Whey Proteini Nereye Koşuyor - I
Vücut Geliştirme0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Whey Proteini Nereye Koşuyor - I
-
07-10-2019, 12:25:48WHEY PROTEİNİ NEREYE KOŞUYOR - I Whey’in fiyatı surekli artıyor ama kesenizi zorlamadan kas yapmak da zor değil... Eğer kas yapmak hakkında biraz bir şeyler biliyorsanız whey proteininin listenize eklemeniz gereken ilk takviye olduğunu da bilirsiniz. Tuketebileceğiniz yuksek kaliteli proteinlerden biridir ve ozellikle antrenmanlar civarında alındığında cok etkilidir. Ama sizin de fark etmiş olacağınız gibi whey proteininin fiyatı durmadan artıyor. Bunun nedenini ve protein tuketiminden fedakarlık etmeden maliyetleri nasıl aşağı cekeceğinizi anlamanız icin sizlere whey’in bir ciftlikten size geliş macerasını anlatmaya karar verdik. EKONOMİ Whey sutten yapıldığı icin whey’in fiyatıyla ilgili sorun sut arzından başlamaktadır. Cin ve Rusya gibi ulkelerde sut urunleri piyasası o kadar buyuyor ki ABD’deki bağımsız ciftciler fiyatların da etkisiyle Amerikan şirketleri yerine bu ulkelerle iş yapmayı tercih etmektedirler. Ayrıca Cin’deki bebek maması rezaletinden sonra Cinliler de kendi urettikleri bebek mamalarına guvenmedikleri icin ithal bebek mamaları tuketmeye başladılar bu da protein tuketimini olağan ustu miktarda arttırdı, arttırmaya da devam ediyor. Sonuc olarak ABD’deki sut arzı azalırken sut talebi de hic durmadan artmakta. İc pazara satılan sutun de ancak kucuk bir miktarı whey yapılması icin peynir fabrikalarına gittiğinden arz biraz daha bolunmekte. Peynir ureticilerine satılan sut bu tesislere sut kamyonları şoforleri tarafından goturulur. Bu kamyonları kullanan kişiler diğer kamyon şoforlerinden farklı olarak sutu almadan once inceleyecek bilgiye sahip insanlardır. Sutu inceler ve ısı, gorunum ve kokusuna bağlı olarak gerekirse almayı reddederler. Eğer sut onaylanırsa paslanmaz celik tankerlere doldurulur ve peynir uretim tesislerine goturulurler. Whey’in maliyetini arttıran uretim surecindeki diğer bir basamak da budur. Gunumuzde akaryakıt fiyatlarının yuksek olması da sutun nakliye masrafını arttırmakta ve tabii ki bu da size yansımaktadır. SUTTEN PEYNİRE ORADAN DA PROTEİNE Ciğ sut, tankerlerle peynir uretim fabrikasına geldiğinde tekrar incelenir. Onaylanan sut soğutucu depolara pompalanır ve daha sonra pastorize edilir (sadece tehlikeli bakteriler olene kadar ısıtılır). Ardından sut soğutulur ve peynir uretimine tabi tutulur. Peynir asıl olarak sutun kazein kısmından yapılır ki bu kısım sutun yuzde 80’ini oluşturur. Dolayısıyla peynir yapımına, sutun whey bolumunu oluşturan sıvının (biz buna peynir altı suyu da diyoruz) ayrıştırılması da dahildir. Whey’in faydalarının farkına varılmadan once bu artan whey atılırdı (duşunmesi bile korkunc!). Peynir ureticileri gunumuzde whey’in onemli bir gelir kaynağı olduğunu bildiğinden elde edilen whey’i tesisin whey uretim bolumune pompalar ve boylece bildiğiniz ve sevdiğiniz protein tozunun yapımında ilk adım atılmış olur. __________________