Sual: Calışmak ibadet midir?
CEVAP
Muminin calışması ibadettir. Fakat imansızın calışması ibadet olamaz. Ben namaz kılmam ama bak calışıyorum, bu da ibadettir demek yanlıştır. Namaz kılmayanın da calışması ibadet olmaz.
Kimseye muhtac olmamak icin calışmak cok kıymetlidir. Peygamber efendimiz, Hazret-i Muaz ile musafeha edince buyurdu ki:
- Ya Muaz, ellerin nasırlaşmış.
- Evet ya Resulallah, kazma elimde toprakla meşgul oluyor ve bu sayede coluk cocuğumun nafakasını kazanıyorum.
Fahr-i kÂinat efendimiz, Hazret-i Muaz’ı opup buyurdu ki:
- Bu eli Cehennem yakmaz. (Tibyan)

Yine bir gun bir genc, sabah erkenden işine gidiyordu. Eshab-ı kiramdan bazıları, bunu uygun gormediler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Oyle soylemeyiniz! Eğer kimseye muhtac olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtac etmemek icin işine gidiyorsa, her adımı ibadettir. Eğer kazanacağı para ile oğunmek, keyf surmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.) [Taberani]

Gorulduğu gibi bir muslumanın iyi niyetle calışması ibadettir. Fakat kÂfirin ve her haramı işleyen kimsenin calışması ibadet olmaz. Namaza ne luzum var, calışmak da ibadettir demek cok yanlıştır. Boyle soyleyen kÂfir olur. Namaz kılan, haramlardan kacan kimsenin iyi niyetle calışması ibadettir. (K. Saadet)

Herkesin rızkı ayrılmıştır
İnsan, rızkını aradığı gibi, rızk da, sahibini arar. Cok fakirler vardır ki, zenginlerden daha iyi, daha mutlu yaşar. Allahu teÂl kendisinden korkanlara, dinine sarılanlara, ummadıkları yerden rızk gonderir. Allahu teÂlÂ, insanları yaratırken, omurleri gibi, rızklarını da takdir etmiştir. Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şoyle:
(Allahu teÂlÂ, muminin rızkını ummadığı yerden verir.) [İ.Hibban]

(Allah’tan korkun, istediğiniz şeylere kavuşmak icin, iyi sebeplere yapışın. Kotu sebeplere yanaşmayın! Hic kimse, takdir edilen rızkına kavuşmadıkca olmez.) [Hakim]

(Eceliniz sizi nasıl takip ederse, rızkınız da oylece takip eder. Rızk icin sıkıntı cekerseniz, Allahu teÂlÂnın emrine uygun hareket edin.) [Taberani]

(Allah korkusunu sermaye edinen, rızkına ticaretsiz ve sermayesiz kavuşur.) [Taberani]