Sual: Sır saklamanın onemi nedir?
CEVAP
Sır, gizli kalması ve herkese soylenmemesi gereken şeydir. Başkaları duyunca, ya mahcup oluruz veya o işi başaramayız. Bu bakımdan sır saklamak, başarının onemli sebeplerinden biridir. Sır sayılabilecek işler gizli tutulmalıdır.

Bir cok devlet adamı, başarılarının en muhim sebebinin sır saklamak olduğunu bildirmişlerdir.
Padişahlar daima oyle bir yol tutmuşlar ve oyle hayat surmuşlerdir ki, sırlarını hic kimse, hatta hanımları da bilmezdi. Fatih Sultan Mehmet Hanın, "Yapacağım işleri, sakalımın bir kılı bile bilse, onu kopartırım" dediği meşhurdur.

Sırrını soyleyen ekseriya pişman olur. İnsan, soylemediği sozun hakimi, soylediği sozun mahkumudur. Herkes kolay sır saklayamaz.

Hikmet ehli diyor ki:
Sır, insanın esiridir. Acıklayınca, insan ona esir olur.
Sırrını hic kimseye soyleme! Akıllıya soylersen, seni zelil gorur. Ahmağa soylersen, başkalarına soyleyerek sana hıyanet eder.

Sırrını soylersen, senin kendi gonlune sığmadı demektir. Başkasının gonlune sığmasını nasıl beklersin? Kendi sırrına senin gonlun dar gelirse, başkasının gonlu geniş gelir diye hic bekleme. Otur kendini ayıpla!

Akıllı kimse, sır kupudur.
Sırrını anlatmanı isteyene, sırrını soyleme, sırrını ifşa eder.
Ahmağın kalbi ağzında, akıllının dili kalbindedir. [Yani ahmak sır saklayamaz, akıllı sırrı ifşa etmez.]
Bir kişiye soylenen sır, sırlıktan cıkar.
Acma sırrını dostuna, [dostunun da dostu vardır] o da soyler dostuna.

Kerem sahibi ile, aran acılsa bile,
İyiliğini soyler, kotuluğunu gizler.
Kotulere gelince, dostluk sona erince,
İyiliğini gizler, kotuluğunu soyler.

Sırrı gizleyebilen insan, cok az olduğu icin, sırrımızı başkalarına soylememiz uygun olmaz. Başkalarının bize soylediği gizli şeylerini de, adeta unutmalıyız, hic kimseye soylememeliyiz! Cenab-ı Hakkın bir ismi de Settardır. Ayıpları, cirkin işleri gizler. İnsanların ayıplarını gizleyen kulunu da sever. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Arkadaşının aybını gizleyen, bir oluyu diriltmiş gibi sevap kazanır. Allahu teÂl boyle kimsenin dunya ve ahirette ayıplarını orter.) [Hakim]

Bir sozunun duyulması, o kimseye zarar verecekse, o kimse "Bunu kimseye soyleme" demese bile, o sozu gizlemelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir kimse, etrafına bakınarak bir soz soylerse, o soz dinleyene emanettir.) [Tirmizi]

(İki kişiden birinin, diğerinin duyulmasından hoşlanmadığı, aralarında konuştukları bir şeyi, başkasına soylemesi helal olmaz.) [Hakim]

(Allah indinde, insanların en kotusu, birbirinin sırrını başkasına soyleyen karı-kocadır.) [Muslim]

__________________