SelÂmun aleykum arkadaşlar. Uzun suredir kafamı kurcalayan bir sorudur. Size anlayamadığım kısmı anlatmak istiyorum, fakat biraz uzun olacak; mumkun olduğunca kısa tutmaya calışacağım. Aklımda bulunan cıkmazları da yazdığınız yorumlara gore eklemeye calışacağım.
Ve meleklere: "Adem'e secde edin" dedik. İblis haric (hepsi) secde ettiler. O ise, diretti ve kibirlendi, (boylece) kafirlerden oldu. (2/34)
Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (bicim-şekil) verdik, sonra meleklere: "Adem'e secde edin" dedik. Onlar da İblis'in dışında secde ettiler; o, secde edenlerden olmadı. (Allah) Dedi: "Sana emrettiğimde, seni secde etmekten alıkoyan neydi?" (İblis) Dedi ki: "Ben ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu ise camurdan yarattın." (Allah: ) "Oyleyse ordan in, orda buyuklenmen senin (hakkın) olmaz. Hemen cık. Gercekten sen, kucuk duşenlerdensin." O da: "(İnsanların) dirilecekleri gune kadar beni gozle(yip ertele.)" dedi. (Allah: ) "Sen gozlenip-ertelenenlerdensin" dedi. Dedi ki: "Madem oyle, beni azdırdığından dolayı onlar(ı insanları saptırmak) icin mutlaka senin dosdoğru yolunda (pusu kurup) oturacağım." "Sonra muhakkak onlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Onların coğunu şukredici bulmayacaksın." (Allah) Dedi: "Kınanıp alcaltılmış ve kovulmuş olarak ordan cık. Andolsun, onlardan kim seni izlerse, cehennemi sizlerle dolduracağım." Ve ey Adem, sen ve eşin cennete yerleş. İkiniz dilediğiniz yerden yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz. Şeytan, kendilerinden ‘ortulup gizlenen cirkin yerlerini' acığa cıkarmak icin onlara vesvese verdi ve dedi ki: "Rabbinizin size bu ağacı yasaklaması, yalnızca, sizin iki melek olmamanız veya ebedi yaşayanlardan kılınmamanız icindir." Ve: "Gercekten ben size oğut verenlerdenim" diye yemin de etti. Boylece onları aldatarak duşurdu. Ağacı tattıkları anda ise, ayıp yerleri kendilerine beliriverdi ve uzerlerini cennet yapraklarından ortmeye başladılar. (O zaman) Rableri kendilerine seslendi: "Ben sizi bu ağactan menetmemiş miydim? Ve şeytanın sizin gercekten apacık bir duşmanınız olduğunu soylememiş miydim?" (7/11-22)
Ayetlerde goruleceği gibi İblis'in kibrine ve nefsine uyarak bir nevi ''isyan'' ettiğini anlayabiliyoruz. Fakat neden isyan etmişti? Ozellikle 7/11-22'ye dikkat cekmek istiyorum. İnsanlar ve Cinler ibadet etmeleri icin yaratılmışlar. Yani hepsi nefsine kurban olmaya musait yaratıklar. Ancak İblis farklı..
Şimdi kafamdaki soruyu sormaya başlayayım. İblis Allah'ın yuceliğini kabul etmiyor mu? Allah'ın ona verdiği emri yerine getirmemiş olması Allah'ın hata yapabileceğini duşunmesi gibi durmuyor mu? Hata yapan varlıklar acizdir, Allah ise munezzehtir. Yani "Ben ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu ise camurdan yarattın" derken Allah'ın sozunu yalanlar gibi değil mi?
Ben bu soruları sorduğumda ''kesin ve net'' bir cevap alıyorum; İblis tovbe edebileceğini duşunuyor. Bu noktada birkac ayette sabit olan bir şey var; İblis'in kesinlikle cehenneme gideceği. Zaten İblis'in de bunu bilmesi gerekir. Zira Allah'ın emrini inkÂr etmenin bedeli o olacaktır. Zaten Allah doğru yolu iletmediği kuluna zulmetmez. Allah'ın kudretini, yuceliğini cok iyi bilen İblis neden boyle bir yola başvursun ki? Eğer bir ayet sabit ise başka bir ayetle hukmu değiştirilmediyse İblis cehenneme gidecektir. Zaten 7/11-22'de rahat gozukmektedir; "Kınanıp alcaltılmış ve kovulmuş olarak ordan cık. Andolsun, onlardan kim seni izlerse, cehennemi sizlerle dolduracağım".
İblis bile bile neden cehenneme gitmek istesin ki? Allah bir şeyi diyorsa doğrudur.
Gelelim insan ile benzerliğine. İnsanlara bircok yasak getirilmiş durumda. Mekruh, haram vesaire.. Biz de bunların bircoğunu yapabiliyoruz. Fakat bizimki daha cok gafletten. En azından Allah ve İslam inancını taşıyan insanların bircoğu yaptığının gunah olduğu inkÂr etmiyor. Alkol haramdır.. Tamamdır, fakat iciyoruz. Bu bizim iman eksikliğimiz, işin ciddiyetini bilmememizden kaynaklanıyor. Belki de bazı şeyleri daha iyi goremiyor olmamızdan. ''Firavun'' misali bir mucize gorsek hepimiz secde ederiz, tam inanclı oluruz diye duşunuyorum. En azından İslam'ı (Kuran'ı) reddetmeyen fikirde insanlar olarak. Fakat İblis farklı, anlatabiliyor muyum? O biliyordu ve goruyordu!
O zaman şeytan onlara amellerini cekici gostermiş ve onlara: "Bugun sizi insanlardan bozguna uğratacak kimse yoktur ve ben de sizin yardımcınızım" demişti. Ne zaman ki, iki topluluk birbirini gorur oldu (karşılaştı) o, iki topuğu ustunde geri dondu ve: "Şuphesiz ben sizden uzağım. Cunku ben sizin gormediğinizi goruyorum, ben Allah'tan da korkuyorum" dedi. Allah (ceza ile) sonuclandırması pek şiddetli olandır. (8/48)
Bu ayette gorduğumuz gibi; "Şuphesiz ben sizden uzağım. Cunku ben sizin gormediğinizi goruyorum, ben Allah'tan da korkuyorum". Her şey mantıklı iken İblis'in neden isyan ettiğini anlayamıyorum.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İblis neden itaatsizlik etmiştir? İnsan ile benzerliği nedir?