HARAMA (AVRETE) BAKAN GOZ
Harama ve ozellikle de karşı cinsten gormemesi gereken uzuvlara, yani "avrete" bakmanın ne kotu bir gunah olduğunu bildiren bir cok Âyet-i kerime ve hadîs-i serîfler vardır. Tek cumle ile, hadîsi kutsi de buyurulduğu gibi, "bakma, şeytanın zehirli oklarından bir oktur." Ancak yaklaşık olarak sizin verdiğiz mÂnÂda bir soz (hadîs) fıkıh kitaplarında zikredilirse de mudekkik Âlimlerce aslı bulunamamıştır. HidÂye dahil, fıkıh kitaplarının "Haram-helÂl" bolumlerinde zikredilen şekliyle meali şoyle dir: "Kim yabancı bir kadının guzelliklerine şehvetle bakarsa Kıyamet gunu gozlerine eritilmiş kurşun dokulecektir." Bakabıldiğimiz kadarı ile bu anlamda bir hadîs meşhur hadîs kaynaklarında olmadığı gibi, Ibn Kesîr'in Mecma'uzzevÂid'i ve el-Hindî'nin Kenzu'1-UmmÂl'i gibi muracaat kitaplarında da yoktur. Ibn Hacer ed-DirÂye'sinde bunu bulamadığını soyler.(Ibn Hacer, ed-Diraye I/225)
Zeyla'î "gariptir" der.(ZeylÂî Nasbu'r-rÂye) Ancak "garib"i hadîs istilahındaki meşhur mÂnÂsı ile değil "bulunamamıştır" gibi bir anlamda kullanır. Her ikisi de bunun değil de buna benzer bir hadîsin var olduğundan soz ederler. "Istemedikleri halde bir topluluğa kulak verip dinleyenin kulağına Kıyamet gunu eritilmiş kurşun dokulecektir." anlamındaki o hadîs meşhur kaynaklarda vardır ve sahîhtir.(bk. Buhari, ta'bir 45; Ebu Davud, edeb 88; Tirmizi, libas 19 vb.) Ibnu'1-Esîr de meşhur hadîs lugatinda, sadece ikinci hadîse işaret etmektedir.(Ibnu'I-esîr, en-NihÂye I/77) Buna gore muhtemelen kulak icin vÂrid olan tehdit bir kelime değiştirmekle yanlışlıkla goz icin de kullanılmıştır. Ya da hadîs kitaplarına gecmemekle beraber fıkıhcılar kanalı ile nakledilegelmiştir. Her halukÂrda hadîscilerin bu soze verdikleri not "aslı yoktur" şeklindedir. Yani hadîs olduğunu gosteren bir senedi bulunamamıştır, demektir.
Avrete Bakmanın Etkisi
Kadının kadına ve erkeğin erkeğe gosteremeyeceği yerlerinin gobekle dizkapağı arası olduğunu biliyoruz. BuraIarın isteyerek gosterilmesi halinde kırk gunluk sevabın boşa gitmesi diye bir şey var mıdır?
Insan ruh ve beden ikilisinden oluşan bir varlıktır. Beden nasıl helÂl ve faydalı gıdalara muhtac ise, zararlı ve zehirli gıdalardan korunması gerekiyor ve korunmadığı takdirde kotu yonde ve bazan uzun sureli etkileniyorsa ruh da oyledir. Gıdası olan ibÂdetler ve zikirle beslenmeli, maddî ve manevî haramlardan korunmalıdır. Korunmadığı takdirde, haramın derecesine gore ruh ondan etkilenecek ve insanın manevî mekanızması(letaifi, manevi alıcıları) bozan bir tel kopmakla, bazan arap sacına donmekle, bazan da (Allah korusun) tamiri mumkun olmayacak bicimde parc parca hale gelmekle zarar gorecektir. İşte her gunahın insanın manevi dunyasında uc gun, beş gun, kırk gun; omur boyu surecek bir izi olur, sevabı da o nisbette azalır. Meseleyi -Allahu a'lem- boyle anlamak gerekir. Yoksa gobekle dizkapağı arasını gosteremeyeceği insana gosterenin butun amelleri boşa gider; hic bir hayrı kalmaz diye anlamamalıdır: Bir lokma haramın ibÂdetler uzerinde kırk gun kotu tesiri vardır, mealindeki hadisde bize bu noktada ışık tutar.
Allah Hepimze Merhamet Eylesin
__________________
Harama (avrete) Bakan GOz
Dini Bilgiler0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Harama (avrete) Bakan GOz