CUMA GUNU YENİ ELBİSE GİYİLİR
Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: "Rasulullah'ın (asm) cuma gunu giydiği bir elbisesi vardı. Cumadan sonra onları katlar ve ertesi cumaya kadar kaldırırdı. (Taberani)
Sizler, gunluk iş takımınızdan haric bir de cuma takımınız olsa ne kaybedersiniz? (Muvatta)
ALLAH Rasulu (asm) yeni bir elbise giydiğinde, onu cuma gun giyerdi. (Ramuz el-Ehadis)
CUMA GUNU BEDEN TEMİZLENMELİDİR
Abdullah İbnu Omer (ra) anlatıyor: "Rasulullah (asm) bize cuma gunu yıkanmamızı emretti." (Taberani)
Cuma gunu tırnaklarını kesen kişiyi Cenab-ı Hak, gelecek cumaya kadar ve ondan sonra uc gun daha belalardan korur.(Mevahib-i Ledunniye) (Eğer tırnaklar cok uzamışsa cumaya kadar beklenilmez; hemen kesilir.)
Cuma guslu her buluğa ermiş olan mu'mine vacibdir. Misvaklanması, bulduğu takdirde koku surunmesi de oyle. (Buhari)
YENİ EVE CUMA GUNU TAŞINILIR
ALLAH Rasulu kış geldiğinde kışlığa cuma gecesi taşınırlardı. Yaz gelince de yazlık eve gene cuma gecesi taşınırlardı. (Mevahib-i Leduniyye)
CUMA NAMAZINA HAZIRLIK...
Bir Musluman cuma gunu yıkanır, sonra kimseyi incitmeden mescide gider (mumkunse yuruyerek), imam hutbeye cıkmamışsa, orada kılınacak namazı kılar (ilk sunnet) imam hutbeye cıkmışsa oturup hutbe bitinceye kadar onu dinler ve sessiz oturursa, o cuma butun gunahlar bağışlanmakla kalmaz, bu ameller bundan sonra gelecek cumaya kadarki gunahlarına da kefaret olur. (Ahmed b. Hanbel)
Kim cuma gunu cemaati rahatsız ederek one gecmeye calışırsa cehenneme kopru yapılır. (Tirmizi)
CUMA GUNU KUR'AN OKUMAK, RASULULLAH'A (asm) SALATU SELAM GETİRMEK...
Kim cuma gecesi Yasin suresini okursa bağışlanır. (Esbehani)
Kim cuma gunu Kehf suresini okursa onun icin ayağının altından gokteki bulutlara kadar bir nur parlar. Kıyamet Gununde onu aydınlatır ve iki cuma arasında işlenmiş gunahları bağışlanır. (Ebubekir b. Merdeveyh)
Bana salat û selam getirmek, sırat uzerinde nurdur. Bir kimse cuma gunu bana seksen kere salat getirirse, seksen yıllık gunahları affedilir. (Ramuz el-Ehadis)
Cuma gunu bana salavatı cok okuyun. Cunku o gun okunan salavatlar şahidlidir. Melekler onlara şahidlik ederler. (İbni Mace)
CUMA GUNU KABİR ZİYARETİ YAPILIR
Kim cuma gunu anne veya babasının veya onlardan birisinin kabrini ziyaret eder ve orada Yasin suresini okursa, gunahları bağışlanır. (Suyuti)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- cuma gunu yapılması gerekenler