Dunyanın gozu onunde bir ulus yok ediliyor. Gercekten şu Cecenistan’da olup bitenler insanın icini matkap gibi deliyor. Ne var ki; tum dunya bu vahşeti seyrediyor.
En son Cenova’da yapılan G–8 Zirvesine Cecenistan Cumhuriyeti İşveriye Cumhurbaşkanı Arslan Mashadov yazdığı mektupta bu acı tabloyu ifade eden şu satırlara yer veriyor; “Umarım bu cinayetler dunyanın vicdanını uyandıracaktır. Siz ne kadar zengin, guclu, bağımsızsanız, biz o kadar mutsuz, kan ve acı icindeyiz. Moskova bana katil diyor, terorist diyor. Kucuk ulkemin sınırları dışında sozlerim fazla birşey ifade etmiyor. Sizin kulaklarınıza ulaşan oldurulen Cecen halkının sesi sizin icin bir şey ifade etmemektedir. Ancak sessizliğin bozulmasına kadar yazmaya devam edeceğim.
“Neden bize sırt ceviriyorsunuz?” diye soran Mashadow, mektubuna şu cumlelerle devam ediyor: “Biz Kremlin’in kirli savaşının ateşinde oluyoruz; daha az merhameti mi hak ediyoruz? Bizi sizler icin gorunmez kılan nedir? Korkuyorum ki, ben cevabı biliyorum ve gercek siyasetin soğuk hesabı sizin hareketlerinizi belirliyor. Rusya ile ilişkilerinizi bozmamak icin, halkımın yok edilmesini goz ardı edebilirsiniz. Gozlerinizde buyuk cıkarlar icin harcanan ulus oluyoruz.”
Şu satırlar insanın ciğerini dağlıyor; “Bir zamanlar bir milyondan fazla olan Cecen halkının yedide biri oldu” diyen Mashadow, şoyle devam ediyor: “250 bin vatandaşımız multeci. Cecenler aclıktan ve hastalıklardan oluyorlar, en cok acıyı cekenler yaşlılar ve cocuklar. 20 binden fazla Cecen sivil ve asker, yeni Gulag olan filtre kamplarında bulunuyor. Sigara sondurme, elektrik işkenceleri, boğma, hayvanca denemeler, bıcaklarla kesme ve tecavuzler... Bunlar Rusların filtre kamplarında kullandıkları işkence metotlarından sadece bazıları. Kadınlarımız kitlesel tecavuze uğruyor. Yok olan ulusum adına sizi bizi daha fazla yalnız bırakmamaya cağırıyorum. Stalin’in kamplarını, tellerini ve mezarlıklarını hatırlıyoruz. Kitlesel soykırımın acısını daha once de yaşadık. Siz bu mektubu okuyana kadar kac Cecen daha olecek? Sizin ust duzeydeki toplantınız bitene kadar kac insanı daha gomeceğiz?”
Mektubunu “her gun yok edilen, soykırım yaşayan, savaş kurbanı olan Cecen halkının adına” yazdığını belirtiyor. Bu mektup İtalya’nın Cenova Kenti’nde toplanmış olan kırk haramilerin kılını bile kıpırdatmamıştır.
Avrupa boylesine duyarsız da ABD bundan farklı mı? Nitekim Cecen vahşeti bir cok kez ABD yonetimine de taşındı. Daha gecen gun, Nobel Odulu sahibi Rus yazarı Andrey Saharov’un dul eşi Elena Bonner de, Cecenistan’daki savaş konusunda dunyanın suskunluğunu, İkinci Dunya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi soykırımı karşısındaki suskunluğa benzeterek Rusya’nın yaptığı soykırımını dile getirdi. Bu sozlerini Amerikan Temsilciler Meclisi uyelerine hitaben yaptı. Konuşmasında, Rusların temizlik operasyonlarından birinde, askerlerin 30–35 derece sıcakta tarlada topladıklarını, cırılcıplak soyduklarını ve kızgın saclara cıkardıklarını anlattı. Bonner konuşmasının sonunda Uluslararası Topluluğu Cecenistan konusunda cifte standart uygulamakla sucladı ve Amerikan Kongresi’nin bu vahşeti durdurmak icin harekete gecirmesi cağrısında bulundu.
Tum bu cığlıkları duyarken, Turk Dunyası’nın, Turkiye’nin ve Arap aleminin sessizliği, ne Avrupa’nın ne de Amerika’nın sessizliğine benziyor. Bu suskunluğun actığı yara bir başka uluyor. Rusya’nın, Turkiye’deki PKK olayı ve Guneydoğu sorunu ile bağ kurması gibi bir sacmalığa inanan yoneticiler bir ulusun yok oluşuna seyirci kalıyor. Bir ulus diyoruz; gercekten de Cecenistan Rusya tarafından zorla toprakları işgal edilmiş bir ulustur.
Aslan Mashadov’un mektubunu okurken, Kızılderili şefi Seattle’nin 1845’de topraklarını isteyen ABD Başkanı’na gonderdiği mektuba başlarken yazdığı şu satırlar aklıma geliverdi: “Beyaz saraydaki Buyuk Beyaz Reis, Gokyuzu’nu, toprağın sıcaklığını nasıl satabilir ya da satın alabilirsiniz? Bunu anlamak bizler icin cok guc. Washington’daki buyuk Beyaz Reis, Beyaz adam topraktan istediğini alınca başka seruvenlere atılır. Anası olan toprağa ve kardeşi olan gokyuzune, alınıp satılacak, işlenecek ve yağmalanacak gozuyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki, toprakları colleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir. Şu gerceği iyi biliyorum: Bu dunyadaki her şey, bir ailenin bireylerini birbirlerine bağlayan kan gibi ortaktır ve birbirlerine bağlıdır. Bu nedenle de dunyanın başına gelen her felaket, eninde sonunda insanoğlunun başına gelmiş demektir.”
Şu halde, Aslan Mashadov’un bu mektubunun zihniyeti boyle olan, kan, gozyaşı ve soykırımı uzerine oluşmuş olan bir Avrupa ve ABD uzerinde maalesef hic bir etkisi olmayacaktır. Rusya aleyhine bir koz elde etme durumu gundeme gelmedikce, vicdansız Batı dunyasının cıldırtan bu suskunluğu devam edecektir.
Ey utanmaz Batı, hayali Ermeni soykırımı iddiaları peşinden koşacağına, şu anda tum dunyanın şahit olduğu Cecen soykırımını durdurun da samimi olduğunuzu sembolik de olsa bize gorme fırsatı verin.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bİr Ulus Yok Edİlİyor