Muslumanın ozrunu red etmek mekruhtur.
Hadis-i şerifte, (Musluman kardeşinin ozrunu kabûl etmemek gunah olur) buyuruldu. Ozru kabûl etmek ve kusurları affetmek, Allahu teÂlÂnın sıfatlarındandır. Boyle olmıyan kimseye, Allahu teÂl gadap ve azÂb eder. Ozrde bulunmak uc turlu olur:
Nicin yaptım? Veya şunun icin yaptım. Keşke yapmasaydım demek veya yaptım, bir daha yapmam demek. YÂhut yapmadım diyerek inkÂr etmektir. Yaptım, bir daha yapmam demek, tevbe olur. Mumin, affetmesi icin ozr dilemesini bekler. MunÂfık, aybların ortaya cıkmasını ister. Hadis-i şerifte, (İffet sahibi olunuz. Cirkin şeyler yapmayınız. Kadınlarınızı da, afîf yapınız) ve (İffet sahibi olursanız, kadınlarınız da afîf olur. Ananıza babanıza ihsÂn ederseniz, cocuklarınız da size ihsÂn eder. Din kardeşinin ozrunu kabûl etmiyen, kevser havzından icmiyecektir) buyuruldu.
Bu hadis-i şerif, din kardeşinin kotuluk yaptığını ve ozrunun yalan olduğunu bilmiyen kimse icindir. Cunku, bunun ozrunu red etmek muslumana sû-i zannetmek olur. Yalan soylediğini bilerek ozrunu kabûl etmek, affolur. Affetmek, vÂcib değil, mustehabdır.
Kaynak : İslÂm AhlÂkı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ozru kabûl etmek ve kusurları affetmek