Selamun Aleykum Arkadaşlar Bugun Bir Cok Pm Aldım Sigaranın Hukmu İle İlgili Daha Once Acılmıştı Konular Yanlız Fazla Pm Alınca Bu Konuyu Tekrar Acmaya Karar Verdim.Sigara Hakkındaki Tum Yorumlar Lutfen Bundan Sonra Bu Konu Altında Olsun.
Tutunun ince kağıda sarılı cubuk şekli. Fransızca ve İngilizce "cigarette" sozcuğu, Turkceye "sigara" telaffuzu ile gecmiştir. Arapca "duhÂn" sigara, "tedhîn" ise sigara icmek anlamında kullanılır.
Sigaranın yapıldığı tutun bitkisi; yaprakları yakılarak icilen kokulu, keyif verici ve bağımlılık yapan bir bitkidir. Sigara veya tutun Hz. Peygamber veya muctehid imamlar doneminde bulunmadığı icin, hakkında ne Âyet, ne hadis ve ne de muctehidlerin sozu yoktur. Cunku tutun ilk olarak Amerika'daki Antil takım adalarından birinde bulunmuştur. 1496 M. yılında Kristof Kolomb (1451-1506) Antil adalarını gezisi sırasında yerlilerin bu bitkiyi yakarak ictiklerini gordu. Gemicilerden biri; Tobago adalarından bir ornek alıp Avrupa'da Petros Marden adında bir tuccara gonderdi. İspanyol gemicileri 1511 M. yıllarında, bu keyif verici maddeyi İspanya ve Portekiz limanlarında iyice tanıttılar. Fransızların Lizbon elcisi olan Jean Nicot, tutunden elde edilen ve kendi adıyla anılan nikotin zehirini ilac olarak kullanmak uzere, tutunu Fransa'ya soktu. 1560 M.'den sonra artık tutun Almanya, İtalya, İngiltere ve sırasıyla diğer dunya ulkelerine yayıldı.
Yapılan incelemeler tutunun insan sağlığı icin zararlı olduğunu ortaya koymuştur. Sigara icerken iceri cekilen duman, akciğerin ceperindeki hucreleri zedeleyerek kalınlaştırır. Hucrelerin esnekliği kaybolduğundan, kuvvetli bir oksuruk, aksırık sonucunda bu cidarlar harap olabilir. Ote yandan iceri cekilen sigara dumanı damar cidarlarının kalınlaşmasına yol acar ve damar sertliği gelişimini hızlandırır. Sigaranın en onemli bir ozelliği de alışkanlık yapması ve icenlerin bunu bırakamamasıdır.
Sigaranın akciğer kanserine yakalanma ihtimalini 20 arttırdığı, kalp enfarktusu riskini iki katına cıkardığı, kronik bronşit ve amfizem'e yol actığı, tıp tarafından belirlenmiştir. Tutundeki nikotin son derece zehirli bir maddedir. Az alınınca insanda uyarıcı, canlandırıcı etkiler yapar, ceşitli bezlerin salgılarını arttırır, kan basıncını yukseltir. Sigara dumanından zehirlenme olmayışının sebebi, sigaranın yanması sırasında tutunde bulunan nikotinin 1/3-1/7'sinin ısı etkisiyle buharlaşarak dumanla gitmesi, geri kalanın da ancak kucuk bir bolumunun ciğerlere ve kana ulaşmasıdır.
Tıpta, haşerata karşı nikotinden yapılmış toz veya sıvı ilaclar vardır.
İnsan sağlığı uzerindeki olumsuz etkileri bilinen sigarayı kullanmanın hukmu ile ilgili olarak İslÂm'ın bir cozum getirmesi gerekir. Asr-ı saadette afyon da bilinmiyordu. Sonraki İslÂm fakihleri afyonun uyuşturucu niteliğine bakarak onu şaraba kıyas ettiler ve caiz olmadığım soylediler (bk. "Afyon" maddesi).
Sigara hem icene ve hem de yakınında bulunanlara zarar vermektedir. Kur'an-ı Kerîm'de şoyle buyurulur: "Kendinizi elinizle tehlikeye atmayınız" (el-Bakara, 2/195); "Kendinizi oldurmeyiniz..." (en-NisÂ, 4/29). Hz. Peygamber de şoyle buyurmuştur: "Ne doğrudan ve ne de karşılık olarak zarar yoktur" (İbn MÂce, AhkÂm,17; Ahmed b. Hanbel, Musned, V, 327; MÂlik, Muvatta, Akdiye, 31).
Bedene bir yararı olmadığı gibi, zararı da acık olan sigara aynı zamanda kişi ve aile butcesi icin bir israftır. Bir Âyette "Yiyiniz, iciniz, israf etmeyiniz" (el-A'rÂf, 7/31) buyurulmuştur. Hz. Peygamber de malın boşa harcanmasını yasaklamıştır (bk. BuhÂrî, ZekÂt, 18; HusûmÂt, 3; İ'tisÂm, 3; Muslim, Akdiye, 14).
Onceki asırlarda yaşayan bazı fakihler, hakkında Âyet ve hadis bulunmaması nedeniyle "eşyada asıl olan mubahlıktır" kaidesince sigarayı mubah saydılar. Hatta bazı ŞÃ‚fiî bilginleri; "Evli kadın sigara tiryakisi ise, sigara masrafı da nafaka kapsamına girer" demişlerdir.
Ancak bu gun sigaranın insan bedenine ve cevreye verdiği zarar dikkate alındığında bunun kerÂheti acıkca gorulur. Sigara icmesinin sağlığına zararlı olacağı doktor tarafından bildirilen kimselerle, yoksul olup, aile fertlerinin nafakasından keserek sigara icenler hakkında ise haramlık kesinleşir.
ALLAH`IN SELAMI UZERİNİZE OLSUN...
Not: Lutfen Ben Konuyu Daha Once Acmıştım Tekrar Niye Actın Diyecekler OLursa Bana Pmden Soylesinler..
Buraya Eklemiş Olduğum link İse Bozok Kardeşimin Daha Once Acmış Oldugu Bu Konu Hakkindaki Topic.Ayrıca Bu Allataki linkte Blueyes Kardeşimin Diyanetten Araştırıp Bulduğu Hukumde Mevcuttur..
http://www.forumtr.com/showthread.php?t=104890&page=1&pp=10&highlight=Sig ara
Dikkat Edilmesi Gereken Başka Bir Husus İse bu Topic İki Konunun Arasındaki Yedi Farkı Bulun Yada Birbirleriyle Celişiyormu Bakın Kardeşlerim ben Boyle bir araştırma yaptım Bozok Kardeşim Boyle bir Araştırma yapmış Varın Siz Gorur Karar verin Dİye ACILMAMIŞTIR.....
Bu Dikkat Edilmesi Gereken Konu İle İLgili Yorumlar Silinecektir.
Selam Ve Dua İLe...Allah`ın Selamı Uzerinize Olsun....
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Sigaranın Hukmu....