Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Rh.A
En başta gelen vazifemiz Allah-u TeÂlÂ'ya guzel kulluk etmek, onun rızasını kazanmağa calışmaktır. Bunu da onun rasûlu ve habîb-i edîbi Muhammed-i MustafÂ'sına --sallallàhu aleyhi ve Âlihî ve sellem-- tÂbî olarak, onun sunnet-i seniyyesi yoluyla sağlamak şarttır. Cunku sunnete aykırı bid'at yolu, Allah'ın sevmediği ve kabul etmediği yoldur.
Cok muhim vazifelerimizden bir diğeri de, insanlara faydalı olmaktır. Cunku insanların mÂnevî yonden en hayırlısı, insanlara en cok fayda sağlayanıdır.
Bosna-Hersek ve Cecenistan olaylarında acıkca gorulduğu uzere, dunyanın ceşitli yerlerindeki mazlum ve mağdur insanların umidi biziz. Bizden imkÂnlarımızın ustunde yardım bekliyor ve meded umuyorlar. Bizi Osmanlı Devlet-i Aliyyesi gibi telÂkkî ediyorlar. Bu yanlış da değildir; cunku dunya uzerinde bizim kadar gelişmiş, nufusu kalabalık, istiklÂlini sağlamış başka bir İslÂm ulkesi yok. Bizim tarihî birikimlerden oluşan avantajlarımız, ekonomik potansiyelimiz, ahlÂk, edeb ve zihniyet seviyemiz cok daha fazla...
O halde cihan halkının bizden ne beklediğini iyi tahlil etmek, onumuze acılan bu cok şerefli ve faziletli hizmet yolunda canla başla calışmak gerekmektedir. İdealimiz cihanşumul olmalıdır, Allah indinde makbul cinsten olmalıdır, tum insanların hem maddî hem mÂnevî yonden faydasına olmalıdır.
Amerika'da New York'ta gorevli bir Amerikan vatandaşıyla konuşurken, onların bile bizden yardım beklediğini gorunce cok şaşırmıştım. Cunku, herkes Amerika'dan yardım gormeye o kadar alıştırılmış ki!..
Artık şurası son derece kesin ki, tum dunya halkına cok faydalı olabiliriz. Kendimizi bu yeni goreve gore ayarlamalıyız. Fikir adamlarımız bu yeni gorev uzerinde duşunmeli, kultur kuruluşlarımız bu konu uzerinde calışmalı, genclerimiz kendilerini bu ideale gore yetiştirmeli, calışma imkÂnına sahip olan yetişmiş elemanlar, bu sahada hizmet etmeğe başlamalıdır.
Dunya uzerindeki her ulke, her kultur, her millet uzerinde incelemelere başlamalıyız. Ulaşım, iletişim, ticaret, seyahat imkÂnları cok gelişmiş ve kolaylaşmıştır. Her birimiz kendi zevk, şevk, yetişme şartı, sosyal, kulturel ve iktisÂdî imkÂnlarına uygun olarak, verimli calışabileceği, faydalı olabileceği bir ulke secmeli, ora ile munÂsebetlerini ilerletmeye ve geliştirmeye calışmalıdır. O ulkenin dilini, dinini, kulturunu, tarihini yakından tanımalı, calışma ve hizmet stratejisini ona gore duzenlemelidir.
Şu anda Cin'de, Sibirya'da, Avustralya'da, Guney ve Orta Amerika gibi tahmin etmediğimiz ulkelerde bile guzel İslÂmî gelişme emÂreleri belirmiştir.
İslÂm kardeşliği kitaplarda değil, yaşanan hayatta fi'len tahakkuk etmelidir. Muslumanlar sadece camide, cumada, hacda, umrede değil, cihana yon verecek sosyal, kulturel, dinî, iktisÂdî, ticÂrî konularda da bir araya gelmeli, guclerini birleştirmelidir.
Bu hayal değil, kabil-i tatbik, realist bir tekliftir. Dunya uzerinde sandığımızdan cok daha fazla kardeşe, guce, imkÂna ve avantaja sahip bulunuyoruz.
Onlar kucak acmış bizi bekliyor, bizi kendilerine davet ediyorlar. Allah bize ferÂset, şuur, gayret ve kuvvet ihsÂn eylesin...
İlim ve Sanat, Şubat 1996.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- gunumuz muslumani nasil olmali!!!