- Bir universitelinin namaz kılması yadırganır mı?

- Neden yadırgansın ki?

- Universitede okuyan bir gencle, namazın bir arada duşunulmediği donemler vardı. Hem universiteye gidip modern bir eğitim almak, hem de ibadetlerini hassasiyetle yapmak gorulmuş bir durum değildi. Boyle oğrencilerin sayıları bir elin parmaklarını gecmeyecek kadar az ve nadirdi.

- Oğrencilerin dine uzaklığı İslam’ın ilimle bağdaşmamasından mı kaynaklanıyor?

- Dinimizin ilme ters duşmediği bugun bircok bilimsel kitapla ortaya konmuştur. Boyle denilmesi hilaf-ı hakikattir.

- 50’den 90’lı yıllara kadar gelen surecte oğrencilere sahip cıkan, toplumun bağrından neş’et etmiş, sosyal kurumların azlığı da, bu konuda ferdi gayretlerin neredeyse bulunmadığı da biliniyor. Bugun Turkiye’nin her ilinde her ilcesinde oğrencilere kol kanat geren insanlar gorursunuz. Bu, buyuk bir değişimdir. Yarın doktor, muhendis olacak genc erkekler, kızlar belki ailelerinde boyle bir mesleği olmayan teyzelerle, amcalarla bir sofranın etrafında buluşabilmektedir. Nice anaların evlatlarının yanında ucuncu beşinci oğrenci evlatları vardır ki; gurbette onlara analık-babalık ederler.

- Halk mı değişti, oğrenciler mi? Gecmişten bugune değişen nedir ki?

- Belki her ikisi de değişmedi. Değişen; onları bir araya getiren sebepler olmalı. Değişen; oğrencilere sahip cıkabilecek insanları, genc nesille el ele tutuşturabilen insanların varlığı olmalı. Bugun kadınlar dernekler, vakıflar kurup oğrenciler adına yuzlerce etkinliğe imza atıyorsa, değişen bu olmalı, diyebiliriz.

Eskilerin kaht-ı rical dedikleri, “adam yokluğu, lider yokluğu” toplum olarak en buyuk sıkıntılarımızın başında gelmiyor mu? Aynı sıkıntı toplumla oğrenci arasında da yaşanır. Bugun onemli ve hayırlı bir iş yapılacağı zaman, “Kim var, kim elini bu taşın altına koyacak?” denildiğinde, “Ben varım!” diyebilenler var artık. Belki eğitim ve yardım odaklı bir his dunyasının icinde yaşıyoruz şu an ama yıllardır ezilmiş halkın kendine guveninin geldiğini, elinin hamuruyla da olsa annelerimizin oğrenci okutabildiğini artık gorebiliyoruz.

Bu hafta gayret ve fedakÂrlık anlamında buyuk hizmetleri olmuş Hayriye Tanrıseven’i kapak yaptık. Eminiz ki daha yapacağımız milyonlarca annemiz, kardeşimiz var. Bu anlamda işimizin epey cok olduğunu soylemeliyiz.

Sayı: 204
Bolum: Editor


SERHAT ŞEFTALİ
__________________