Ayet ve hadislerle namazın onemi ve mukafatı


وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ
NAMAZIN ONEMİ VE SEVABI-FAZİLETİ

İnsanın duzenli bir şekilde Rabbi ile bağlantısını sağlayan namaz, İslamın şartlarından biri ve en onemlisidir. Ergenlik cağına gelen, akıl sahibi her Musluman’a gunde beş vakit namaz kılmak farzdır. Gerek kitabımız Kur an-ı Kerimde, gerek Peygamberimizin Hadisi Şeriflerinde namazla ilgili pek cok emir ve oğut vardır. Hutbemizin başında okuduğum ayet i kerimede Cenabı Hak şoyle buyuruyor:
“(Ey Muhammed !) Kitaptan sana vahyolunanı oku ve namazı dosdoğru kıl. Cunku namaz insanı hayÂsızlıktan ve kotulukten alıkoyar. Allah ı anmak elbette ( ibadetlerin ) en buyuğudur. Allah yaptıklarınızı biliyor.” (1)

Namazın kişinin kalbini aydınlatacağı, kalbindeki aydınlığı artırmak isteyenin bunu namazla elde edebileceği de hadislerde vurgulanmıştır. Sevgili Peygamberimiz ( as.) şoyle buyuruyor: “ İslam beş temel uzerine kurulmuştur. Allah tan başka ilah olmadığına ve Muhammedin (a.s.) Allah ın Resulu olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekÂt vermek, Allah ın evi Kabeyi haccetmek ve Ramazan Orucunu tutmaktır.” (2)

Allah ın sonsuz guc ve kudreti, kÂinata koyduğu harika uyum ve nizamı, insana lutfettiği sayısız nimetler, akıl sahibi insanları O’na kaşı derin bir ovgu, saygı, sevgi ve şukre yoneltir. Namaz bu saygı ve sevginin surekli ve duzenli bir şekilde ifadesidir. İnsanın buna ihtiyacı vardır. Cunku insan diğer canlılardan farklı olarak akıl, duygu, duşunce ve ruh sahibi olarak yaratılmıştır. Bedenin ihtiyacları olduğu gibi ruhun da ihtiyacları vardır. Namaz Allah’a inanan insanın ruhunun gunluk gıdasıdır. Namazdan uzak kalmak, ruhu aclığa mahkûm etmek demektir. Her an Yuce Allah’ın sayısız nimet ve ihsanlarına kavuştuğunun bilinciyle yaşayan ve her an O’nun rahmetini uzerinde hisseden bir kul, o lutuf, ihsan ve rahmetin kaynağı ile bağını canlı tutmak ister. Namaz, kul ile rabbi arasındaki bağın guclenmesine buyuk katkı sağlar.
Değerli Muminler!
İmanın alameti, dinin direği, muminin miracı ve huzurun kaynağı olan namazı, cemaatle kılmak yalnız başına kılmaktan daha faziletlidir. Zira cemaatle kılınan namaz, Muslumanların kaynaşmasına vesile olur. Bir Hadis-i Şeriflerinde Efendimiz (sav.) : “ Cemaatle kılınan namazın sevabı, yalnız başına kılınan namazdan 27 derece efdaldir” buyurmuştur. (3)
Ancak cemaate devam eden kardeşlerimiz ozellikle temizlik hususunda her zamankinden daha cok titiz olmalı, camide kimseyi rahatsız etmemeli, safları sık ve duzgun tutmalıdırlar.
Rabbimizin ilahi rahmet ve mağfiretine nail olmak istiyorsak, namazlarımızı tam bir samimiyetle kılmalıyız. Ozellikle cemaatle namaza devam etmeliyiz. Peygamber efendimiz (a.s) ve sahabelerin namazı nicin hic terk etmediklerini iyice duşunmeliyiz. Aile halkımıza da kucuk yaştan itibaren namazı oğretmeli ve onlara bizzat ornek olmalıyız. Aksi halde Yuce Allah’ın “Sonra arkalarından oyle bir nesil geldi ki, namazı bıraktılar, şehvetlerine uydular. İşte bunlarda azgınlıklarının cezasına uğrayacaklardır.” (4) ilahi hukmu gereğince yargılanacağımızı, hesaba cekileceğimizi bilmeliyiz.

Yazımızı muslim’in Kab El-Eslemi’den rivayet ettiği bir Hadis-i şerifle bitirelim. Adı gecen sahabi diyor ki: Bir yolculuk sırasında Hz. Peygamber(sav.) le birlikte geceledim, hizmetinde bulundum. Bana: “Neyi arzu ediyorsun, iste” buyurdu.
— Ya Resulullah, Cennette seninle beraber olmayı arzu ediyorum, dedim. Gercekten yalnız bunu mu istiyorsun? buyurdu.
— Evet, yalnız bunu istiyorum, dedim. Bunun uzerine Hz. Peygamber: “O halde pek cok namaz kılarak nefsin icin bana yardımcı ol” diye oğut verdi.

HAZIRLAYAN: Yusuf BUYUKCELEBİ
_________________________
1-Ankebut Suresi ayet:45
2-Buhari, Muslim, Tirmizi Nesei: İman
3-Buhari, Tecrid Terc. C.2 Sayfa:606
4-Meryem Suresi ayet:60

__________________