4276 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki: "Allah kıskanctır, mu'min de kıskanctır. Allah'ın kıskanması, mu'minin Allah'ın haram ettiği şeyi yapmasıdır."
Buhari, Nikah 107, Muslim, Tevbe 36, (2761); Tirmizi, Rada' 14, (1168).
4277 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ı işittim, şoyle diyordu: "Allah'dan daha kıskanc kimse yoktur. Bu sebeptendir ki fevahişin acığını da kapalısını da haram kıldı. Medihten Allah kadar hoşlanan bir kimse de yoktur. Bu sebeptendir ki nefsini medhetmiştir."
Buhari, Nikah 107, Tefsir, en'am 7, Tefsir, A'raf 1, Tevhid 15; Muslim, Tevbe 33, (2760); Tirmizi, Daavat 97, (3520).
4278 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Sa'd İbnu Ubade radıyallahu anh dedi ki: "Ey Allah'ın Resulu, ben zevcemle birlikte bir adam yakalasam, dort şahid getirinceye kadar ona muhlet mi tanıyacağım?"
"Evet!" buyurdu Aleyhissalatu vesselam. Sa'd:
"Asla dedi, seni hakla gonderen ZÂt-ı ZulcelÂl'e yemin olsun, şahid aramazdan once kılıncımı indiririm."
Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm:
"Şu efendinizin soylediğine bakın! Evet (biliyoruz ki) o kıskanc bir adamdır. Ama ben ondan da kıskancım, Allah da benden kıskanc."
Muslim, Li'an 16, (1498); Muvatta, Akdiye 17, (2, 737); Ebu Davud, Diyat 12, (4532).
4279 - Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm bir gece yanımdan cıkıp gitmişti. (Benim nobetimde) hanımlarından birinin yanına gitmiş olabilir diye icime kıskanclık duştu. Geri gelince halimi anladı ve:
"Kıskandın mı yoksa?" dedi. Ben de:
"Evet! Benim gibi biri senin gibi birini kıskanmaz da ne yapar?" dedim. Aleyhissalatu vesselam:
"Sana yine şeytanın gelmiş olmalı" dedi. Ben:
"Benimle şeytan mı var?" dedim.
"Şeytanı olmayan kimse yoktur" dedi.
"Seninle de var mı?" dedim
"Evet, Ancak ona karşı Allah bana yardımcı oldu da musluman oldu!" buyurdu."
Muslim, Munafikun 70, (2815); Nesai, İşretu'n-Nisa 4, (7, 72).
4280 - Yine Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Safiyye radıyallahu anha gibi guzel yemek yapanı gormedim. (Bir defasında) Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm benim odamda iken, Safiyye ona yemek yapıp (gondermişti). Cok şiddetli bir kıskanclık hissettim. Oyle ki beni bir titreme sardı. (Gidip) kabını kırdım, sonra da pişman oldum ve:
"Ey Allah'ın Resûlu dedim, yaptığım bu hareketin keffÂreti nedir?"
"Tabağa aynıyla tabak, yemeğe misliyle yemek!" buyurdular."
Ebu Davud, Buyu 91, (3568); Nesai, İşretu'n-Nisa 4, (7, 71).
gunumuzdeki hanimlar kiskancsa bize dusen sabretmek annelerimiz bile kiskanclik yaptiysa gunumuz hanimlarin kiskancligi gayet normaldir asil kiskanmiyorlarsa korkmak lazimdir!!!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- hadislerle kiskanclik!!!