Diyetlerde En Sık Karşılaşılan 7 Genel Hata Yağ yakmak uzun ve yavaş bir yolculuktur. Diyette yapılan hatalarla bu yolculuk daha da yavaşlayacaktır. Herkesin yaptığı aynı tuzaklara duşmeyin! Aşağıdaki hatalardan ders cıkararak hedefinize daha kısa zamanda ulaşabilirsiniz. Yağsız (Fat Free) yiyecekler tuketmek Kendinizi uzerinde ‘‘yağsız’’, ‘’diyet’’ yada ‘‘şekersiz’’ yazan yiyecekleri alırken bulduysanız aldıklarınızı bırakın ve ters istikamete doğru koşmaya başlayın. Coğu insan bu kelimeleri gorduğunde aldıkları şeylerin sağlıklı olduğunu sanıyorlar. Gercekte bu kelimeler, o urunun sağlıklı olmak dışında herhangi birşey olabileceğini gostermektedir. Yemek şirketlerinin, urettikleri yiyecekten yağı cıkararak o yiyeceği yağsız yapmaları, o urunu lezzetli yapmak icin yağın yerine başka birşey koydukları anlamına gelir. Bu lezzet arttıran katkılar genel olarak kimyasal icerir. Bu katkılar yağ yakma hedeflerinize zarar verir. İşlem gormuş, paketlenmiş urunlerden uzak durun. En az iceriğe sahip taze ve işlem gormemiş yiyeceklere sıkı sıkı sarılın. Yeterince Yememek Yağ yakmak istiyorsanız ilk mantıklı adım kalori alımınızı duşurmektir, doğru mu? Bu mantığa gore ne kadar az kalori alırsanız o kadar cok yağ yakarsınız. YANLIŞ! Kalori alımını azaltmak kısa bir sure icin işe yarayacaktır fakat metabolizmanız yavaşlayacaktır ve sonunda durma noktasına gelecektir. Bu size cok kotu bir durum gibi gelmediyse bir de şunu dinleyin. Kalori alımını cok duşurduğunuzde vucudunuz yakıt olarak o binbir emekle kazandığınız kasları kullanmaya başlayacaktır. Bu durum katabolizma olarak bilinir. Eğer bu olursa yağ yakımınızı uzun bir sure engelleyecektir. Aşırıya Kacmak Bazıları icin diyette istisnaya, kurul dışına cıkmaya kesinlikle yer yoktur. Şunların hepsini duyuyorum: ‘‘yağ yakımı icin gunde 5 kere yemelisin’’, ‘‘gunde 200 gram karbonhidrat aldığından emin ol’’, ‘‘Sakın meyve yada sut urunleri yeme’’. Tabiki bu soylenenler bazı insanlarda işe yaracaktır. Tecrubelerime gore, aşırıya kacmak beni hic bir yere ulaştırmadı ama hedeflerime daha cok bağlanmamı sağladı. Uzun vadede bunu yapacaksanız ki oyle yapmalısınız, o zaman unutmayınki başarı icin denge ve olculu olmak kilit noktadır. Onerim; yavaş yavaş başlayın. Kendiniz icin doğruyu bulana kadar eklemeleri ve cıkarmaları yavaş yavaş yapın. Son Moda Diyetleri Yapmaya Calışmak Eğer Hormon Diyeti, Kabak Corbası Diyeti, 3 Gun Diyeti, Kan Grubu Diyeti yada bunlar dışında cılgınca birşey yapıyorsanız burayı dinleyin. Son moda diyet reklamları, son araştırmaları ve başarı hikayelerini gostererek sizi icine ceker. Genel olarak son moda diyetler işe yarar fakat cok kısa bir sure icin. Normal bir yaşantıya gectiğinizde vucudunuzun size katılmasını beklemeyin. Bu diyetlerin coğu sağlıksız, aşırı olduğunu ve uzun bir sure denenmemesi gerektiğini kanıtladı. Tum oğrencilerime dediğim gibi: ‘‘Hayatınız boyunca uygulayamayacağınız birşeyi yapmayın.’’ Sağlıklı beslenmek, yaşam tarzını değiştirmek olmalıdır ve hayatınız boyunca her gun kabak corbası icemeyeceğinize gore son moda diyetlerden uzak durun. Haftasonu Boyunca Diyeti Bırakmak Kacamak bir oğun tamamen sorunsuzdur, fiziksel ve zihinsel olarak kişiye fayda sağlar. Fakat Cuma gunu akşam saat 5’te hem ofisinizden hem de diyetinizden cıkıyorsanız ciddi bir problem var demektir. Tum haftasonu boyunca ağzınızı tum hafta yemediğiniz şeylerle doldurmak, hedefinize ulaşmayı yavaşlatmakla kalmaz, bunu durdurabilir de. İlerlemeniz ve hedefiniz goz onune alındığında bir belki de iki kacamak oğun sorun olmaz. Hemen sağlıklı beslenmeye geri donun. Kacamak oğunun, tum haftasonunu kapsayan bir olaya donuşmesine izin vermeyin. Vucudunuzu Dinlememek İnanın yada inanmayın, fonksiyonlarımızı duzenleyen, bize ac olduğumuzu soyleyen ve yemeyi bırakmamız gerektiğini hatırlatan hormonlarımız var. Bu uyarıları dikkate almadan ‘‘Ben doydum’’ diyene kadar yemeye devam edersek ve ‘‘Cok yedim’’ alanına doğru gidersek obezite gibi problemler ortaya cıkacaktır. Diğer taraftan, saati saatine uygulanan ve esnekliği olmayan şekilde beslenmek de bu hormonal uyarıları devre dışı bırakır. Bazen, 3 saatte bir 300 kalori tuketmeye kendimizi cok kaptırırız ve bunun yanında vucudumuzu dinlemeyi unuturuz. Bildiğinizi herşeyi unutun ve ne bulursanız onu yiyin demiyorum. Fakat duşunun en son vucudunuzun aclık ve doyma sinyallerini ne zaman dinlediniz? Her 3 saate bir gercekten acıkıyor musunuz? Duvarları kemirecek kadar cok mu acıkıyorsunuz? Oğununuzu bitirdiğinizde hala kendinizi ac mı hissediyorsunuz? Vucudunuzu dinleyerek deney yapın, saat size ne zaman yemeniz gerektiğini soylemesin. Bu oğrendikleriniz karşısında şaşırmış olabilirsiniz. Hayatı Yaşamayı Unutmak Ağzınıza koyduğunuz her bir yiyeceğin kalorisini hesaplamayı takıntı haline mi getirdiniz? Gunde en az 4 oğun tavuk ve lapa mı tuketiyorsunuz? Ucuncu oğunden sonra dorduncu oğunu iki bucuk saat sonra yiyemediğinizde panik atak geciriyor musunuz? Eğer oyleyse durmanın, yavaşlamanın ve nefes almanın zamanı gelmiş demektir. Sağlık icin konan hedeflerin, sağlıksız bir takıntıya donuşmesine izin vermeyin. Kahvaltıysa kahvaltı diye adlandırın, birinci oğun demeyin. Arkadaşlarınızla dışarı cıkın, bir parca cikolata yiyin, vucudunuzun aclık sinyallerini dinleyin. gulun, rahatlayın ve eğlenin. Hayatınızı yaşamayı unutmayın! __________________