Mevlana Hazretlerinin ozlu sozlerini sizin icin derledik.
Bayram mesajı, tebrik mesajı, Cuma mesajı olarak kullanabileceğiniz En guzel ve unutulmaz Hz. Mevlana Celaleddin Rumi sozleri…
Kimle gezdiğinize, kimle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin. Cunku, bulbul gule, karga copluğe goturur.
Kimi insan yaşadığı zorlukları bahane edip Allah’tan uzaklaşır, Kimi insan da yaşadığı zorlukları vesile edip Allah’a yakınlaşır. Hz.MevlÂna
Acı su da, tatlı su da berraktır. Sakın gorunuşe aldanma… Gorunuşte herkes insandır ama gercek insan hal ehli olandır.
Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap.
Niyeti Allah rızÂsı olanın, gayreti boşa gitmez. Hz.MevlÂna
Bozuk olunca maya, Kişi ne ar tanır ne de hayÂ!
“Ey Gonul! Dikkat et Âhir zaman bu!
Nefsine uyup da sûrete aldanma!
İblisin bile mÂşallah dediği kullar var.
Seveceksen sev vef nedir, takv nedir bileni!
İcinde Cennet saklayan virane kullar var..!”
Hz.Mevlana
Nasihat verecek adama değil, ornek olacak adama ihtiyac var.
Unutma ki; İnsan Dunyanın Hakimi Olabilir, Ama Kucuk Bir Kalbin Esiridir.
Dilini terbiye etmeden once yureğini terbiye et… Cunku soz yurekten gelir, dilden cıkar.
Kimin aşka meyli yoksa o kanatsız kuş gibidir, vah ona.
Sen beni bıraktın ama kederin bırakmadıHakikaten kederin senden daha vefÂkÂr! Hz.Mevlana
Bilmeyen ne bilsin seni gamlanma deli gonul, gonulden anlamayana bağlanma deli gonul.
Acı, acıyla iyileşir. Aşk ise daha buyuk bir aşkla.
Ayağına batan dikenler, aradığın gulun habercisidir.
Yorulacaksan, zorlanacaksan, şikÂyetci olacaksan, keşkelere sığınacaksan, soze ama diye başlayacaksan; girme aşk yoluna…
Soz vermek bir mana ise sozu tutmak binbir mana… herkes soz vermesini bilir ama şeref yurekli olana.
Hz. Mevlana
Dediler ki “gozden ırak olan gonulden de ırak olur” dedim ki “gonule giren gozden ırak olsa ne olur.”
Seni seveni zehir olsa da yut. Seni sevmeyeni Bal olsada unut.
Sukut eyledim, ”Kahrı var” dediler.
Biraz soyledim, ”Zehri” var dediler.
Sustum, kahrından susuyor dediler;
Biraz konuştum, zehrini kusuyor dediler!… (Hz.Mevlana)
Uğruna fedakÂrlık yapmadığın sevgiyi, yureğinde taşıyıp da kendine yuk etme.Sen uzattığın eli tutmayan ele mi dargınsın. Yoksa onu tutmayacak birine uzattığın icin kendine mi?
Yanmak var, yanmak var. Odun yanınca kul olur, insan yanınca kul olur!
İnsanı gorduklerinden ibaret sayma, goremediklerinde ara. icidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara.
Her şey incelikten, insan ise kalınlıktan kırılır.
Aşk’la beraber ol, birlikte yaşaCunku aşk, canın cevheri, ozu, mayasıdır.Gelip gecici sevdaların peşinde koşma,Sonsuza kadar senin olacak dostu ara. (Hz.Mevlana)
Nedamet ateşiyle dolu bir gonulle, nemli gozlerle tevbe et! Zira cicekler, guneşli ve ıslak yerlerde acarlar.
Nice insanlar gordum, uzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gordum, icinde insan yok!
Mum olmak kolay değildir, ışık sacmak icin once yanmak gerekir.
Guneş gibi ol şefkatte,merhamette.
Gece gibi ol ayıpları ortmekte.
Akarsu gibi ol keremde,comertlikte.
Olu gibi ol ofkede ,asabiyette.
Toprak gibi ol tevazuda,mahviyette.
Ya olduğun gibi gorun,ya gorunduğun gibi ol. (Hz.Mevlana)
Aşkın hikayesini durmaksızın feryat eden bulbule değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor.
Gulu gulene ver, kalbini sevene ver. Sevmek guzel şeydir kıymet bilene ver.
Sus artık yeter! Sır perdelerini pek o kadar yırtma. Cunku bize, kırıkları sarıp onarmak, sırları ortmek yaraşır.
Ya kırdığın gonlu Allah(c.c) seviyorsa? Bilemezsin, bilseydin odun kopardı; dokunamazdın.
Aşk nasip işidir, hesap işi değil. Aşk adayıştır, arayış değil. Sen adanmış ve yanmışsan bu uğurda, aşk sana uzak değil!Hz. Mevlana
Varlık peteğini oren arıdır. Arıyı vucuda getiren mum ve petek değildir. Arı biziz. Şekil sadece bizim imal ettiğimiz mumdur.
Hangi tohum yere ekildi de bitmedi, ne diye insan tohumunda boyle bir şupheye duşuyorsun? Testi taştan korkar ama o taş ceşme oldu mu, testiler her an ona gelmeye can atar.
Az konuşulmalıdır. Altı yerde dunya kelamı ile meşgul olanın otuz yıllık kabul olunmuş ibadeti reddolunur. Mescidde, ilim meclisinde, olu yanında, kabristanda, ezan okunurken, Kur’an-ı Kerim okunurken.
Bir kimseyi tanımak istiyorsan, duşup kalktığı arkadaşlarına bak.
Kotu huyu adet edinme, kokleşir, yerleşir.
Ey gonul ! Olmadı mı, “nasip değilmiş” de, talip ol rızaya …Tevekkul et, kaderi gor, aşkla yonel
Ay vurmuyorsa yuzune, guneş vurmuyorsa pencerene kabahati ne Ay’da ne Guneş’te ara. Gozlerindeki perdeyi arala.
Eşekten şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir. (Hz.Mevlana)
Ey canımın sahibi Yar! Sen benimle olduktan sonra kaybettiklerimin ne onemi var. (Hz.Mevlana)
“Gene gel! gene gel! her ne isen gene gel! Kafirsen, atese tapiyorsan, puta tapiyorsan da, gene gel, Bu bizim dergahimiz umutsuzluk dergahi degil, Yuz kere tovbeni bozmussan da gene gel!” Hz. Mevlana
Gozlerinin gorduğunu yureğinin gorduğune değişiyorsan eyvallah! Yureğinin gorduğunu gozlerinin gorduğune değişiyorsan eyvah,eyvah! (Hz.Mevlana)
Misafir Gelecekmiş Gibi Evini Olum Gelecekmiş Gibi Kalbini Temiz Tut. (Hz.Mevlana)
Sevgi şifadir.Sevgi guctur.Sevgi;değişimin muhrudur. (Hz.Mevlana)
Ey yiğit! Yazgıya bahane bulma,
Yukleme kendi sucunu başkasına.
Sucunu gor, donup de etrafında kendinin.
Kendindendir, golgeden değil cektiklerin.
Ne yaptın da sana donuşunu gormedin?
Ne ektin de ektiğini bicmedin?
Eylemlerin ruhundan ve bedeninden doğar.
Cocuğun gibi sonra gelip eteğinden tutar.
“Mevlana”
Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır. Ama bulbul, kuzgun bağırıyor diye guzelim sesini keser mi hic?
Her şeye canını sıkma ey gonul,
Ne bu dertler kalıcı,
Ne de bu omur.
– Mevlana
Aclık, ilacların padişahıdır. Hekimler niye perhiz verir duşunsene.
Allah ile olduktan sonra olum de, omur de hoştur.
Goz iki, kulak iki, ağzımız ise tektir. Cok gorup, cok dinleyip, az konuşmak gerekir.
Oruc tutmak guctur, cetindir ama Allah’ın kulu kendisinden uzaklaştırmasından, bir derde uğratmasından daha iyidir.
Aklın başına gelince pişman olacağın bir işi sakın yapma.
Pergel gibiyiz; bir ayağımız sımsıkı şeriata bağlı, Diğer ayağımızla yetmiş iki milleti dolaşıyoruz.
Huzurunda bulunmayanlara bile boyle elbiseler, boyle yiyecekler verirse, kim bilir konuğun onune ne nimetler koyar.
Allah mermere emir vermez. (Hz.Mevlana)
Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. (Hz.Mevlana)
Hırs, cirkinlikleri bile guzel gosterir.
Akıl butun gidilecek yolları bilse bile, gene aşk yolunu bilemez, şaşırır kalır.
Geminin icindeki su, gemiyi batırır. Geminin altındaki suysa, gemiye arka olur.
Bazen diyorum ki; “ne olacak soyle gitsin”.. Sonra diyorum; “Soyleyince ne olacak, sus bitsin” …
Bir insanın nasıl gulduğunden terbiyesini, Neye gulduğunden ise zekÂsını ve seviyesini anla. (Hz.Mevlana)hz_mevlana_sozleri5588
Dun cimen benim ayaklarımın altında idi bugun ustumde bitiyor. Goruyor musun? Toprak gunahlardan başka herşeyi ortuyor.
Bir şeyi bulunmadığı yerde aramak, hic aramamak demektir.
İnsanları iyi tanıyın, her insanı fena bilip kotulemeyin, her insanı da iyi bilip ovmeyin. (Hz.Mevlana)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hz. Mevlana Sozleri