Muhammediye kitabının yazarı Yazıcıoğlu Muhammed Efendi, Edirne ve Gelibolu civarında yaşamıştır. Bu muhterem zatın bir de Ahmed-i Bîcan olarak bilinen kardeşi vardır. Ahmed-i Bîcan hazretleri, aynı zamanda Envar-ul Aşıkın kitabını Farsca’dan tercume eden zattır.

İki kardeşten biri olan Ahmed-i Bîcan, bir gun bir camide vaaz etmekte iken ağabeyi Muhammed Yazıcıoğlu camiden iceriye girer ve kucuk kardeşinin sohbetini dinlemeye başlar. Kardeşi ağabeyinin camiye geldiğinin farkındadır. Fakat bir de bakar ki, ağabeyi biraz sonra camiyi gulerek terk eder.

Kursude nasihat etmekte olan Ahmed-i Bîcan hazretleri, ağabeyinin bu halinden bir şey anlayamaz ve akşam eve geldiği zaman olayı annesine anlatıp durumu oğrenmesini ister. Anne, buyuk oğlu Muhammed eve geldiği zaman, (Oğlum, kardeşin camiden nicin gulerek cıktığını soruyor, bir hata mı işledim diyor. Kardeşinin dersinden nicin gulerek cıktın) diye sorduğunda şoyle cevap verir:

“Anneciğim, ben kardeşimin vaazına gulmedim. Ben bir insanoğlunun sohbetini dinlemeye ne kadar melek gelmiş, oturacak yer bulamıyorlar da birbirlerinin uzerine oturuyorlar, onların hÂli cok hoşuma gitti de ona tebessum ettim. Ben de meleklerden camide oturacak yer kalmadığı icin cıkıp gittim.”

Annesi, ağabeyinin bu sozlerini anlattığında Ahmed-i Bîcan cok muteessir olup dedi ki:

“Anneciğim, ağabeyim melekleri gorebiliyor da, ben niye goremiyorum. Bunu ondan bir sorar mısın?”

O guzide anne buyuk oğluna bunu sorduğunda aldığı cevap şoyle oldu:

“Anneciğim, bu noksanlığı sen kendinde araman lazım, sen benden daha iyi bilirsin.”

O vakit duşunme sırası anneye geldi. Uzun muddet tefekkure daldıktan sonra bunun sebebini şoyle acıkladı:

“Oğlum sana hic abdestsiz sut emzirmedim. Ahmed’e ise henuz kundakta iken, ben namaza durmuştum, Ahmed de şiddetle ağlamaya başlamıştı. Bu sırada evimizde bir komşu kadın vardı. O, cocuk ağlamasın diye Ahmed’i aldı emzirmeye başladı. Ben hemen namazı kılıp elinden aldım ama, biraz emmişti. Sonra o kadına abdestli olup olmadığını sordum, bana abdestinin olmadığını soylemişti. Onun melekleri gormemesine sebep olsa olsa bu olmalı.”