Son zamanlarda sut, vucut geliştiriciler arasında pek rağbet gormemeye hatta kotulenmeye başladı ki bunu kesinlikle anlayamıyorum. Kullanmama sebebi herkese gore farklılaşıyor. Kimi sutu cok yağlı olduğu icin, kimi pahalıya (?) geldiği icin, kimi ise bağırsaklarını bozduğu icin pek tercih etmediğini soyluyor. Benim icinse sutun başarımdaki yeri gercekten buyuk. Ben sutu cok severim ve bolca tuketirim. Sutu vucut geliştirmeye başladığımdan beri icerim ve eminim ki 13 ayda aldığım 8 kiloda sutun payı coktur. Diğer gıdalara gore de sutun fiyat-performans oranı gercekten yuksek. Ayrıca ilk vucutculardan Clancy Ross , John Grimek gibi pek coğu yine elde ettikleri başarıyı sute bağlarlar. Son zamanlarda doğal gıdalarla (ek beslenme urunleri, protein tozları vs olmadan) yapılan Vucut geliştirmeye yonelik bir eğilim olduğunu da duşunursek, neden sute bir şans vermiyorsunuz? Sut her yerde marketlerde, bakkallarda , gıda satılan hemen her yerde. Kola, gazoz gibi iceceklerin yerine icebilirsiniz. Sabah kahvaltıda sade olarak yada mısır gevreğinizle birlikte tuketebilirsiniz. Ne zaman susarsanız su yerine sut icin. Ama akşamları tuketmek en kolay ve uykumuza da destek olan yol. Gunde 1-2 litre sut icilebilir. Ben genellikle icerdiği protein icin tuketirim ve o gunku diyetime gore miktarını ayarlarım. 1 litre sut yaklaşık olarak 32 gram protein ihtiva eder ve bu proteinlerin coğunu casein ve whey proteinler oluşturur. Ayrıca casein ve yumurta proteini birleşerek tam bir amino asit spektrumu oluşturabilir. Sanırım siz bodybuildingcilere whey proteinin onemini anlatmam gereksiz. Biliyorsunuz ki whey dunyadaki en cok bio-available proteindir . Diğer protein olan casein ise daha yavaş emilmesine karşın icerdiği essential aminolar ile vucudunuzun amino asit havuzuna onemli katkılar yapar. Bu iki proteinin karışımı uzun surede emileceği icin amino emilme yuzdesi fazla olur. Ayrıca casein de bulunan aminolar, whey proteinin kaslarda depolanmasını sağlar. Sutteki whey protein oranını yaklaşık %20 kabul edersek, 1 litre sutte yaklaşık 6-7 gram whey bulunur. Bu miktar coğu kaynakca tavsiye edilen antrenman sonrası miktardır. Gunluk 5 litre sut 90 kg nın altındaki bir sporcunun tum protein ihtiyacını karşılayabilir. Ben gunluk protein ihtiyacımın %20-30 nu sutten karşılarım. Sağlıklı kilo almanız icin besinleri ne oranda almanız gerektiğini, herhangi bir uzmana sorun. Size %50 oranında karbonhidrat, %35 protein ve %15 yağ onerecektir. Ne tesaduftur ki bu oranlar bize yarım yağlı sutu işaret etmektedir. Bundan dolayı sut gercekten mukemmel bir besin. Sutun litresinde 440 kalori vardır ve bu kalorinin kaynağı 48 gram karbonhidrat, 32 gram protein ve 15 gram yağdır. Daha fazla kanıt ister misiniz? Yeni doğmuş 3kiloluk bir bebeği duşunun. Doğduğunda tek eylemi sırt ustu yatmak olan bu bebek, nasıl 7-8 ay icinde emeklemeye başlıyor? Tabi ki anne sutu ile. Bu hızla buyumeye devam ettiğini bir duşunsenize! Oyleyse neden sizi bebeklikten cıkartıp bugunlere getiren sute sırtınızı donuyorsunuz? Başarıyı hedefleyen bir atlet icin yuksek kalori alımı cok onemli, ama yediklerinize de dikkat etmelisiniz. Gunluk aldığım sutten 600-1000 kalori kadar elde ediyorum ki sut dunyada saf ve temiz kalabilmiş, genetiği ile henuz oynanmamış yegane urunlerden biri. Ayrıca icerdiği Kalsiyum Lactoferrin Vitamin D ile gercekten iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ne tur sut tuketmeli? Genel olarak yarım yağlı sut her tip sporcu icin idealdir. Eğer gercekten cok zayıf iseniz tam yağlı sut kullanmakta ekstra kalori ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ve doğal olarak eğer diyet yapıyorsanız, yağsız sutu tercih edebilirsiniz. Ulkemizde cokca rastlamamamıza rağmen Euperised işlemi gormuş sut, UHT sute gore daha ustun ozellikler taşıyor. Cunku UHT işlemi sırasında uygulanan yuksek ısı sutteki besin oğelerinin bio available oranını duşuruyor. Ama tabi ki bu tipte işlem gormuş sut bulamıyorsak UHT sut sonraki tercihimiz olmalıdır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Vucut Geliştirme & Sut