Boksa başlamak istiyorum. Boks ve Vucut Geliştirme'yi birlikte yapabilir miyim ? Tabi ki evet. Fakat bu sizin icin cok yorucu ve cok zor olacaktır. Eğer bunu yapabilecek vaktiniz ve haliniz olduğuna inanıyorsanız yapabilirsiniz. Beslenmenize cok dikkat etmelisiniz. Cunku vucut geliştirme yaptığınız sırada vucudunuzun zaten buyuk bir miktar proteine ve gelişmiş* karbonhidrata ihtiyac duyacaktır. Bunun uzerine birde boks antrenmanlarınızda yaptığınız kardiyo antrenmanları ve yine vucut kaslarınızı yoracak antrenmanlar eklendiğinde vucudunuzu cok cok iyi beslemeli ve dinlenmek icin gereken zamanı iyi ayarlamalısınız. Orn : haftada 3 gun body yapıyorsanız araya dinlenme gunu koymalı , 2 gun boks antrenmanına gitmeli ve tekrar bir gun dinlenme koymalısınız. Arka arkaya yapmanız vucudunuz icin kabus olur. Amacım boksor olmak. Fakat kendimi gucsuz hissediyorum. Boksa başlamadan once nasıl guclenebilirim ? Kısıtlı vaktiniz olduğunu duşunerek işin kolayına kacalım. Oncelikle boksta en onemli kaslar omuz , bacaktır. Bu yuzden omuz ve bacak kaslarınızı iyi calıştırmanız ve onlara iyi kondisyon kazandırmanız gerekir. Bu yuzden guc ve hacim calışmalarının yanı sıra definasyon calışmalarıda yapmalısınız ve iki tip kas fibrilini birlikte geliştirmelisiniz. Az ağırlık cok tekrar ve cok ağırlık az tekrarı beraber yapmanız gerekecektir. İkisinden birini secmeniz gerekirse cok tekrar az ağırlıktan yana kullanın. Boksta hız , gucten coğu zaman daha onemlidir. Bacak kaslarınızıda squat , leg press gibi calışmalarla guclendirmektense koşu , ip atlama gibi calışmalar ve interval ile calıştırın. Bunun yanı sıra boksta cok onemli bir diğer kasta mide kaslarıdır. Bunlarıda calıştırmalısınız. Bu uc kas grubuna ağırlık vermek uzere ; sırt , goğus kaslarıda onemlidir. Dovuş sanatlarıyla ilgileniyorum. Vucut geliştirme yapmak bana ne gibi yararlar ve zararlar sağlar ? Cok dikkatli olmalısınız. Dovuş sanatlarında en onemli şey esneklik ve hızdır. Bu yuzden vucut geliştirme yerine fitness'ı tercih etmeniz daha hayırlı olur. Bunun dışında kaslarınızı calıştırdıktan sonra esneme hareketleri yapmaya cok dikkat etmelisiniz. Kaslarınızı geliştirirken esnekliği sağlamak cok zor ve acı vericidir. Ama başarabilirsiniz. Bu kaslarınızın gelişimini oldukca yavaşlatacaktır. Cunku esneklik sağlayıcı hareketler kaslarınızı uzatacaktır. Kaslarınız uzadıkca yayılacaktır ve hacimlenmenizi yavaşlatacaktır. Sağladığı yararlar ise kesinlikle guc olacaktır. Şunu unutmayalım. Guc oyunu bozar. Ama hem guclu olmak , hem oyunu bilmek , oldukca avantajlı olur. __________________