetişmesini sağlamak olduğunu tahmin ediyorlardı."Ahmed b. Hanbel ve Muslim
"Hz. Peygamber (S.A.V.), her iki rekÂtta 15 Âyet kadar, yani (iğle namazının ilk iki rekÂtmda okuduğunun yarısı kadar okurdu. Son iki rekÂtı ilk iki rekÂttan yarı yarıya daha kısa tutardı."Ahmed b. Hanbel ve Muslim
"Son iki rekÂtta sadece Fatiha'yı okurdu." "Zaman zaman cemaata okuduğu Âyetleri işittirildi." "Ve ikindi namazında da. Oğle namazında okuduğu sûreleri okurdu.."
IV- Akşam Namazı
"Bazen Hz. Peygamber (S.A.V.) Kısaru'l-Mufassal (kısa sureler) okurdu. Hatla cemaat namazı Hz. Peygamber ile birlikte kılıp selÂm verdikten sonra, iclerinden biri namazdan cıkınca, okun duştuğu yeri gorurdu."Nesai
"Yolculukta ikinci rekÂtla (Tin,95/8) sûresini okurdu."Ahmed, "Bazen Ti vÂlu'l-Mufassal (uzun), EvsÂtu l-Mufassal (orta uzunlukta) sûreler okur; bazen de (Muhammcd sûresini ,4 7/4 8) okurdu."İbn Huzeyme 1/166/2 "Bazen et-Tûr,52/49)212, sûresini okur, "Bazen (el-MurselÂt.77/50) sûresini okurdu ki bunu en son kıldığı namazda da okumuştu." "Bazen de iki uzun sûrenin en uzununu " , yani heriki rekÂtla (Âraf,7/206) sûresini okurdu."Buhari "Bazen de iki rekÂtta (Enfal,8/75) sûresini okurdu."Taberani
Akşam Namazının Sunnetin deki Kıraat
"Akşam namazının farzından sonraki sunnetinde Hz. Peygamber (S.A.V.) (KÂfirûn,109/6) ve (İhlas,112/4) sûrelerini okurdu."Taberani,Ahmed
V- Yatsı Namazı
"Hz. Peygamber (S.A.V.), ilk rekÂtla orta uzunlukla (Tıva-lu'1-Mufassal) sûrelerden ,Nesei, okur; bÂzen de (eş-Şems,91/15) ve benzeri sûrelerden okurdu."Ahmed,Tirmizi "Bazen (înşikÂk34/25} sûresini okur ve secde yapardı." "Bir defasında da yolculukta ilk rekÂtla (et-Tîn,95/8) sûresini okudu." Buharî, Muslim ve Nesaî.
"Hz. Peygamber (S.A.V,), yatsı namazında uzun okumayı yasakladı. Nitekim Muaz b. Cebel kendi arkadaşlarına yatsı namazını kıldırmış ve kıraati uzatmıştı. Ensar'dan bir zat, namazdan ayrılarak tek başına namazını kaldı. Muaz, bu durumdan haberdÂr olunca o kimse icin "munafıktır" dedi. Bu soz adama ulaşınca, Hz. Peygamber'in huzuruna gelerek Muaz'ın kendisi icin sarfettiği sozu ona haber verdi. Hz, Peygamber Muaz'a şoyle buyurdu: "Sen fitneci mi olmak istiyorsun Muaz! Cemaata imamlık yapmak istediğin zaman, (eş-Şems,91/15), (el-A'lÂ,77/19), (ikra',96/29), (el-Leyl,92/21) sûrelerinden birini oku. Cunku senin arkanda yaşlı,zayıf ve ihtiyac sahibi kimseler de namaz kılmaktadır."
VI- Gece Namazı
"Hz. Peygamber, gece namazlarında bazen kıraati kısa yapar; zaman zaman da uzatırdı. Bir seferinde kıraatı yine cok uzatmıştı. Abdullah b. Mes'ûd bunu şoyle anlatıyor: "Hz. Peygamber ile birlikte bir gece namaz kıldım. Kıyamı o kadar uzattı ki, icimden kotu bir iş yapmak gecti. Ne yapmayı duşundun? dediler. "Oturup Hz. Peygamber'i yalnız bırakmayı duşundum" cevabını verdi." Buharî, Muslim
"Huzeyfe b. el-YemÂn da şoyle diyor: Hz. Peygamber ile birlikle bir gece namaz kıldım. Okumaya bakara sûresi ile başladı, 100. Âyette ruku' yapar dedim; gecti, iki rekÂtı da Bakara sûresi ile kıldırır, dedim; gecti. Onu bitirince ruku'a varır, dedim; Nisa sûresine başladı. Onu da okudu. Sonra Âl-i Imran'a başladı ve onu da okudu."
Bu sûreleri fasılalı olarak okuyordu. Teşbih Âyetine gelince teşbih getiriyor, islemekten bahs eden bir Âyete gelince Allah'tan istiyor, sığınmaktan bahs eden bir Âyete gelince Allah'a sığınıyordu. Bundan sonra ruku'a vardı..." "Bir gece hasta olduğu halde (es-Seb'ut-Tıval) uzun yedi sûreyi okudu." "Bazen de her bir rekÂtta bunlardan bir sûre okurdu."Ebû DÂvud
"Hz. Peygamber'in bir gecede Kur'an'ın tamamını okuduğu bilinmiyor?' "Aksine, Abdullah b. Amr'in boyle yapmak istemesine razı olmadı. Şoyle buyurdu: "Kur'an'ı ayda bir hatmet". Abdullah dedi ki; "Kendimde guc buluyorum." dedim. Bunun uzerine "Yirmi gecede bir oku." buyurdu. Yine: kendimde guc buluyorum" dedim. Buyurdu ki; "yedi gunde bir oku. Bundan daha fazlasını yapma." "Sonra Abdullah'ın beş gunde bir okunmasına , sonra uc gunde bir okumasına ruhsat verdi." Buharî, Ahmed b. Hanbel.
"Ve Onun bundan daha az bîr sure icinde Kur'an'ı hatmetmesini yasakladı." DÂrimî ve Saîd b. Mansûr, Sunen'inde sağlam bit isnatla.
'"Bunun sebebini de şoyle belirtti: "Herkim Kur'an'ı uc gunden daha az sure icinde hatmederse ne dediğini anlamaz."Sağlam bir isnatla Ahmed b. Hanbcl.
Bu sozler arasında şu ifadeler de vardı: "Her Âbidin bir şirreti var. Her şirretin de bir zaafı vardır ki, ya sunnete, ya bidata goturur. Herkimin zaafı kendisini Sunnete gotururse o hidayeti bulur. Herkimin de zaafı başka şeye gotururse o da helak olur. "Bu sebeple Hz. Peygamber (S.A.V.) Kur'an'ı uc gunden daha az bir sure icinde hatmetmezdi. Hz. Peygamber şoyle buyurudu: "Herkim bir gecede 200 Âyet okuyarak namaz kılarsa, o kişi Allah'a tam bağlı ve ihlÂslı kimselerden olarak yazılır."Ahmed ve Ibn Hıbban, es-Sahih.
"Hz. Peygamber (S.A.V.} her gece namaz kılarken (îsrÂ, 17/111) ve (Zumer,39/75) surelerini okurdu."238 "Ve şoyle buyurdu: Herkim bir gecede 100 Âyet okuyarak namaz kılarsa gafillerden yazılmaz. '" Ahmed b. l lanbel ve Ibn Nasr, sağlam bir isnatla.
"Bazen her rekÂtta elli Âyet veya daha fazla Kur'an okurdu."Buhari, Ebu DÂvud "Bazen de (Muzzemmil,?3/20) sûresi miktarınca okurdu."Ahmed b. Hanbel,
"Hz. Peygamber (S.A.V.) cok nadir olarak gecenin tamamını namaz kılmakla gecirirdi."Muslim, Ebû DÂvud
"Bir defasında Abdullah b. Hab-bab b. el-Erett-ki o Hz. Peygamber ile birlikle Bedir savaşında bulunmuştu- Hz. Peygamberi! gozetliyerek butun gece namaz kıldığını tesbit etti. Oyle ki gece namazı ile sabah namazını birleştirmişti. Namaz sonunda selam verince, Habbab ona dedi ki; "YÂ ResulullÂh! Anam babam sana feda olsun. Daha once benzerini gormediğim şekilde bu gece namaz kıldın?" Buna karşılık Resulullah! (S AV.) şoyle cevap verdi: "Evet, o korku namazıdır. Ben yuce Rabbîmden uc şey istedim. Bunlardan ikisini verdi, birini vermedi. Rabbimden ;bizden onceki ummetlerde olduğu gibi, bizleri de helak etmemesini istedim (Başka bir ifadede kıtlıkla ummetimi helak etmemesini istedim); bunu bana verdi. Rabbimden duşmanlarımızın bize galip gelmemelerini istedim; bunu da yerine getirdi. Rabbimden aramıza ayrılık sokmamasını istedim; bu isteğimi bana vermedi."Nesaî, Ahmed
"Hz. Peygamber (S.A.V.) bir gece namaza kalktı ve sabaha kadar şu Âyeti tekrarladı: "Eğer onlara azab edersen, kullarındırlar,
ve eğer bağışlarsan şuphesiz sen aziz ve nimet sahibisin." (5/118). Bu Âyeti okuyarak ruku' ediyor, onu okuyarak secde ediyor, onunla Allah'a dua ediyordu. Sabah olunca Ebu Zer kendisine şoyle dedi: "Y Resulullah! Sabaha kadar bu Âyeti okumaya devam ettin. Onunla ruku' ettin, onunla secdeye vardın, onunla Allah'a duada bulundun. Halbuki Allah TeÂl sana Kur'an'ın tamamını oğretti. Eğer bizden biri boyle yapsaydı, biz ona kızardık. "Hz. Peygamber buna karşılık buyurdu ki; "Ben rabbımdan ummetim icin şefaat istedim; o da bana bunu verdi, inşallah bu şefaat, hicbir şeyi Allaha ortak koşmayan kimselere ulaşacaktır."Nesaî, Ibn Huzeyme (1/70/1); Ahmed, Ibnu'n-Nasrve HÂkim. HÂkim "Sahih" demiş. Zehebî de ona katılmış: tır.
"Bir adam Hz. Peygamber'e ; "YÂ Resulullah! Benim bir komşum var, gece namaz kılıyor ve bu namazda yalnız IhlÂs sûresini tekrar edip duruyor. Fazladan hicbir şey okumuyor." dedi. O adam sanki IhlÂs sûresinin okunmasını az buluyordu. Hz. Peygamber buyurdu ki; "Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin 'ederim ki; IhlÂs sûresi Kur'an'ın Ucte birine denktir."AhmedveBuharî,
VII- Vitir Namazı
"Hz. Peygamber (S.A.V.) vitir namazının birinci rekÂtında "el-A'lÂ" (87/19), ikinci rekÂtında (KÂfirim,109/6), ucuncu rekÂtında da (IhlÂs,! 12/4) sûrelerini okurdu.' "Bazen de bunlara, (FelÂk,) 13/5) ve (NÂs,ll4/6) sûrelerini de ilÂve ederdi. Bir defasında, ucuncu rekÂta "Nisa, (4/176) suresinden 100 Âyet okumuştu."NesÂî, Ahmedb. Hanbel
"Hz. Peygamber (S.A.V), Vitirden sonraki iki rekÂt namazda (Zilzal,99/8) ve (KÂfirûn, 109/6) sûrelerini okurdu."Ahmed
VIIl- C um'a Namazı
"Hz. Peygamber (S.A.V.) bÂzen Cuma namazının ilk rekÂtında (Cuma,62/l 1) sûresini, diğer rekÂtta (Munafikûn, 63/11) sûresini , bazen de bunun yerine (el-ĞÂşiye, 88/26) sûresini okurdu." Ebû DÂvud "Hz. Peygamber (S.A.V.) bazen de ilk rekÂtla (cl-A'lÂ,87/19), ikinci rekÂtta (el-cÂsiye, 88/26) sûresini okurdu." Ebû DÂvud
X- Cenaze Namazı
"Sunnet olan, cenaze namazında FÂtiha ile birlikte bir sûre okumaktır,"" "ilk tekbirden sonra, cenaze namazında gizli okumak da sunnettir."Nesei
NAMAZDA KUR'AN'I TANE TANE GUZEL SESLE OKUMAK:
"Hz. Peygamber (S.A.V.), Allah'ın emrettiği şekilde, gevelemeksizin ve acele etmeksizin tane tane okurdu. Hatta harf harf ve net okurdu." Ebû DÂvud "oyle ki; bir sûreyi olduğundan daha uzun olacak şekilde tane tane okurdu."Muslim
"Hz. Peygamber (A.S.) şoyle buyururdu: "Kur'an okuyan kimseye şoyle denilecek: Oku, yuksel, dunyada yaptığın gibi tane tane oku. Cunku senin merteben en son okuduğun Âyetin vardığı mertebedir." Ebû DÂvud ve Tirmizî
"Hz. Peygamber (S.A.V.), Kur'an okurken med harflerine' (uzatma harfleri) gelince uzatırdı. (Bismillahi!, (RahmÂn)'ı, (Rahîm)'i, (Nazîd)'î ve benzeri kelimeleri uzatırdı." "Daha once de gectiği uzere, ayet başlarında dururdu." "Bazen de nağme ile okurdu. Nitekim Mekke feth edildiği gun devesinin uzerinde (Fetih ,4 8/29) sûresini yumuşak bir kıraatl a okuyarak boyle yapmıştır. Hz. Peygamber'in bu nağmeli okuyuşunu Abdullah b. Muğaffel hikÂye etmiştir."Buhari
"Hz. Peygamber (S.A.V.) Kur'an'ı guzel sesle okumayı emreder ve şoyle buyururdu: "Kur'an'ı seslerinizle susleyin. Cunku, guzel ses Kur'an'ın guzelliğini artırır."Ebû DÂvud, DÂrimî; HÂkim
"Hz. Peygamber (S.A.V.) şoyle buyuruyor: "İnsanlar arasında Kur'anı guzel sesle okuyanların en ustunu; okuyuşunu duyduğunuz zaman Allah'tan korktuğunu hissettiğiniz kimsedir."DÂrimî
"Hz. Peygamber (S.A.V.) Kur'an'ı teğannî ile (Nağmeli olarak) okumayı emretmiş ve soyle buyurmuştur: Allah'ın kitabını oğrenin. Onu aranızda muzakere edin, muhafaza edin ve onu nağme ile okuyun. Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim ki; Kur'an zihinlerden kostekli devenin kacıp kurtulmasından daha fazla kacıp kurtulur."DÂrimî "Ve Hz. Peygamber şoyle buyurdu:.
Kur'an'ı teğannî ile okumayan bizden değildir.'" Ebu DÂvud ve HÂkim.
"Hz. Peygamber (S.A.V.) buyuruyor ki; Allah guzel sesli bir peygambere, Kur'an'ı acıktan terennum ve nağme ile okumasına karşılık verdiği mukÂfatı hicbir şeye vermemiştir." Buharı, Muslim, Tahavi ve Ibn Menden el-Tevhid (81/1).
"Ebû Musa el-Eşarİ'ye Hz. Peygamber (S.A.V.) şoyle buyurdu; Dun kıraatini dinlediğim zaman beni bir gorseydin. Şuphesiz bana DÂvudoğullarının mizmarlarından bir mizmar verilmiştir.( alimler demişlerdir ki: buradaki mizmardan maksat guzel sestir ) * Ebû Musa şoyle dedi. Yerini bilseydim, sesimi senin icin guzelleştirirdim."Abdurrezzak, Buhari,Muslum
Allah Razi olsun Bilgi İcin
Kaynak İslamBilgisi
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hz. Peygamberin namazlarda okuduğu sûre ve Âyetler