Cok klişe bir soz olsa da aslında ayrıntılar, sonuca gitmek icin onemli olabilir. Genel olarak insanların akıllarına gelen ama onemsiz olduğunu duşundukleri olguları mesleki hayatım boyunca karşılaştığım ornekler ile birkac başlık altında derlemek istedim: Spordan daha fazla verim almak icin detayları onemseyin Spor yaparken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar olabilir “İstediğim gelişimi sağlayamadım, cunku hep aynı antrenmanı yaptım” İnsan bedeni, 6-8 hafta da yaptığı sportif aksiyonlara uyum sağlamış olur. Uyum sağlamak DNA‘mıza kodlanmıştır ve muhakkak uyum sağlanması lazım ki yapılan aktivite her ne ise daha iyi yapabilelim. Hal boyle olunca yapılan işe alışmak olumlu ama hikayeyi makrodan mikroya yani fitness sporu icin uyarlayınca durum ne yazık ki pozitif olmuyor. Cunku fitnessta temel prensip surekli vucudu şaşırtıp maksimum kazancı hedeflemek olduğu icin aynı antrenmanı surekli yapmak, antrenmanı ceşitlendirmemek gelişimi yavaşlatır. “Susuz kalınca su yerine cay kahve ictim ama o işler oyle değilmiş” Sıvılar, icerdiği kalori ve sertliklerini tanımlayan ph seviyeleri ile birbirlerinden ayrılırlar. Kalorili icecekler zaten su yerine gecmiyor. Sıvı ama su değil. Onları bir kenara atalım, gelelim caya kahveye. Mesela sade bir filtre kahvenin standart ph seviyesi 5, cayın ise 5.5 dur. Ama tanımlara gore standart bir suyun ph değeri 7.2 olmalıdır ki, bu aralar revacta olan alkali beslenme, alkali su gibi talepler penceresinden olaya bakarsak cay ve kahve asla su yerine icilecek sıvılar değiller. Aksine ph seviyesinin 7.2 nin altına duşmesi alkali suya elveda demek anlamına gelir. “Kilo veremedim yada verdiğim kiloları misli misli geri aldım” Yağ yemedim, karbonhidrat yemedim. Daha hızlı kilo vermek istedim. Diyetlerdeki en buyuk eksik, kısa zamanda cok kilo vermeyi istemek motivasyonu. Boyle olunca sıfır yağ ve karbonhidrat politikası ile yola cıkanlar evet başarılı oluyor ama doğrusu bu olmadığı icin diyet bozulunca verilen kilolar katlanarak geri geliyor. Karbonhidrat olmazsa protein yıkımı başlar, yağ yememe durumunda ise bedenin kendini korumaya alması neticesi ile bir sure sonra kilo vermede takılıp kalmak kacınılmaz olur. Mevcut duzeni bozunca verilen kiloyu alabilirsiniz. Spordan daha fazla verim almak icin detayları onemseyin Kilo vermek spor yapmanın amacı olmamalıdır “Stretchingle hic uğraşmadım fakat faydalı olabilirmiş” İyi guzel koşuyoruz, zıplıyoruz, ağırlık kaldırıyoruz fakat bu işleri yaparken kasları sıkıştırıyoruz, bir nevi kasların boyunu kısaltıyoruz da diyebiliriz. Fakat kasları eski haline getirmek gerekiyor. Yani nasıl bulmak istiyorsan oyle bırak gibi duşunmek lazım. Diğer turlu antrenmanı yap git olduğu zaman sakatlık, duruş bozukluğu gibi cok daha başka problemlerle karşılaşmak mumkun olabilir. Beş dakika on dakika demeyin antrenmandan sonra mutlaka stretching (esneme) yapın! “Meyve şekerini zararsız sandım ve surekli yedim ama fruktoz da zararlıymış” Eskinden en tatlı meyve şimdiki standart boğurtlen ekşiliğindeymiş. Peki ya gunumuzde? Baklava gibi tatlı olan meyveler var. Fruktozu meyvelerde olan bir şeker ve fruktozu diğer şekerlerden ayıran muhim bir fark var o da kalorisinin olmasına rağmen yendiği zaman kan şekerini diğer karbonhidratlara gore daha yavaş yukseltmesi. Gunun sonunda fruktoz da şekerdir ve kaloridir. Boyle olunca karaciğerin birim bolu zamanda parcaladığı şekerin fazlası karaciğerde depo edilip trigliserid olarak kana gececektir. Cok zararsızmış gibi her acıktığınızda meyvelere sarılmayın lutfen! Kaynak
- ReadBull.net
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Spordan daha fazla verim almak icin detayları onemseyin