Sual: Dunyadaki butun Muslumanlara da dua etmek gerekir mi?
CEVAP
Elbette dua etmek gerekir. Dunyadaki butun Muslumanlar bir ailenin fertleri gibidir. Hatta hepsi bir vucut sayılır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Birbirine karşı muhabbet ve merhamette, muminler, bir vucut gibidir. Vucudun bir yeri rahatsız olunca, butun vucut, rahatsız, uykusuz kalıp, onun tedavisi ile meşgul olduğu gibi, Muslumanlar da birbirlerine yardıma koşmalıdır!) [Buhari]
Muslumanlar dunyanın ceşitli yerlerinde [mesela Bosna’da, Afganistan’da, Cecenistan’da, Irak’ta] zulme uğruyor. Diğer Muslumanların bunlara, guclerinin yettiği olcude yardım etmesi, herhangi bir yardımda bulunamayanın da, dua etmesi farz olur. Dunyanın oteki ucundaki bir Muslumanın derdi, bizim derdimiz demektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Muslumanların dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan değildir.) [Hakim]
Yiyecek, icecek, giyecek, barınacak, canını, malını savunacak ve başka ihtiyacları icin Muslumanlara yardım etmek, hem vazife, hem de cok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir Muslumanın sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, Allah affeder.) [Buhari]
(Bir din kardeşinin ihtiyacını gideren, omur boyu ibadet etmiş gibi sevap kazanır.) [Buhari]
(Din kardeşini savunan Muslumanı Allahu teÂlÂ, Cehennem ateşinden korur.) [Taberani]
(Bir mumini, bir munafığın zulmunden koruyan, Cehennem ateşinden korunur.) [Ebu Davud]
(En kıymetli amel, bir muminin sıkıntısını gidermek, borcunu odemek veya karnını doyurmak suretiyle onu sevindirmektir.) [Taberani]
(Din kardeşinin aleyhinde konuşulurken, onu savunmaya gucu yeterken, susanı, Allahu teÂl dunya ve ahirette zelil eder.) [İbni Ebiddunya]
İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
(İşte bugun, her Musluman, elinden gelen yardımı yapmayıp, İslamiyet baskı altına duşerse, yardımı esirgeyen her Musluman, ahirette mesul olur. Bunun icin kuvvetim olmadığı halde, yardıma koşmaya ozeniyorum. Guclukleri yenerek, İslamiyete ufacık bir hizmet edebilmek yolunu arıyorum. "İyilerin coğalmasını isteyen de, onlardan sayılır" buyuruldu.) [1/47]
(Bugun İslamiyete yardım icin az bir şey vermek, binlerce altın vermiş gibi kıymetlidir. Hangi talihliye, bu buyuk nimet ihsÂn edilirse, ona mujdeler olsun! Dinin yayılmasına hizmet eden, cihad sevabına kavuşur. Hele bu zamanda Muslumanlara yardım etmek daha guzel, daha sevaptır.) [1/193]
(Dua ordusunun askerlerinin kalbleri kırık olduğu icin savaş ordusunun askerlerinden daha ileridir. Dua ordusunun askerleri, gaza ordusu askerlerinin ruhu gibidir. Gaza ordusunun askerleri, onların bedenleri gibidir. O halde, gaza ordusunun askeri, dua ordusu olmadıkca, iş başaramaz. Cunku ruhsuz bedene hicbir yardımın faydası olmaz.) [3/47]
Eğer bir Musluman, diğer Muslumanlara eli ile, malı ile yardım edemiyorsa, dua ederek yardım etmelidir! Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Muslumanın, Musluman uzerindeki hakkından biri, ona gıyabında dua etmektir.) [Deylemi]
Hicbir yardım yapamayan dua etmelidir. Beklemeden her an dua edilebilir. Belli saatlerde toplu yapmak icin ona buna mesajlar cekmek uygun değildir.
Musluman icin zor asırlar
Kıyamet yarın kopacak, obur gun kopacak diye tarih verenlere itibar etmemelidir. Cunku dunyada Musluman bulunduğu muddetce kıyamet kopmayacaktır. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Allah diyen bir kimse kaldığı muddetce kıyamet kopmaz.) [Muslim]
Ama kıyamet yaklaştıkca Muslumanlar cok garip olacak, cok zulum gorecek, cok sıkıntı cekecek, dinini rahatca yaşaması cok zor olacaktır. Bir hadis-i şerifte, (Bir zaman gelir, sunnet unutulur, bid'atler meydana cıkar. Sunnete uyanlar garip olur, yalnız kalır. Bid'atlere uyan ise, kendilerine cok arkadaş, yardımcı bulur) buyuruldu. O zamandaki Muslumanların nasıl yaşayacağı sorulduğunda, (Sudaki tuz, sirke icindeki kurt gibi) buyuruldu. Dinlerini nasıl koruyacağı sorulduğunda, (Avuctaki ateş koru gibi. Bırakırsa soner, tutarsa elini yakar) buyuruldu. (Şir’a)
Bir hadis-i şerif de şoyledir:
(Oyle bir zaman gelecek ki, sunnetime tutunmak, avucuna ateş almak gibi olacaktır.) [HÂkim]
Muslumanlar, butun dunyada garip olacaktır. Bir hadis-i şerif şoyledir:
(İslam dini, garip olarak başladı, sonu da garip olacaktır.) [Muslim, Tirmizi]
Garip olmasının sebebi ise, insanlar gittikce bozulmaktadır. Bir hadis-i şerif de şoyledir:
(En iyi, en hayırlı insanlar benim asrımda bulunan Muslumanlar [Eshab-ı kiram]dır. Onlardan sonra en iyileri, onlardan sonra gelenler [Tabiin] dir. Onlardan sonra da en iyiler onlardan sonra gelenler [Tebe-i tabiin] dir. Onlardan sonra gelenlerde yalanlar yayılır. Bunların sozlerine, işlerine inanmayınız.) [Buhari]
Her biri bir mucizeyi bildiren bu hadis-i şerifler gosteriyor ki, gunumuzdeki insanların sozlerine ve işlerine ihtiyatla yaklaşmak lazımdır. Kendi sozlerine değil, eski Âlimlerden bildirdiklerine itimat etmelidir. Şayet eski Âlimler kotulenirse asla itibar etmemelidir. Yine bir mucizeye bildiren hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Ahir zamanda sonra gelenler, onceki Âlimleri cahillikle suclayacaktır.) [Asakir]
Peygamber efendimiz o zaman ne yapılacağını da bildirmiştir:
(Bu ummetin son zamanlarında gelenler, onceki Âlimleri kotulediği zaman, ilmini gizleyen, Allah’ın indirdiği Kur’anı gizlemiş olur.) [İbni Mace, İbni Adiy, İbni Asakir]
Kıyamet alametini bildiren hadis-i şeriflerden bazıları da şoyledir:
(Haine itimat edilir, emine ihanet edilir.) [Haraiti]
(Hadisi bırak, Kur’ana bak diyerek beni yalanlayanlar cıkar.) [Ebu Ya’la]
(Kur’andan başka delil kabul etmem diyenler cıkar.) [Ebu Davud]
(Doğru soyleyenler yalanlanır, yalancılar kabul gorur.) [İ.Ahmed]
(Gencler, cocuklar Âmir olur.) [Hakim]
(Camilerde binden fazla kişi namaz kılar, iclerinde bir mumin bulunmaz.) [Deylemi]
(Camiler ve hafızlar coğalır, ama, hakiki Âlim hic bulunmaz.) [Ebu Nuaym]
(Kıyamete yakın ilim azalır, cehalet artar.) [İbni Mace]
(İlmin azalması, Âlimlerin azalması ile olur. Cahil din adamları, kendi goruşleri ile fetva verir, insanları doğru yoldan saptırırlar.) [Buhari]
(İşler ehli olmayana verildiği zaman, kıyameti bekleyin.) [Buhari]
(Kıyamet kopmadan once deccal cıkar, deccalden once de 30 veya daha fazla yalancı deccaller gelir.) Bu yalancıların alÂmetleri sorulduğunda buyuruldu ki: (Yeni Âdetler cıkarıp dininizi değiştirenler cıkar, bunlardan sakının ve onlara duşman olun.) [Taberani]
(Hakkın peşinde olmak, garip ve yalnız kalmak demektir.) [İbni Asakir]
(Kotulerin arasında kalan salih kimse gariptir.) [Deylemi]
-------------------------------------------------------------------------
Sual: Birinin yuzune karşı yapılan dua mı, yoksa o yokken arkasından yapılan dua mı daha kıymetlidir?
CEVAP
Her ikisi de kıymetlidir. Ancak gıyÂben yapılan duada riya, menfaat ihtimali olmadığı icin daha kıymetlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Gizli [yani gıyabda] yapılan dua, ÂşikÂrenin yetmiş misline eşittir.) [Ebuşşeyh]
(Allah ile arasında perde bulunmayan iki dua vardır. Biri mazlumun duası, diğeri de kişinin din kardeşinin gıyabında yaptığı duadır.) [Taberani]
(En makbul dua, gaibin gaibe yaptığı duadır.) [Tirmizi]
(Bir kimse, gıyabında birine dua ederse, melekler, aynı şeklide ona dua ederler.) [Muslim]
(Bir kimsenin, birine gıyabında yaptığı dua mustecÂb olur. Yapılan duaya bir melek, “Âmin, aynı şeyler sana da olsun” der.) [İbni Ebi Şeybe]
(Bir kimsenin, arkadaşının gıyabında yaptığı dua reddedilmez.) [HarÂiti]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Dunyadaki Muslumanlara dua etmek