SORU Zamandan kazanmak ve karın calışmasının karşılığını daha iyi almak icin onu antrenmanımda ilk olarak yapıyorum ama bu beni zayıflatıp gucsuzleştiriyor gibi geliyor bana. Bu normal mi? CEVAP Hem iyi gorunen bir karın bolgesine sahip olmak hem de sana diğer egzersizler icin gerekecek gucu sağlayacak sağlam bir merkez bolge icin karın antrenmanını es gecmemen cok onemli. Ama senin de kendi başına keşfettiğin gibi bacak, goğus ve sırt gibi buyuk kas gruplarından once karın kaslarını calıştırmaya kalkmak gucunu ve performansını sınırlandırabilir. İşte tam da bu soru uzerine Weider Araştırma Grubu’nun yaptığı araştırmalarda bir inceleme yaptım. Bir araştırmada, antrenmanlı vucut geliştiriciler altı tekrarda kaldırabilecekleri maksimum ağırlıklarını kullanarak uc set squat yaptılar. Bir denemede standart bir ısınmadan sonra squat yaptılar. Bir diğerinde ise aşağıda listesi verilen karın egzersizlerinden sonra squat yaptılar. Vucut geliştiricilerin karın kasını once calıştırdığında sadece ısındıkları zamana kıyasla uc squat setinde daha az tekrar yaptıkları goruldu. Bunun nedeni karın kasları ve merkez bolgenin yorulmasıdır. Karın bolgesi omurgayı desteklemekte buyuk onem taşır ve vucudun genelinde daha fazla kuvvet uretilmesine yardımcı olur. Yorgun merkez bolge ve karın kaslarıyla calışmak pek cok egzersizde kuvvet kaybına neden olur ve sakatlanma riskini arttırır. Karın kası calışmasını antrenmanın sonuna bırakın. Dr. Jim Stoppani __________________