Zaman
Nedir zaman, nedir?
Bir su mu, bir kus mu?
Nedir zaman, nedir?
Akrep ve yelkovan
Varligin nabzinda
Akrep ve yelkovan
Yoklugun agzinda
Zaman her yerde ve
Her seyin icinde
Zaman her yerde ve
Acemde ve Cin'de
Yazima Necip Fazil Kisakureg'in siiri ile baslamak istedim...
Konum bugun "ZAMAN”
Zaman; hani su gozel goremedigimiz, elle tutamadigimiz zaman var ya.... Yillar gectigi zaman anladigimiz zaman...
Iste bugun icimden geldi sizlere ondan bahsetmek istiyorum.
Nerden mi esti aklima?
Bugun bir yere gittim. Orada zamanimin ne kadar onemli oldugunu bir kez daha anladim. Zaman kaybettigimi hissettim...
Bos bir konserve kutusuna benzettim o harcadigim zamani...
Zaman kucuk parcalardan olusan ve sayili nefeslerimizden meydana gelen bir omurdur diye dusunuyorum.
Su zamanlarda “zaman” teknoloji haliyle ilerlemis bir durumda.
Her lahza zaman tasarruf edebiliyoruz. Mesela deve ile yolculuk yapilmiyor yasadigimiz kutupta. Deveye nazaran arabalar var. Deve ile 3 gun suren bir yolculuk araba ile 3 saate hatta daha az bir vakte dusebiliyor...
Bu nedenle bos vakitlerimiz de "teknoloji" sagolsun artmis bulunmakta.
Felsefeciler; "Dunya'da en uzun ve en kisa olan, en yavas ve en hizli hareket eden..." diye yorumlamislar zamani.
Bazilari ise ne oldugunu bildiklerini ama cevap veremiyeceklerini itiraf etmisler. Halbuki bunun cevabi Kur'an'i Kerim'de yazmakta!
Zamanlar bir kac kisima ayriliyor ama detayina girmek istemiyorum.
Zaman saniyeden baslar yilda biter.
Yani: Saniye----saat----gun----hafta----ay----yil-----
Cenab-i Hakk Kur'an'i Kerim'de : Ali imran 190
bize zamandan bahsetmekte.
Kur'an'i Kerim'de zaman mefhumunu :
dehr, asr, yil, vakit, gun, ay, gunduz, gece, saat, aksam, ebed, gibi kelimelerle ifade etmis.
Mesela gun manasinda ki YEVM kelimesi Kur'an'i Kerim'de 475 yerde zikr etmis. Inana biliyormusunuz?
Ya da gecenin degerlendirilmesi hakkinda K.K. cok methedilmis.
Furkan suresi 7
Muzemmil suresi 1-7
Kiyame suresinin 36 ayetinde ise Cenab-i Hakk insanoglunun yaratilip, Dunya'ya gonderilmesini, istedigini yapmak uzere basi bos birakilmadigini anlatmakta bize.
Cok guzel bir ayet-i kerime'de Yasin Suresi 37-40 ayetinde gecmekte.
Cenab-i Hakk o kadar zamanimizin degeri hakkinda bizlere o kadar cok bahsetmiski...
Ama sunu da bilmeliyiz ki zamanimizi dogru yerlerde harcamaliyiz.
Yoksa bizlerde bin pisman olanlardan oluruz.
1. olum aninda pisman olanlar , Yunus suresi 49 gecmekte
2. ahiret'teki pisman olanlardan, Fatir suresi 36/37
Bir de Allahu teale vakte yemin eder.
Mesela;
vel asr- zamana yemin olsun
vel leyl- geceye yemin olsun
ves subh- sabaha yemin olsun
ves sefak- safaga yemin olsun
vel fecr- fecre yemin olsun
ved duha- kusluga yemin olsun
ven nehar- gunduze yemin olsun....
Butun bu yeminler zamanin insanogluna buyuk bir nimet oldugunu anlatmak icindir. Birde soz konusu meseleyi ispat etmek, ortaya delil surmek icindir.
Ayrica kardesler sahsim adina konusayim cok nankorum.
Yilda 52 cumartesi ve 52 pazar gunleri var. Toplam 104 gun eder. Bu gunler tatil gunu bildiginiz gibi Almanya'da. Hele hele Pazar gunleri... kimsede cit cikmaz. istirahat gunudur...
Ustune yaz tatili, noel tatili, ilbahar, sonbahar... tatillerini saysak... ooooooooooo..........
Benim hesabima gore yilin 100/50 tatil. Ama hala da zamanim yok diyorum...
Ben bazen cok derim "zamanim yoktu, zaman bulamadim...."
Halbu ki dunyalik bir is icin zaman buluyorum.
Mesela namaz konusunda oluyor.
Ama sair ne demis? :
HER VAKTE BIR BAHANE BULUR, BINAMAZ OLAN!
Bereketsiz oluyor zamanim o zaman.
Bir saatlik yapacagim bir isi bir gunde yapiyorum.
Sonra ustune bir de seytan geliyor. Kendimden gurur duymaya basliyorum.... vay beee ben neymisim boyle, ne kadar atikmisim diye...
Halbu ki ziyandayim... ama sonradan fark ediyor insan iste. Estagfirullah ya Rabbim.
Burada biraz daha anliyoruz ki Cenab-i Hakk hem GABIT hem de BASIT. Yani zamanimizi bazen daraltiyor bazen de genisletiyor!
Iste bugun sizlerle paylasmak istedigim konum „Zaman“ di, insallah zamaninizi fazla almadim.
SIZ ZAMANI; ZAMANDA SIZI HARCAR!