Sual: Kibir ve inadın imansız gitmeye sebep olduğu bildiriliyor. Bunlar gunah değil mi? Niye kufre, kÂfirliğe sebep oluyor?
CEVAP
İmansız gitme tehlikesi olan iki kotu huydan birincisi kibir, ikincisi inattır. İnat, benim dediğim doğru, ben haklıyım demektir. Kibirlenen veya inat eden kÂfir olmaz, ama bu iki kotu huy insanı kufre surukler. İcki, zina, acık gezmek gibi gunahlara da zamanla alışılıp normal hÂle gelirse, hic onem vermeden işlenirse, bunlar da kufre sokar.

Kibir ve inat daha cok tehlikelidir. İkisi de kendini beğenmekten ileri gelir. (Kufurden sonra en buyuk gunah kibirdir. Kufre en yakın olan gunahtır) buyurulmuştur. Âciz insanın buyuklenmesi cok tuhaftır. Buyuk olan yalnız Allahu teÂlÂdır. Cenab-ı Hak, (Buyukluk benim sıfatımdır, kim sıfatıma ortak olmaya calışıp buyuklenirse, acımadan Cehenneme atarım) buyuruyor. Rabbimiz, gunahlar icin boyle buyurmuyor. Gunahlar ne kadar cok olursa olsun, affedebileceğini bildiriyor. Peygamber efendimiz de, (Zerre kadar kibir sahibi, Cennete giremez) buyuruyor. Kibrin diğer gunahlardan daha buyuk olmasının sebebi şudur:

Buyukluk ancak Allahu teÂlÂya mahsusken, kulun kibirlenmesi, bir kolenin hukumdarın tacını başına gecirerek onun tahtında oturup hukmetmesine benzer. Hukumdarın bir emrini yapmayarak suc işlemekle, hukumdarlığına sahip cıkmak, onun tahtına oturup emirler vermek arasında elbette buyuk fark vardır. İşte kibirlenmek, Allah’ın emrini yapmamak gibi bir suc değil, bizzat ilah olmaya calışmak gibi buyuk suc oluyor. Bunun icin de kufre en yakın gunah denmiştir.

Kibirli kimsenin burnunun kırılması icin, ona kibirli gorunmek ise cok sevabdır. Kibirliye tevazu gostermek cok cirkindir. Peygamber efendimiz ise, (Kibirliye kibirli gorun ki, onu hakir ve kucuk duşurmuş olasın) buyuruyor.

İnat, gosterişe duşkunlukten, hasetten, kin beslemekten yahut tamahtan hÂsıl olur. Dunya lezzetlerini haram yollardan aramaya tamah denir. Demek ki bu kotu huylar, insanı inada surukluyor, doğruyu, hakkı kabul ettirmiyor. Hadis-i şerifte, (Allahu teÂlÂnın en sevmediği kimse, hakkı kabul etmekte inat edendir) buyuruldu. Hakkı, doğruyu, bir cocuk da, cok yaşlı bir koylu de soylese, hemen kabul etmelidir.

__________________