Haramlar neden var?
Haramla helal, haramla ibadet, haramla İslÂmiyet beraber yurumez!
Nasıl ki şafak sokunce karanlık gecer gider; nasıl ki vakti gelince karanlık coker, ışık gider; haramlar da boyledir. Haramlar İslÂm guneşinin onune gecer ve haram işleyen, o ışıktan pay alamaz. Harama giren ne kadar insan gordumse hepsi camiden, dersten uzaklaştılar. Nasıl ki bal tenekesine sirke doksen, balın hepsi sirke olur, haramlar işin icine girince insanın da İslÂm dairesine girmesi zorlaşır. Haram, İslÂm'ın tadını bozar. Saadet-i Ebediye'ye varmak isteyen, haram-helal ikazlarına dikkat edecek.
Bir barajdan parmak kadar su sızsa, baraj yıkılır, haramlar da helal dunyamıza sızan zehirdir. Peygamberlerin vasıflarından biri de 'ismet'tir. Yani maddî-manevî temizlik… Butun peygamberler evvel haramlardan tamamen uzak kalmışlardır. Onların "temizliği" budur. Ummetleri, oncelikle onların bu temizliklerine hayran olmuşlardır.
Sahabe-i KirÂm, ilk ayet indiğinde hemen Musluman olmuşlar. HÂlbuki Kur'an'ın tamamı henuz gelmemiş, İslÂmiyet'in ne olduğu anlaşılmamış… Fakat onlar (ra) Hz. Muhammed (sas)'in her yonden temizliğine hayran oldukları icin bu dine girmişlerdir. "O soyluyorsa doğrudur." demişler.
Haram oyle bir kirdir ki, onu hicbir temizlik maddesi temizleyemez. Haramı iki şey temizler:
Harama girmemek icin caba sarf etmek
Tovbe istiğfÂr
İnsan incelerse gorur ki, Allah'ın yarattığı hicbir şeyde kotuluk yoktur. İnsan da yaptığı işlerde mukemmel olmaya calışırsa, Âdetullaha, sunnetullaha ittiba etmiş olur.
Bir arkadaşım vardı. Gayrimuslim bir kızla evlenmek istedi. Kızın annesi arkadaşımdan Kur'an-ı Kerim'i istedi. Kadın bir haftada Kur'an mealini okuyup bitirmiş. Sonra arkadaşıma, "Bu kitaba uyarsan kızımı sana veririm." dedi. Arkadaş da mecburen "Uyacağım." dedi. Evlendikten bir ay sonra kızın annesi, arkadaşıma "Kızımı boşayacaksın! Sen Kur'an'a uymuyorsun, harama helale dikkat etmiyorsun! Yaptıkların kitaba aykırı!" dedi. Arkadaş kıvranıyor tabii... "Ben Musluman'ım amma, dinimi oğrenemedim. Bana izin verin. Dinimi oğreneceğim. Harama helale uyacağım! Soz veriyorum!" dedi. Arkadaşa bir ilmihal verdim. Okudu. Sonra da kadına gidip, "Dinimi oğrendim. Allah'ın izniyle dinimi yaşayacağım." dedi. Evlilikleri bu şekilde kurtuldu.
Haramlardan uzak durmak, aklı korur. Adam icki icmiş, aklı başından gitmiş, birini yaralamış. Mahkemede ağlıyor. "Hakim bey, sarhoştum." diyor. Senelerce hapis yatıyor…
Bir tanıdığım vardı. Babası cok icki, sigara icerdi. Beş kardeştiler. Dordu anormaldi. Haramda hayır olmadığını o tanıdığın hayatında cok net gordum.
Haramdan kacmanın tadı da cok guzeldir. Cok tatlıdır. Hayatın guzelliği haramdan kacmaktadır.
Haramdan kacan malını korur, neslini korur, sağlığını korur…
İlmi, ibadeti, itibarı artar.
KÂr icinde kÂr eder...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Haramlar Neden var?