Fatih Sultan Mehmet istanbul u fethetme plÂnları yapıyordu. Daha henuz 21 yaşında bulunan hukumdar, İstanbul un fethine girişmeden once, halkın vaziyetini gormek istemişti. Sabahın erken saatlerinde tebdili kıyafet ederek, Osmanlı nın başşehri olan Edirne de carşıya cıktı.

Carşının bir tarafından girip, alış veriş yapmaya başladı. Birinci dukkÂna varıp birşey aldı. İkinci bir şey istediğinde dukkÂn sahibi vermedi. Fatih i tanımıyordu dukkÂn sahibi. Fatih Hazretleri mal olduğu halde neden vermediğini sordu.

Adam:
-Ben sana bir şey satmakla sabah siftahımı yapmış oldum, ikinci alacağını da karşıdaki dukkÂndan al. Cunku o henuz siftah etmemiştir, dedi.

Fatih memnun olmuştu. Oburune vardı, bir miktar mal aldı... İkincisini istediğinde o da vermeyip komşu dukkÂna gonderdi. Boylece Hazreti Fatih koca carşıyı baştan sona kadar dolaştı... Hepsinde aynı mukabele ile karşılaşmıştı.

Aldıkları erzakı, medresede ilim tahsil eden talebelere gonderdi, kendisi de saraya gelip Allah a şukur secdesine kapandı ve şoyle dedi:

— Ya Rabbi sana hamdolsun... Bana boyle birbirini duşunen millet ihsan ettin. Ben bu milletimle değil Bizans ı, dunyayı bile fethederim, dedi
ve istanbul un Fetih planlarını hazırlamaya başladı.

51 gun suren muhasaradan sonra Bizans, Akşemseddin Hazretlerinin de bizzat iştirakiyle fetholunmuştu. İstanbul fetholunduktan sonra, Osmanlı imparatorluğunun merkezi Edirne den İstanbul a taşındı.