Şeytan'ın Gucu Zayıftır

Şeytan hakkında unutulmaması gereken cok onemli bir gercek vardır. Şeytan Allah'tan mustakil bir guc değildir. Allah tarafından yaratılmıştır ve O'nun kontrolundedir. Duşmanlığı insana karşıdır.

Şeytanın Allah'tan bağımsız bir guc olduğunu duşunenler yanılırlar. Bu kimseler şeytanın Allah'a karşı bir mucadelesi olduğunu zannederler. Oysa şeytanın insanlara Allah'ın dinini yaşatmak istememesinin nedeni, bunun insanları yıkıma uğratmak icin tek yol olduğunu bilmesidir. Yoksa şeytanın Allah'a karşı bir duşmanlığı soz konusu olamaz. Sonuc olarak o da Allah'ın yarattığı bir kuldur ve O'nun izniyle faaliyetini surdurmektedir. Kendisine tanınan sure bittiğinde, cezasını cekmek uzere o da saptırdığı insanlarla beraber cehenneme atılacaktır.

Andolsun, senden ve iclerinde sana tabi olacak olanlardan tumuyle cehennemi dolduracağım. (Sad Suresi, 85)

Unutulmaması gereken, şeytanın muminler uzerinde bir gucu olmadığıdır. Şeytanın gucu yalnızca Allah'ın tespit ettiği, daha doğrusu cehennem icin ozel olarak yarattığı insanlar uzerinde gecerlidir.

Şeytan Allah'ın mumin olarak yarattığı bir kulu saptıramaz. Sadece, muminin dunya hayatındaki imtihanı gereği bazı kucuk hatalar yapmasına vesile olabilir. Şeytanın saptırma etkisi yalnızca kalbinde hastalık bulunan kimseler uzerindedir. Bu gercek Kuran'da şoyle bildirilir:

Gercek şu ki, iman edenler ve Rablerine tevekkul edenler uzerinde onun (şeytanın) hicbir zorlayıcı-gucu yoktur.

Onun zorlayıcı-gucu ancak onu veli edinenlerle, onunla O'na (Allah'a) ortak koşanlar uzerindedir. (Nahl Suresi, 99-100)

Bir başka ayette muminlerin şeytan tarafından saptırılamayacakları şoyle bildirilmiştir.

"Benim kullarım; senin onlar uzerinde hicbir zorlayıcı gucun (hakimiyetin) yoktur." Vekil olarak Rabbin yeter. (İsra Suresi, 65)

Şeytan da Allah tarafından yaratılmış bir varlık olduğuna gore, herşeyde olduğu gibi onun yaratılışında da sonsuz hikmet vardır.

Orneğin, şeytanla beraber buyuk bir insan topluluğunun cehenneme suruklenmesi, kıyamet gunu muminlerin Allah'a şukurlerini, cennete karşı duyacakları sevinci artıracak bir unsurdur.

Şeytan aynı zamanda mumin topluluğun icinde gizlenen munafıkların ortaya cıkmasını sağlar. Bu hastalıklı kimseleri etkisi altına alarak, muminler aleyhine faaliyette bulundurur. Boylece munafıklar mumin topluluğu icinde gizlenemeyerek kendi kendilerini deşifre etmiş olurlar. Muminler de iclerinde barınmaya calışan bu pislik grubunu kolaylıkla teşhis ederler. Dahası şeytanın faaliyetlerinin ve munafıklar uzerindeki etkisinin farkına varan muminlerin -Kuran 'da gecen bir ayetin tecellisini gordukleri icin- imanları ve Allah'a yakınlıkları artar:

Şeytanın (bu tur) katıp bırakmaları, kalplerinde hastalık olanlara ve kalpleri (her turlu) duyarlılıktan yoksun bulunanlara (Allah'ın) bir deneme kılması icindir. Şuphesiz zalimler, (gerceğin kendisinden) uzak bir ayrılık icindedirler.

(Bir de) Kendilerine ilim verilenlerin, bunun (Kuran'ın) hic tartışmasız Rablerinden olan bir gercek olduğunu bilmeleri icin; boylelikle ona iman etsinler ve kalpleri ona tatmin bulmuş olarak bağlansın. Şuphesiz Allah, iman edenleri dosdoğru yola yoneltir. (Hac Suresi, 53-54)

Bu mumin topluluğun icinde bir tur temizlik anlamına gelir. Zaten Allah'ın şeytana sure tanımasının hikmetlerinden biri budur. Allah bu durumu Kuran'da şoyle acıklar:

Andolsun, İblis, kendileri hakkında zannını doğrulamış oldu, boylelikle iman eden bir grup dışında, ona uymuş oldular.

Oysa onun, kendilerine karşı hicbir zorlayıcı-gucu yoktu; ancak Biz ahirete iman edeni, ondan kuşku icinde olandan ayırdetmek icin (ona bu imkanı verdik). Senin Rabbin, her şeyin uzerinde gozetici-koruyucudur. (Sebe Suresi, 20-21)

Cahiliye toplumu tarafından bilinmeyen bir başka nokta ise şeytanın yaptırım gucunun olmadığıdır. O yalnızca insanı davet eder. Eğer insanın kalbinde bir hastalık varsa bu cağrıya uyar. Yoksa şeytanın insanlar uzerinde zor kullanabilecek bir gucu yoktur. Kendisine uyanların hatta tapanların hepsinin aslında ne kadar buyuk bir gaflet icinde olduklarını bilir. Şeytanın kıyamet gunu kendisine uyanlara yapacağı itiraf ayette şoyle gecer:

İş hukme bağlanıp-bitince, şeytan der ki: "Doğrusu, Allah, size gercek olan vaadi vaadetti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan soyledim. Benim size karşı zorlayıcı bir gucum yoktu, yalnızca sizi cağırdım, siz de bana icabet ettiniz. Oyleyse beni kınamayın, siz kendinizi kınayın. Ben sizi kurtacak değilim, siz de beni kurtacak değilsiniz. Doğrusu daha once beni ortak koşmanızı da tanımamıştım. Gercek şu ki, zalimlere acı bir azap vardır." (İbrahim Suresi, 22)