Vucut Tipinizi Dert Etmeyin: Şu Unlu Sporculara Bakın!
Vücut Geliştirme0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Vucut Tipinizi Dert Etmeyin: Şu Unlu Sporculara Bakın!
-
07-10-2019, 11:36:07Profesyonel Atletlerin Fiziksel Farklılıkları Turk internetinde kaynakların yazılmaması, hatta bilerek silinmesi karşısında bir iğrenme hissi kaplıyor icimi. Bu durum “etik dışı alıntı, aşırma, calıntı icerik” durumunu gozume soktuğundan etik olarak rahatsızlık verici olmakla birlikte esas olarak Turk internetinin ne kadar ilkel ve uckÂğıtcı kaldığını da bana bir kez daha gosteriyor. Gecen Kasım’da yabancı sitelerin pek coğunda Howard Schatz’ın “Athlete” adlı kitabından birkac fotoğraf paylaşıldı ve paylaşan butun yabancı siteler elbette yazara, kitabına ve fotoğrafların sahibine atıfta bulunmuştu. Yazar, fotoğraflardan bazılarını halka acık olarak paylaşınca buyuk siteler de hemen bunu bir habere cevirmişlerdi. Aynı gun gorduğum bu olayı onemsememiştim ancak gecenlerde bir arkadaşımız aynı haberi oldukca fazla ziyaret edilen bir Turk sitesinin adresinden bana yolladı. Fotoğrafları tanıyınca neler yazdıklarını merak edip actım ancak pek az bir şey yazdıkları gibi ustune ustluk fotoğrafların kaynağını bile soylememiş, kitabın ve yazarın adını ağızlarına almamışlardı. Cok tiksindirici bir durumdu bu, cunku anonim olmayan, kaynağı acıkca yazan icerikleri kaynağını silerek yayınlayan siteler Turk internet yayıncılığına darbe vuruyor. Bu cirkin uygulamayı zaman zaman marka değeri yuksek haber siteleri de yapıyor. Her neyse, bunun uzerine fotoğraflara tekrar baktım ve dedim ki neden bu gorseller uzerinden vucut tipleri uzerine kısa da olsa bir şeyler anlatmayayım ki? Evet, buna ihtiyac vardı, cunku bircok insan fitness yaparak hayalindeki vucuda, asla mumkun olamayacağı hÂlde, kavuşabileceğine inanıyor. Bu doğru değil, gelin, bazı vucut tiplerine profesyonel, olimpik ve onemli bir kısmı elit duzeyde olan sporcuları inceleyerek bakalım. Dikkat etmeniz gereken nokta, buradaki sporcuların pek azı fitness’cı, eğer her biri fitness’cı olsa daha farklı bir kas kompozisyonları, dolayısıyla gorunuş farklılıkları olurdu ancak temel yapı değişmezdi. Yapılan sporcuların vucut kompozisyonuna etki ettiği doğrudur; yani uğraştığınız spora gore vucut şeklinizde değişiklik olması soz konusudur ancak temel yapı değişmez. Vucut tipleri hakkında kısaca Vucut tipleri konusuna detaylı ve geniş kapsamlı girmek istediğimden bu yazımda kısaca bahsedeyim. Kemik yapınız (kalınlık vs.) ve kemik proporsiyonunuz (kemiklerinizin uzunluğu, gorece oranlamaları), kas proporsiyonunuz, yağ proporsiyonunuz vucut tipinizi tespit ederken dikkate alınan olcutlerdir. Vucut tipleri teorisine gore bazal ve diğer bazı metabolik ozellikler de vucut tipi belirlemede dikkate alınmalıdır. Biz gorunuşe dayanan tipik farklılıklarla devam edelim. Temelde leğen kemiğine bağlı olan pelvik genişliğin goğus kafesi ve kemiksel omuz genişliğiyle olan orantısı en buyuk farkı oluşturur ancak bunun yanı sıra onlarca farklı kıstastan soz etmek mumkundur. Orneğin ust kol kemiği ve alt kol kemikleri gibi kemiklerinizin birbirleri ve diğer kemiklerle olan orantısı ve bundan kaynaklanan biyomekanik avantaj ve dezavantajlarınız da vucut tipi farklılığı arz eder. Kassal anlamda, ceşitli vucut tiplerinde bazı bolge kaslarının daha gelişkin ve iri olduğu gozlenmiştir. Orneğin kimi vucut tiplerinde sırt ve omuz kasları daha iri, dolgun ve gucludur, bunun gibi… İşte, vucut tipi farklılıklarından da biraz bahsettik. Vucut tipiniz butun sportif faaliyetlerde onem arz eder ve eğer ciddi bir sporcuysanız bu onem kritik duzeydedir. Fitness yapmak kassal oranlamayı dikkate değer duzeyde değiştirmenize ve yağ oranınızı onemli olcude duşurmenize yardımcı olarak gorunuşunuzu değiştirmenizi sağlar ancak vucut tipinizi değiştiremez. Her neyse, işte size bazı unlu sporcuların ic camaşırlı fotoğrafları. Sporcuların isim ve branşları fotoğraflarının altında yazmaktadır, bir İngilizce sozluk kullanarak branşların Turkce karşılığını oğrenebilirsiniz. Ayrıca olculer metrik ve kilogram uzerinden değil, feet ve pound olcutlerine goredir. Yorumlarınızı bekliyorum. __________________