Daha Başarılı Sonuclar icin Uygulayabileceğiniz Bazı Motivasyon Teknikleri Kaslar yalnızca spor salonunda veya mutfakta yapılmaz, oncelikle kafanızın icinde yapılır. Hedeflerinize ulaşmak icin oncelikle kendinize inanmalı ve kendinizi motive etmelisiniz. “Şampiyonlar salonlardan cıkmaz. Şampiyonlar iclerinde tutku, hayal ve amac olan insanlardan cıkar.” Muhammed Ali Muhammed Ali, Michael Jordan, Tiger Woods, Ronnie Coleman,Rager Federer… Hepsinin ortak ozelliği kendi branşlarında o sporu yapan binlerce kişi olmasına rağmen aralarında en iyilerinden biri olmalarıdır. Kendinize İnanın! İster profesyonel sporcu, yarışmacı olun ister hedefiniz kendiniz ve sağlığınız icin kilo vermek veya kas kutlesi kazanmak olsun, eğer başarabileceğinize inanmıyorsanız başaramazsınız. Asla asla demeyin. Cunku sınırlar, korkular gibi bir yanılsamadır” Michael Jordan. Oncelikle yapmanız gereken nasıl olacağınızı hayal etmek değil, hedeflerinize ulaşacağınızı kesin bir gercek olarak kabullenmektir. Her aynaya baktığınızda kendinizi -oyle olduğunuzu duşunmeseniz bile- kendinizle barışık, ozguveni yuksek ve hedeflerine bir adım daha yaklaşmış olarak duşunmelisiniz. Bu bazı zamanlarda zor olabilir, aşağıdaki teknikler mucizevi sonuclar vermese de motivasyonunuzu arttırmakta son derece onemlidir ve hedeflerinize giden yolda pes etmemenizi sağlamakta etkilidir. Visualization ( Zihinde Canlandırma) ”Limiti koyan zihindir. Zihin bir şeyi yapabileceğini kestirebiliği kadar başarılı olur. Yuzde 100 inandığınız surece her şeyi yapabilirsiniz.” Arnold Schwarzenegger Bugun spor salonunda ne yapacaksınız? İster onunuzde zor bir bacak antrenmanı olsun, ister goğus calışacak olun ister kardiyo yapacak olun antrenmana başlamadan once kendinize yalnız kalabileceğiniz kısa bir sure ayırın. Bunu soyunma odasında, spor salonunda sizi kimsenin rahatsız etmeyeceği bir yerde veya arabanızda yapabilirsiniz. Gozlerinizi kapatıp bir kac kez derin nefes alın. Bugun antrenmanda ne yapacaksanız kendinizi antrenman sırasında gozunuzde canlandırın. Antrenmanınızda sizi zorlayacak anları zihninizde yaşayın. Kendinizi tam olarak o ana verin, o gun antrenmanda giyeceğiniz kıyafetlere kadar kendinizi doğru bir şekilde gozunuzde canlandırın, ağırlığı bile elinizde hissedin. Bu şekilde tum tekrarları başarılı ve zorlanmadan yapabildiğinizi ve hedefinize tam olarak ulaştığınızı hissedin. Gercekte antrenmana başladığınızda o gunku antrenmanın cok daha kolay gececeğinden emin olabilirsiniz. Yapacaklarınızı Yazın Soz ucar, yazı kalır. Kendi kendinize verdiğiniz sozler de bir sure sonra unutulur veya esnetilir. Bu sebeple planınızı yazılı olarak yapın ve yaptığınız planda kesin ifadeler kullanın. “3 ay icerisinde 5 kilo vermeyi umuyorum” gibi ifadeler kullanmak yerine “3 ay sonunda 5 kilo vermiş olacağım” şeklinde net hedefleriniz olsun. Tarihlerde ucu acık davranmayın, boylece diyetinizi bozmaya veya antrenmanınızdan kacamak yapmaya daha acık olursunuz. Ustelik her gun yaptığınız antrenmanlarınız ve beslenmenizi de yazılı olarak tutun boylece farkında olmadığınız hataları ve eksikliklerinizi de gormuş olursunuz.
Cevrenizden Yararlanın
Eğer kendi kendinizi takip etmekte zorlanıyorsanız antrenorunuzden bu konuda yardım istemelisiniz. Olcu ve olcumlerinizi, antrenman ağırlıklarınızı antrenorunuz duzenli olarak takip etmesini sağlayın. Hata Yapmaktan Korkmayın! “Kariyerim boyunca 9000′den fazla başarısız atış yaptım, 300′den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandiracak atişi ıskaladım. Cabaladıkca başarısız oldum, başarısız oldukca cabaladım. Başarımın sırrı işte budur”. Michael Jordan Hatalarınız ve eksikliklerinizle yuzleşmekten korkmayın. Her ne kadar her zaman kendinizle ilgili olumlu duşunmek onemli olsa da hatalarınızın farkında olmak, onları daha cok calışmak icin bir sebep olarak gormek ve farkettiğiniz hata ve eksiklikleri en kısa zamanda duzeltmek onemlidir. Sonuc Antrenman yapmadan ve beslenmenize dikkat etmeden hedeflerinize ulaşamazsınız. Ancak antrenman ve beslenmenizi uzun sureli bir şekilde devam ettirmenin, başarısızlık anında pes etmemenin yolu kendinizi iyi motive etmekten gecer. Ayrıca unutmayın; inanmadığınız hic birşeyi gercekleştiremezsiniz! __________________