Sual: (Allah onun yuzune baktı) veya (Allah onun yuzune bakmadı) gibi tabirleri kullanmak kufur mudur?
CEVAP
Bunları soylemenin bir mahzuru yoktur. Bunlar birer tabirdir. Yuzune baktı demek, Allah ona merhamet etti, acıdı demektir. Yuzune bakmadı demek, ona acımadı, azap etti demektir. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Allahu teÂlÂ, sizin guzel suretlerinize, mallarınıza bakmaz. Kalblerinize ve amellerinize bakar.) [Muslim]
Buradaki bakmak, sevap veya azap verir demektir. Yani Allahu teÂlÂ, insanın yeni, temiz elbisesine, makam ve rutbesine bakarak sevap vermez. Amelini ne duşunce ile, ne niyetle yaptığına bakarak sevap veya azap verir. (S. Ebediyye)
İki hadis-i şerif meali de şoyledir:
(Kıyamet gunu Allahu teÂlÂ, şu uc sınıf insana rahmet nazarı ile bakmaz:
1- Alış verişinde yalan soyleyerek fahiş fiyatla mal satana.
2- Gelişi guzel her şeye yemin edene.
3- Kendisinde su olduğu halde, başkasına vermeyene.) [Ey Oğul İlmihali]
(Altı şey, altı halde gariptir:
1- İcinde namaz kılınmayan Mescitler gariptir.
2- Okunmayan Kur'an-ı kerim gariptir.
3- Fısk işleyenler yanında Kur'an-ı kerim gariptir.
4- Kotu huylu, zalim kocanın elindeki saliha kadın gariptir.
5- Kotu huylu kadının elindeki salih koca gariptir.
6- Kendini dinlemeyen kavmin arasındaki Âlim gariptir.
Allahu teÂlÂ, kıyamet gununde bu altı maddede bildirilenlere rahmet nazarı ile bakmaz. Yani onlara acımaz, azap eder. (Menakıb-ı Cihar YÂri Guzin)
Yine Menakıb-ı Cihar YÂri Guzin kitabında bildiriliyor ki:
Allahu teÂlÂ, bu ummete Ramazanda beş şey verir ki, başka ummetlere vermedi.
1- Ramazanın ilk gecesi olduğu zaman, onlara [bu ummete] rahmet nazarı ile nazar eder. Allahu teÂlÂ, kime rahmet nazarı ile bakarsa, artık ona azap etmez.
2- Allahu teÂl meleklere, (Bu ayda ibadetleri bırakın, ummet-i Muhammede istiğfar edin) buyurur.
3- Allahu teÂl Cennet meleklerinin reisi Rıdvan’a buyurur: (Cenneti susle ve kapılarını ac. Ummet-i Muhammed’den bir kimse bu ayda olurse, cesedi gelinceye kadar, ruhu Cennete dahil olsun.)
4- Allahu teÂlÂ, Cehennem meleklerinin reisi Malik’e, Cehennemin kapılarını kapatmasını emreder. (Eğer, bu ummetten gunahkÂr biri olurse, Ramazan ayı gecene kadar, Cehennemde azap olmasın.)
5- Allahu teÂlÂ, Kadir gecesini verir. Hatta eğer bir kimse, o gecede ibadet etse, gunahlarını affeder. O gecede Cehennemden azat olur. (Ravda-tul ulema)
Bu konudaki hadis-i şerif meallerinden bazıları da şoyledir:
(Komşusunun hanımı ile zina edenin, Allahu teÂl yuzune bakmaz, onu Cehenneme koyar.) [Deylemi, Haraiti]
(Kim gosteriş icin bir elbise giyerse, o elbiseyi cıkarıncaya kadar Allahu teÂl onun yuzune bakmaz.) [İ.Asakir]
(Kibirlenerek elbisesini yerde suruyenin yuzune Allahu teÂl kıyamette rahmetle bakmaz.) [Buhari]
(Allahu teÂl şu uc kişinin yuzune bakmaz, onlar icin acıklı bir azap vardır:
1- Zina eden ihtiyar,
2- Yalan soyleyen idareci,
3- Kibirli fakir.) [Muslim]
(Allahu teÂlÂ, kıyamette, tevbe etmedikce, şunların yuzune bakmaz, onları Cehenneme sokar:
1- İstimna eden,
2- Homoseksuel,
3- Devamlı icki icen,
4- Ana babasını doven,
5- Komşusuna eziyet eden,
6- Komşusunun karısı ile zina eden.) [Beyheki]
Allah da kore oyle bakar
Sual: Kor Allah’a nasıl bakarsa Allah da kore oyle bakar demek kufur mu?
CEVAP
Niyete bağlıdır. Birisi size kotuluk edince bu sozu soylemek, sen bana kotuluk ediyorsun benden iyilik mi bekliyorsun anlamında soylenmişse kufur olmaz. Sen Allah’a bir adım gidersen o sana on adım yaklaşır demek de boyle caizdir. Sen ibadet etmezsen, Allah’a inanmazsan Ondan merhamet beklemeye ne hakkın var demek anlamında soyleniyorsa mahzuru olmaz. Mahzuru olmasa da boyle ifadeler kullanmamalı. Bunlar hoş soz değil.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Allah yuzune baktı demek