Onemli Not:İcinde bulunduğumuz donem 1400 senedir beklenen, Peygamberimiz (sav)’in mujdelediği bu tarihi olayın gercekleşmesinin yaklaştığı donemdir. Bu gerceğin şuurunda olan ve Hz. Mehdi ortaya cıktığında onun yanında olma şerefine erişmek isteyen tum Muslumanlar yazı boyunca anlatılan, Peygamberimiz (sav)’in hadislerinde verdiği bilgileri dikkatlice okumalı, bu mubarek şahsı doğru bir şekilde tanıyabilmek icin tum sebeplere sarılmalıdırlar. Zira bu bilgilerin dikkatlice araştırılıp incelenmesi, bu kutlu şahsın tanınabilmesinde Allah’ın izniyle onemli bir yol gosterici olacaktır.
FİZİKSEL OZELLİKLERİ
Peygamberimiz(sav)’in Soyundandır
Butun peygamberler birbirinin soyundandır. Hz. Mehdi de hadislerde belirtildiğine gore bu soydan gelmektedir. Halk arasında Peygamberimiz (sav)’in soyundan gelen kimselere Seyyid denmektedir.
Hz. Mehdi’nin Peygamberimiz (sav)’in soyundan geldiğini bildiren hadislerden bir kısmı ise şu şekildedir:
Hz. Ali’nin rivayetine gore Resulullah şoyle buyurdu: “Kıyametin kopması icin zamanda sadece bir gunden başka vakit kalmamış da olsa Allah (c.c.) benim Ehl-i Beytimden bir zatı (Mehdi’yi) gonderecek.” (Sunen-i Ebu Davud, 5/92
Benim Ehl-i Beytimden bir şahıs butun dunyaya hakim oluncaya kadar gunler ve geceler gitmez. (En-Necmu’s Sakıb, Ukayli
Said b. el Museyyeb’den, Peygamberimiz (sav) şoyle buyurdu: “Mehdi, kızım Fatıma’nın neslindendir.” (Sunen-i İbn Mace, 10/348
Mehdi ile mujdelenin. O Kureyş’ten ve Ehl-i Beytimden bir kişidir. (Kitab-ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 13
“Mehdi, benim cocuklarımdan biridir. Yuzu gokyuzunde parlayan yıldız gibidir.’’
(Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefi’nin “Risaletul Meşreb elverdi fi mezhebil Mehdi”
Peygamberimiz şoyle buyurmuştur:
“Benim neslimden olan 40 yaşındaki Mehdi’dir. Yuzu gokyuzunde parlayan yıldız gibidir. (Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefi “Risaletul Meşreb Elverdi fi Mezhebil Mehdi”
Resulullah şoyle buyurmuştur:
“Mehdi benim cocuklarımdandır. Onun yuzu, parlak yıldız gibidir.”
(Ukayli “En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Ale’t-Temam ve’l kamal”
Guzel Yuzlu ve Nurludur
Yuzu parlayan yıldız gibi nurludur.
(El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 33)
Peygamberimiz “Benim neslimden olan 40 yaşındaki Mehdi’dir. Yuzu gokyuzunde parlayan yıldız gibidir.” şeklinde buyurmuştur.
(Ali b. Sultan Muhammed el-Kari el-Hanefi “Risaletul Meşreb Elverdi fi Mezhebil Mehdi)
Resulullah şoyle buyurmuştur:
“Mehdi benim cocuklarımdandır. Onun yuzu, parlak yıldız gibidir.” (Ukayli “En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Ale’t-Temam ve’l kamal)
“Guzel yuzludur. Yuzunun nurları ona azamet verir.”
(Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Dişleri Parlaktır
Dişleri parlaktır… (Ali Bin Husamettin El Muttaki)
Uylukları Uzundur
Uylukları uzundur, rengi Arap rengidir. (Kıyamet Alametleri, Berzenci, s. 162-163)
Yanağında Ben Vardır
Mehdi, gur sakallı, on dişleri parlak, yuzu benli, acık alınlıdır. (Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Yuzunde bir ben vardır. (Ali Bin Husameddin El Muttaki)
Yanağında, inciyi andıran, bir yıldız gibi yuzunu aydınlatan bir işaret vardır.
(Muhammed B. Resul Al-Huseyni El Berzenci, “Kıyamet Alametleri” Pamuk Yayınları, Trc: Naim Erdoğan)
Omzunda Nubuvvet (Peygamberlik) Muhru Vardır
Mehdi’nin omuzunda Peygamber Efendimiz (sav)'deki nubuvvet muhru bulunacaktır. (El-Kavlu’l Muhtasarr Fi Alamatil Mehdiyy- il Muntazar, s. 41)
Omuzunda Peygamber (sav)’in nişanı vardır. (Kıyamet Alametleri, Berzenci, s. 163)
Hadislerden anlaşıldığı uzere, Hz. Mehdi’nin iki omuzu arasında Hz. Muhammed (sav)’de olduğu gibi acık bir alamet olan “peygamberlik muhru” olacaktır.
Siyah Saclıdır
Yuzunun nuru başına ve saclarının siyahına kadar yukselir. (Mehdilik ve İmamiye, s. 153 / İkdud Durer’den)
“O genc bir adamdır. Orta boyludur. Guzel yuzludur. Sacları, omuzlarının uzerine doğru sarkar. Yuzunun nurları ona azamet verir. Siyah saclıdır. Siyah sakallıdır.
(Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
“O (Mehdi), orta boylu ve guzel yuzlu bir genctir. Sacları, omuzlarının uzerine sarkar. Yuzunun nuru, sacının, sakalının ve başının siyahlığı uzerine gun gibi parlar ve ona yucelik verir.” (Ukayli “En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Ale’t-Temam ve’l kamal)
Genel Gorunumu
Aşağıdaki hadislerden de anlaşılacağı gibi Hz. Mehdi’nin heybetli, geniş yapılı ve dikkat cekici bir gorunumu olduğu haber verilmektedir:
O acık (geniş) alınlı... heybetli bir şahıstır. (İkdud durer)
Hz. Mehdi’nin bedeni İsraili’dir. Hz. Mehdi, sanki Beni İsrail ricalindendir. (Beni İsrail vucut yapısı geniş ve heybetlidir) (İbn Hacer El Mekki)
Cismi, İsrail bunyesi gibidir. (Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
(Dış gorunuşu) sanki İsrailoğullarından bir adama benzemektedir.
(Ukayli “En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Ale’t-Temam ve’l kamal)
Acık alınlıdır. (Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
Karnı buyuk... (Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
İki uyluk arası acık... (Mer’iy b. Yusuf b. Ebi bekir b. Ahmet b. Yusuf el-Makdi’si “Feraidu Fevaidi’l Fikr Fi’l İmam El-Mehdi El-Muntazar)
İri govdeli... (Ukayli “En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b. Ebi Talib Ale’t-Temam ve’l kamal)
Kaşı Kavislidir
“Kaşı kavisli…” (Muhammed B. Resul Al-Huseyni El Berzenci, “Kıyamet Alametleri” Pamuk Yayınları, Trc. Naim Erdoğan, s. 163)
Rengi
Hz. Mehdi’nin rengi Arabi… (İbn Hacer El Mekki; “El-Kavlu’l Muhtasar fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar”, s. 15-75)
NOT: Arap ırkının ten rengi, kırmızıyla karışık beyazdır.
Hz. Peygamber (sav)’in ten rengi de kırmızıya calan beyaz renkti. Fakat, teninin gorunen kısımları guneş, ruzgar gibi etkenlerle esmere calıyordu. Rivayetlerden Hz. Mehdi’nin ten renginin de Peygamber Efendimiz (sav)’le aynı renkte olacağı anlaşılmaktadır. Bir rivayette Resulullah (sav)’in ten rengi şoyle tarif edilmektedir:
Enes b. Malik, Peygamber’in rengi hakkında şoyle dedi: Beyaz idi. Fakat beyazı esmere calıyordu. (İbni Kesir, Şemail’ur- Resul, s. 28)
Kırmızı ile karışık nurani beyaz idi. (İbni Kesir, Şemail’ur- Resul, s. 28)
Esmer olacaktır. (Kıyamet Alametleri, s. 163; El Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 43)
Hadislerde Hz. Mehdi'nin geniş ve heybetli yapısının yanısıra, başının buyuk olacağı da bildirilmektedir:
Mehdi ben(im neslim)dendir. Alnı geniş ve acıktır. (İmam Şarani “Olum - Kıyamet - Ahiret ve Ahir zaman Alametleri”, Bedir Yayınevi, s. 432-448)
Hadisten de anlaşılacağı uzere, Hz. Mehdi'nin alın kısmı buyukcedir ve dolayısıyla buyuk bir başa sahiptir.
Yaşı
Yaşı 30 ile 40 arasında olduğu halde gonderilecektir... Mehdi benim evlatlarımdandır. 40 yaşlarındadır.
(El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 41)
Burnu
Onun alnı geniş, burnu ise ince olacaktır. (Tırmizi / Buyuk Hadis Kulliyatı, Rudani 5.Cilt, Sayfa 365)
Sakalı
Sakalı bol ve sık olacaktır. (El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 23)
Sakalı sıktır. (Kıyamet Alametleri, Berzenci, s. 163)
Boyu
Mehdi, orta boylu olacaktır. (El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 41)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz. Mehdi’nin Fiziksel ve Manevi Ozellikleri