İslam Dininin Hukumleri

İslam Dininin hukumleri dort kısımdır.

a-) İman (İtikadi hukumler): İnsanın dinde kabul etmesi ve reddetmesi gereken hususlarla ilgili hukumlerdir. İnsana neleri kabul etmesi, neleri reddetmesi gerektiğini bu hukumler oğretir. İnsan, iman esaslarına inanmakla manevi gıdasını almış, kalbini yanlış inanclardan temizleyerek gercek değerini kazanmış olur.

b-) Amel: Amel, insanların yaptığı işlerdir. Yapılması veya yapılmaması gereken fiillerdir. Hangi amellerin, hangi şartlarla nasıl yapılacağını ve nasıl sahih olacağını acıklayan hukumlere amelî hukumler denir. Dua etmek, zekat vermek, cihad etmek, ilim tahsil etmek gibi.

c-) Ahlak: Hal ve hareketleri, davranışları, İslamî ve insanî ilişkileri acıklayan hukumlere denir. Ahlakın guzelleşmesine ve vicdanın terbiyesine ait bulunan hukumlerdir. Kotu soz ve yalan soylememe, kendisi icin istediğini başkası icin de isteme... gibi.

d-) Hukuk (MuamelÂt, Ukubat): İman, ahlak ve şahsî amel gibi konuların dışında kalan, ozellikle devlet yonetimini, toplum idaresini ve ekonomik durumları iceren konuları, evlenme, boşanma, miras dağıtımı, ticari ve siyasi işleri, kısaca İslam devletinin kanun ve kurallarını belirleyen butun hukumlerdir.

İslam, insan hayatının vazgecilmez de olsa bir parcası değil; her yonuyle insan hayatının butunudur. İslam, insanın gunluk yirmi dort saatini ve doğumdan olumune her alandaki her yonunu kapsar ve belirler. Tuvalet ÂdÂbından devlet yonetimine varıncaya kadar insanın tum hayatını kuşatır. İslam, insan hayatının butunudur. İnancı, ibadeti, ahlakı ve hukukuyla bir butundur. Parcalanmaz veya herhangi bir şeyle sentez yapılamaz. Atma ve katmaları, hurafe ve bid’atları kabul etmez. Allah tarafından tamamlanmış eksiksiz bir nizamdır.
__________________