B i s m i l l  h i r r a h m a n i r r a h i m
EsselÂmu aleykum.
Konu : Cennetten Kovulan Şeytan…
CenÂbı Allah İnsanoğlunu yaratmayı Murad ettiğinde aklı, bedeni, elleri, ayakları, duyuları, maddi arzuları, yemek arzuları ve en onemlisi her zaman şeytanın elinde koz olarak kullandığı, cinsel arzulara sahip olan Hz. Âdem a.s.’ı yaratmış ve kendi mubarek kutsi ruhundan ufleyerek ona can vermiştir.
Yuce Allah Meleklerden ona secde etmelerini istemiş hepsi bu emre itaat ederek secde etmişler Hz. Âdem’in varlığını kabul etmişlerdir. Melekler Allah'ın emrini yerine getirirken, cinlerden olan İblis Hz. Adem'e secde etmemiş. Kendisinin insandan daha ustun bir yaratık olduğunu idda etmiş. Bu itaatsizliği yuzunden Cenabı Allah onu huzurundan kovmuştur.
“Andolsun biz insanı, (pişmiş) kuru bir camurdan, şekillenmiş cıvık bir balcıktan yarattık. Cinleri de (şeytanları) daha once zehirli ateşten yaratmıştık. Hani Rabbin meleklere demişti ki; ben kupkuru bir camurdan şekillenmiş cıvık bir balcıktan insan yaratacağım. Onu duzenlediğim (insan şekline koyduğum) ve ona ruhumdan uflediğim zaman siz hemen onun icin secdeye kapanın. Meleklerin hepsi toptan secde ettiler. Fakat iblis (şeytanın başı) secde edenlerle beraber secde etmekten imtina etti.” (Hicr sûresi 26. Âyetten 31. Âyete kadar)
Allah’u teÂlÂ’ya karşı gelmeden once meleklerle beraber cennette iken aslı cinlerden olup şeytanların başı olan iblis yuce Allah’a karşı geldiği icin kafir ve lÂin sıfatını da burada almıştır. Boylece şeytanın insana olan duşmanlığı da burada başlar.
“ Şeytan Âdemoğlunun damarında kanın dolaştığı gibi dolaşır.” ( Faydul kadir hadis no 2036 )
Şeytan : Hz. Âdem ve Havv anamıza yasak kılınan şeyleri uzun uğraşlar sonunda yaptırarak cennetten yer yuzune inmelerine neden olmuştur.
Kuran’ı Kerimde bu konular ile ilgili Âyeti kerimeler şoyledir;
“(Allah buyurdu ki) ey Âdem sen ve eşin cennete yerleşin, dilediğiniz yerden bolca yiyin fakat şu ağaca yaklaşmayın, sonra zalimlerden olursunuz. Derken şeytan cirkin yerlerini kendilerine gostermek icin onlara vesvese verdi ve Rabbiniz, sırf melek olursunuz veya ebedi kalanlardan olursunuz diye sizi bu ağactan men etti, başka bir sebepten değil dedi.” (Araf sûresi 19. 20. Âyetler)
“Ve şeytan onlara ben gercekten size oğut verenlerdenim diye yemin etti. Boylece onları hile ile aldattı. Ağacın meyvesini tattıklarında cirkin yerleri, avret mahalleri kendilerine gorundu ve cennet yapraklarından ust uste yamayıp uzerlerine ortmeye başladılar. Rableri onlara, ben sizi o ağactan men etmedim mi ve şeytan size apacık duşmandır, demedim mi? Diye nid etti.” (Araf sûresi 21. 22. Âyetler)
“(Allah) Ey iblis! Secde edenlerle beraber olmayı terk etmene sebep olan ne? Dedi. (İblis) Ben kuru bir camurdan oluşan, şekillenmiş bir balcıktan yarattığın bir insana secde etmek icin var olmadım, dedi. Bunun uzerine Allah, oyle ise oradan cık, cunku artık kovuldun, dedi. Muhakkak ki kıyamet gunune kadar lanet senin uzerinde olacaktır.” (Hicr sûresi 32. Âyetten 35. Âyete kadar)
Hz. Âdem, affedilmeleri icin CenÂbı Allah’a du etmişler ve yuce Allah da duÂlarını kabul etmiştir.
“(Âdem ile eşi) dediler ki; Ey Rabbimiz, biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz ve bizi affetmezsen mutlaka ziyÂn edenlerden oluruz. Allah buyurdu; birbirinize duşman olarak inin, (şeytan ve insan) sizin icin yeryuzunde bir sureye kadar yerleşip kalma ve yaşayıp faydalanma vardır. Orada yaşayacaksınız, orada oleceksiniz ve oradan dirilip cıkarılacaksınız, dedi.” (Araf sûresi 23. 24. 25. Âyetler)
Cennetten kovulan şeytanın işi gucu insanları doğru yoldan saptırmaktır. Muminlere Allah’ın yasak kıldığı hususları doğru gostermek, Kuran ahlÂkından uzaklaştırmak icin her turlu cabayı gosteren bir mahluktur ve bizim ebedi ve ezeli duşmanımızdır.
“Ey iman edenler, şeytanın adımlarını takip etmeyin, kim şeytanın adımlarını takip ederse şunu bilsin ki, o hayasızlığı ve kotuluğu emreder.” (Nur sûresi 21. Âyet)
Eğer bizim gozlerimiz cevremizde dolaşan diğer yaratıkları gorebilseydi, gorecektin ki şeytan katıla katıla guluyor olacaktı. Cunku istediğini sana yaptırmıştı. Gulmekle kalmaz ayrıca ben senin yaptığını yapmam, bu olayın dışındayım, tertemizim, Allah’tan korkarım der.
“Şeytan, onlara amellerini guzel gosterdiği zaman, "Bu gun insanlardan size galip gelecek yoktur, ben de size yardımcıyım." demişti. Fakat iki tarafın karşı karşıya geldiği gorununce arkasını donup kactı ve şoyle dedi: "Ben sizden kesinlikle uzağım. Ben sizin goremeyeceğiniz şeyler goruyorum ve ben Allah'dan korkarım. Ayrıca Allah'ın azabı cok cetindir.” (Enfal sûresi 48. Âyet)
“Şeytan insana inkar et der. İnsan inkar edince de ‘ben senden uzağım, cunku ben Âlemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarım’ der.” (Haşr sûresi 16. Âyet)
Dolayısıyla İnsanların Yuce Allah’a yakın olmalarını istemeyen şeytanı bırakıp kendilerini sorgulamaları gerekir. Allah c.c. 70 - 80 sene omur vermiş ama dunyaya neden geldiğini hic duşunmemiş, hadi yanıldı. Peygamberler gonderildi hic oralı olmadı hadi yanıldı. Kuran’ı Kerim gonderdi yine yanıldı. Her gun beş vakit ezan ile namaza cağrıldı, fakat gelmiyorum dedi, Babasının Annesinin veya yakınlarının cenaze namazlarını kıldı yine aklı başına gelmedi. Son baharda olen ilk baharda dirile ağacları gordu yine yanıldıysa ve doğru yolu bulamadıysa hesap gununde Allah’tan yardım istemeye yuzu olacakmı acaba?
İşte dunyada şeytan ve onun başı iblisten her ne kadar uzak kalmak istesek de bizi bazen bir şekilde yanıltabiliyorlar. Biz davranışlarımızla onların tuzaklarına gore tedbir almalıyız. Biz onları gormuyoruz ama onlar hep yanı başımızda dolaşıyorlar.
Şeytan ve şeytanın başı iblis her yere kolaylıkla gidebilen ve istediği şekle girebilen ve cenabı Allah’ın kıyamete kadar olumsuz kıldığı yaratıklarından birisidir.
“(şeytanın başı, İblis) Ey Rabbim! Oyle ise, (varlıkların) tekrar dirileceği gune kadar bana muhlet ver, (olumsuz kıl) dedi. O halde sen bilinen bir vakte kadar kendilerine muhlet verilenlerdensin, dedi.” (Hicr sûresi 36-37-38. Âyetler)
Kuran’ı Kerim de bu Âyetlerle ilgili yorum şoyledir ;
(Şeytan da cinlerden olduğu icin insanların goremeyeceği bir şekilde insana yaklaşır ve ona vesvese verir. Bununla beraber bazen de şeytan insanların gozune ceşitli şekillerde gorunebilir.)
Cenabı Allah hepimizi şeytanın şerrinden koruyup kendine muti olan kullardan eylesin.
Yuce Rabbim hepimizi Kuran ve peygamber yolundan ayırmasın. Hepimize dunya ve ahiret guzellikleri nasip etsin. Hepimizi peygamberimiz s.a.v. me Cennette komşu eylesin.
Sevgiler ve saygılar. Hoşca kalın. Mekkavi…
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cennetten Kovulan Şeytan…