iyilik nedir?
kotuluk nedir?
sadece insanlar mı iyilik kotuluk yaparlar(evet-cinler yaratılışı itibariyle makamları insanlara gore cok daha sabittirler ya hep kotuluk ya hep iyilik yaparlar)
melekler olmasa peygamberler dahil hic kimse istisnasız iyilik yapamazdı
şeytanlar olmasa hic kimse ebu cehil bile dahil kotuluk yapamazdı
Allah insanı Kun emriyle varlığa cıkarınca insan bu sesi istinasız duydu
kundeki kaf harfini kemal olarak gorenler yani her işte bir hikmet vardır diyenler musluman oldular
kundeki kafirlik ilmini(nursuzluk ilmini) gorenler ben bir sonsuz topluluğun bir araya gemesinden oluştum Allah var ama beni o yapmadı ben ozgurum gibi vs...hulkuna kavuştular (Allah korusun)
boylece ilk başta sadece ve sadece istek olan bir mahluk isteklerinin Allah(Celle Celaluhu) tarafından yapılması ile insan olarak varlığa cıkıtı coooooooooooooook uzun surede
ona ruh verildi(en yakını) zaman geldi akıl verildi(keşşaf) zaman geldi vicdan verildi(yolunu melekle bulsun) zaman geldi hayal verildi(akla yardım etsin) zaman geldi kalp verildi(en onemlisi) zaman geldi lisan verildi(ihtiyaclarını dile getirsin) zaman geldi goz verildi(gorsun) zaman geldi kulak verildi(meleği duyabilsin) zaman geldi nefis verildi(ihtiyac duysun) biri aklıma gelmiyo tam on tane latife verildi bunların bir arada bulunabileceği misali beden verildi hepsiyle beraber ceset giydirildi
neticede secti ne olcağınaa karar vererek bu acayip yaratık kendini anlamak icin gonderildi
ya kafir
ya mumin
yaşadı
işte iyilik icteki imanı anlamak
kotuluk icteki secimi anlamak icin birer malzemedirler....
iyiliğine guvenemezsin kotuluğune de bakarak umitsizlenemezsin bunlar asıl değiller sadece araclar kendini anlaman icin
Allah insanın ne olduğunu biliyor ama Rab olarak insana da anlatmak istiyor ve anlatmak icin onu dunyaya gonderiyor ta ki anlasın
"onlar inanmayacaklar ama sen genede uyar ta ki azap sozu gercekleşsin" ayetinde olduğu gibi asıl mesele insanın anlamasıdır....