Gercek su ki,insanlar kendi ic dunyalarini degistirmeden
Allah onlarin durumunu degistirmez."
(13 Ra''d 11)
"
Bu boyledir,cunku Allah,bir topluma bahsettgi nimeti ve esenligi,
o toplum kendi gidisini degistirmedikce asla degistirmez;
ve[bilin ki] Allah herseyi isiten,her seyi bilendir."
(8Enfal 53)

Bu ayeti kerimelerin tefsirlerine baktigimizda goruyoruzki;biz nelere layiksak Allah (c.c)''da bize onu verecektir.

Allah(c.c) eskiya bir toplulugun basina asla evliya insanlari getirmez, evliya bir toplulugun basinada eskiya insanlari getirerek zulmetmez.
Eger bu gun muslumanlar her yerde samar oglani durumuna dusmuslerse bu durum Islam''''''''in degil, bilakis muslumanlarin icerisine dustugu hatalarin ve Islami suclayarak O''''ndan kacisin bir sonucudur. Muslumanlar bu gunku icerisine dustugu zilletten asagilanmadan kurtulmak istiyorlarsa hatalarini duzeltip Allah''a yonelmeleri gerekir. Cunku Allah''u Teala yukardaki ayeti kerimde; siz kendinizi duzeltmedikce Allah''ta sizi duzeltmeyecektir buyurmaktadir.
Kendimizi duzeltmedigimiz yada bu yonde gayret etmedigimiz surece yaptigimiz dualar,yalvarislar ve yakarislar karsiliginda basimiza rahmet degil azap yagmaya devam edecektir. Dolayisiyla Islam''''''''in disindaki butun ser gucler akbabalar gibi uzerimize ususerek kendilerince bizi adam etmeye kalkismaya devam edeceklerdir.

Bu konuda bizim halimizi anlatan Hz. Mevlana''nin seyhi, Sems Tebrizi hazretlerinin su sozlerini hatirlamamak mumkun degil.

Yuzleri dost icleri dusman olanlardan usandim,
Dilleri mu''min,kalpleri seytan olanlardan usandim,
Bak dostum herkesin kahri cekilir amma...
Ben su davasiz muslumanlardan usandim !

Rabbim bizleri kendini muhasebeye ceken salih kullarindan eylesin.

Selam ve dua ile
Allah''a emanet olun