AŞURA GUNUNUN FAZİLETİ:
AŞURE GUNU ORUCU VE İBADETLERİNİN FAZİLETLERİ:
- "ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu ; Aşure gununu oruclu gecirene 1000 Hac, 1000 Umre ve 1000 Şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verir... Bu kişi Hz... İsmail'in (AleyhisselÂm) cocuklarından 1000 kole azad etmiş gibi olur... Kendisi adına Cennet'te 70.000 koşk kaydedilir...Ve ALLAH Celle Celaluhu ONUN CANINI CEHENNEME HARAM KILAR...
- Rivayete gore "Aşura gununu oruclu gecirene 10.000 Melek sevabı verilir... O gun, İhlÂs Sûresini 1000 kere okuyana ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu Rahmet nazarı ile bakar ve o kişi Sıddıklardan yazılır"
- Her kim aşure gecesini (ibadetle) ihya ederse, ALLAH Celle Celaluhu onu dilediği kadar ihya edecek... Hadis-i Şerif
- "Her kim aşure gecesini ibadetle gecirir ve ertesi gunude (yani aşure gununu) orucla gecirirse o kişi olurken nasıl olduğunu bilmeden olecektir..."Hadis-i Şerif
- Her kim Aşure gecesi ve gununde bir alimin sohbetine giderse veya ALLAH'ı Celle Celaluhu zikreden bir cemaatin arasında 1 saat oturursa ALLAH'u TeÂlÂ'nın onu Cennete sokması ALLAH Celle Celaluhu uzerine hak olur...
- Aşure gunu gusleden, ALLAH Celle Celaluhu indinde gunahlarından anasının onu doğurduğu gundeki gibi temiz olur...
Aşure gunu iki kere gusledenin ebedi gozu ağrımaz goz ağrısı cekmez ve yine aşure gunu gusledenin bir daha seneki gune kadar olum hastalığından başka hastalık cekmeyeceği rivayet ediliyor...
- Muharrem ayındaki, Aşura gunu orucu gecen senenin kucuk gunahlarını orter...
("Gecen seneye keffarettir..." Hadis Şerif / Muslim) Daha fazla yazı icin (www...dirilenkalpler...com)
- Aşure gununde 10 Musluman'a selam veren butun dunyadaki Muslumanlara selam vermiş gibi olur...
- Aşure gunu orucunda bir kişiye iftar ettiren butun Muslumanları iftar ettirmiş gibi olur...
- Aşure gunu bir yetimin başını okşayana başındaki kıl sayısınca ALLAH Celle Celaluhu ona Cennette derece ihsan eder...
- Aşure gecesi ve Aşure gunu zerre kadar sadaka verene Uhud dağı kadar sevap verilir...
- Ulema buyuruyor; Aşure gunu coluk cocuğuna, evine bolluk yapan bir sene boyunca bolluk bereket gorur...
- Aşure gunu goruşmediği akrabalarıyla mutlaka goruşmeli, onları arayıp sormalıdır...
- Aşure gunu ve her zaman ALLAH'u TeÂl dille ve kalple devamlı zikredilmelidir... ALLAH'u TeÂlÂ'yı zikretmek en buyuk ibadettir... Rahman ve Rahim olan ALLAH'ın Adıyla « "ALLAH'I ANMAK ELBETTE EN BUYUK (İBADET) TİR..." ANKEBUT/45 »
AŞURE GUNU GERCEKLEŞMİŞ OLAN COK ONEMLİ HADİSELER:
- İbrahim AleyhisselÂm aşure gunu doğdu, nemrut'un ateşinden de aşure gunu kurtarıldı...
- Musa AleyhisselÂm firavunun elinden aşure gunu kurtarıldı, firavun aşure gunu boğuldu...
- ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu, İdris AleyhisselÂm Peygamberi aşure gunu 4... kat semaya kaldırdı...
- ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu, Eyyub AleyhisselÂm hastalıklarına aşure gunu şifa verildi
- ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu, Adem AleyhisselÂm'ın tevbesini aşure gunu kabul etti...
- ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu, Davud AleyhisselÂm'ın tevbesini aşure gunu kabul etti...
- ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu, Mu'minlerin tevbelerini de aşure gunu kabul edecek İNŞAALLAH...
- Nuh AleyhisselÂm'ın gemisi aşure gunu karaya oturdu... Yunus AleyhisselÂm balığın karnından aşure gunu cıkarıldı...
- ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu, Yusuf AleyhisselÂm'ı Yakub AleyhisselÂm'a 40 sene sonra aşure gunu kavuşturdu...
- Arş, Kûrsi, KÂlem, Yerler ve Gokler, Cebrail AleyhisselÂm, Mikail AleyhisselÂm, İsrafil AleyhisselÂm, Azrail AleyhisselÂm, Adem AleyhisselÂm, Havva anamız, aşure gunu yaratıldı... Ve kıyamet Aşure gunu kopacak... (Vahşi hayvanların bile aşure gunu otlamadıkları rivayetleri vardır...)
AŞURA GECESİ VE GUNUNDE KILINACAK (COK FAZİLETLİ) NAMAZLAR:
Peygamber Efendimiz SAV buyuruyor (Hz Aişe RA'den rivayet): Aşure gecesi yada kılınamıyorsa gunu, her rekatta Fatiha Sûresinden sonra 3 İhlÂs-ı Şerif okuyarak 100 rekat namaz kılınırsa, (Gece kılınırsa 2 rekatta, gunduz 4 rekatta bir selam verilecek) arkasından 70 SubhenALLAHi velhamdulİLLAHi vela ilahe illALLAHu VALLALU ekber vela havle vela kuvvete illa bİLLAHil Aliyyil Aziym, 70 EstağfirULLAH, 70 Salavat-ı Şerife okursa;
Bu kişi olduğu zaman ALLAH'u TeÂl o kişinin kabrini misk-u amber doldurur ve kabre konan herkesin sacı başı kaşı kirpiği her tarafı kılları dağılır, bu namazı kılanın kabrinde sacları tuyleri dağılmaz... Mahşere cıktığında yuzu ayın ondordu gibi parlar, yeni gelinin kocasının evine gonderildiği gibi Cennete gonderilir...
Aşure gunu şu 4 rekat namaz kılanın (ALLAH'u TeÂl Hazretlerinin mahşer gunu hasımlarını razı etmesi niyetiyle)
1...Rekatta; Fatiha'dan sonra, 11 İhlÂs-ı Şerif
2...Rekatta; Fatiha'dan sonra, 3 KÂfirun, 11 İhlÂs-ı Şerif
3...Rekatta; Fatiha'dan sonra, 1 TekÂsur, 11 İhlÂs-ı Şerif
4...Rekatta; Fatiha'dan sonra, 3 Ayet-el Kûrsi, 25 İhlÂs-ı Şerif
Bu namazı kılan kabir şiddetlerinden korunacak, ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu mahşer gunu hasımlarını rıza edecek İNŞAALLAH...
- Aşure gecesi teheccud namazı ve mumkunse tesbih namazı kılınmalıdır...
- Ayrıca kılabilen aşure gecesi teheccud vaktinde ve aşure gunu oğle ile ikindi arası, her rekatta Sure-i Fatiha'dan sonra 50 İhlÂs-ı Şerif okuyarak 4 rekat namaz kılınmalı... Yine aşure gunu kuşluk vakti aynı namaz 2 rekat olarak kılınmalı... Namazdan sonra 70 İstiğfar, 70 Salavat-ı Şerife, 70 La havle vela Kuvvete illa BİLLAHil Aliyyil Aziym soylenmeli...
- Aşura gunu şu dua 10 defa yapılmalı: "SubhenALLAHi mil'el-mizÂn...Ve muntehe'l-îlmi ve mebleğa'r-rıza ve zinete'l-Arş"
Onemli not: Dinimize gore gece once gelir, gun sonra gelir... Hesaplarımızı ona gore yapalım... Yani Perşembe gunu akşam ezanı okunduğunda Cuma gunune giriyoruz, ertesi gun akşam ezanı okununca Cuma gunu bitiyor...
( Zilhicce ayının son gunu ile Muharrem ayı icerisindeki cok faziletli ibadetler )
- Zilhicce ayının son gunu muhakkak oruclu olmak lazımdır, zira gecen senenin gunahlarına kefaret olur... Gecesinde ise (hicri yılın son gecesi oluyor) tesbih namazı kılınmalıdır...
- Yine bu son gece akşam ve yatsı namazı arası 10 rekat namaz kılınır;
Niyet: "Ya Rabbi, gecen seneyi benden razı olarak ayır... Sadır olan isyanımı hasenata tebdil eyle... Beni hidaye-i İlahine ve Rıza-i İlahine mahzar eyle" diyerek yapılır...
Her rekatta: Subhaneke'den sonra, 7 Fatiha, 7 Ayet-el Kûrsi, 7 İhlÂs okunur... İki rekatta bir selÂm verilir...
Namazdan sonra, 11 Kelime-i Tevhid, 11 İstiğfar, 11 Salavat-ı Şerife okunur..."
- Muharrem ayının birinci gununde(hicri yılın ilk gunu) muhakkak oruclu olmak lazımdır, bu sene işlenecek gunahlardan korunmak ve işlenecek gunahlarında afvedilmesi icin...
Muharrem ayının ilk gecesi akşam ve yatsı arası 2 Rekat namaz kılınır...
Niyet: "Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mubarek kılman; Afv-ı İlahine mahzar kılman, dunyevi ve Uhrevi saadetlere nail eylemen icin, ALLAH'u Ekber..."
Her rekatta: Subhaneke'den sonra, 7 Fatiha, 7 Ayet-el Kûrsi, 7 İhlÂs okunur... Namazdan sonra
11 defa; "L İlahe illALLAHu vahdehu l şerikeleh, lehul mulku ve lehul hamdu yuhyi ve yumit ve huve Hayyul l yemut biyedihil hayr, ve huve Âla kulli şey-in kadir..." 11 defa; İstiğfar, 11 defa; Salavat-i Şerife okunup Gecmiş senenin gunahlarının afvı gelecek seneye gunahsız girmek icin dua edilir...
- Muharrem ayının ilk gunu, her birinde besmele ile 1000 İhlÂs-ı Şerif okuyanları, Cenab-ı Hakk lutfu Keremiyle huzuruna bu Âlemden kul borcu ile goturmeyecektir... Gecesini de ibadetle ihya etmek lazımdır...
- Muharrem ayının ilk gecesi şu niyetle tesbih namazı kılmak gerekir...
Niyet: "Ya Rabbi, bu sene beni Mağfiret-i İlahine, Rıza-i İlahine mahzar eyle... Yeni acılan amel defterimi Rıza-i İlahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasib eyle...Beni Gadab-ı İlahine ducar olacak amellerden muhafaza buyur...ALLAH'u Ekber..."
1... Rekatta: 1 Fatiha, 1 Ayet-el Kûrsi
2... Rekatta: 1 Fatiha, 1 Amene'r Rasûlu (Mumkunse, Sûre-i Al-i İmrÂn'ın ilk iki Ayeti Kerimesi ilave edilerek)
3... Rekatta: 1 Fatiha, 1 HuvELLAHullezi (Yani Haşr Sûresinin son 3 ayeti)
4... Rekatta: 1 Fatiha, 1 İhlas'ı Şerif (Namazdan sonra, istiğfar edilir ve Salavat-ı Şerife getirilerek dua edilir...)
- Muharrem ayının birinci gununden onuncu gunune kadar 10 gun oruc tutmak ve 10... gunu aşure pişirmek lazımdır... "Muharrem'in onuncu gunu olan Aşure gunune kadar orucla geciren, Firdevs-i ÂlÂ'ya varis kılınır..."Hadis-i Şerif
- "ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu ; Aşure gununu oruclu gecirene; 1000 Hac, 1000 Umre ve 1000 Şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verir... Bu kişi Hz... İsmail'in (AleyhisselÂm) cocuklarından 1000 kole azad etmiş gibi olur... Kendisi adına Cennet'te 70...000 koşk kaydedilir...Ve ALLAH Celle Celaluhu ONUN CANINI CEHENNEME HARAM KILAR...
- Rivayete gore "Aşura gununu oruclu gecirene 10.000 Melek sevabı verilir... O gun, İhlÂs Sûresini 1000 kere
okuyana ALLAH'u TeÂl Celle Celaluhu Rahmet nazarı ile bakar ve o kişi Sıddıklardan yazılır"
- Muharrem ayının ilk Cuma gununu (tek tutulmaz Perşembe yada Cumartesi gunu ile tutmak gerekir) oruc tutanın gecmiş gunahları afvedileceği bildirilmiştir... ("Muharrem ayının ilk cumasını oruclu gecirenin gecmiş gunahları afvolunur..." Hadis'i Şerif, Enes'den) (Perşembe,Cuma,Cumartesi tutmak ise gunahlara kefaret olur ve 900 sene ibadet sevabı kazandırır...)
- Bu ay icinde herhangi bir Cuma gunu, onceki ve sonraki gunuyle beraber (Yani Perşembe, Cuma, Cumartesi) oruc tutana 900 sene ibadet sevabı verileceği bildirilmiştir... ("Her kim haram aydan, ucgun , Perşembe, Cuma ve Cumartesini tutarsa, ALLAH Celle Celaluhu ona 900 sene ibadet (sevabı) yazar..." Hadis'i Şerif / İbn-i Şahin, İbn-i AsÂkir, İhya(İmam-ı Gazali), Gunye(A...Kadir Geylani) )
- Ayrıca Ramazan orucundan sonra en faziletli oruc bu ayda tutlan oructur... "Her kim Muharrem'den bir gun oruc tutarsa, ona, hergune karşılık otuz gun (oruc sevabı) vardır..." Hadis'i Şerif, Taberani
- Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak uzere, 2 rekatta bir selam vererek, 6 rekat namaz kılınır... Bu namaz akşamla yatsı arası kılınabileceği, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir... Niyet: "Niyet eyledim Ya Rabbi, Senin Rıza-i Şerifin icin namaza, Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı gecmiş ise, bu hakkın odenmesi icin, ALLAH'u Ekber..."
1... Rekatta: 1 Fatiha, 1 Ayet-el Kûrsi, 11 İhlÂs'ı Şerif 2... Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlas'ı Şerif
3... Rekatta: 1 Fatiha, 1 TekÂsur Sûresi, 11 İhlÂs'ı Şerif 4... Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlas'ı Şerif
5... Rekatta: 1 Fatiha, 3 KÂfirun Sûresi, 11 İhlÂs'ı Şerif 6... Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlas'ı Şerif (Namaz kılındıktan sonra, dua edilir...)
- Bu ayda ve her zaman ALLAH'u TeÂl dille ve kalple devamlı zikredilmelidir... ALLAH'u TeÂlÂ'yı zikretmek en buyuk ibadettir... Rahman ve Rahim olan ALLAH'ın Adıyla « "ALLAH'I ANMAK ELBETTE EN BUYUK (İBADET) TİR..." ANKEBUT/45 »
SENE SONU DUASI: Her kim Zilhicce'nin sonunda;
"Ey ALLAH'ım Celle Celaluhu ! Bu sene, Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden her ne yaptıysam ben onları unuttum, Sen ise unutmadın... Bana ceza vermeye kadirken muhlet verdin ve ben, Sana karşı gelme cureti gostermişken beni tevbeye davet ettin... Ey ALLAH'ım Celle Celaluhu! Ben butun bunlardan dolayı senden mağfiret diliyorum... Beni mağfiret eyle! Ey Kerem sahibi! Ey CelÂl ve İkram sahibi! Bu sene, Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri işlediysem, Senden dilerim ki onları benden kabul edesin ve Senden umidimi kesmeyesin! Ey Kerem Sahibi, kabul eyle! Efendimiz Muhammed'e (SAV) ve Âl-i Ashabına SalÂt-u SelÂm eyle! " derse, şeytan: "Biz, bu sene yorulup bu gunahları işletmek icin zahmet cektik, o bir anda hepsini sildirdi" diyerek yuzune toprak sacar...
SENE BAŞI DUASI: Her kim Muharrem'in evvelinde;
"Ey ALLAH'ım Celle Celaluhu ! Sen Ebedi ve Kadimsin... İşte bu yeni senedir, ben Senden bu sene, şeytan ve dostlarından korunmayı, kotuluğu cokca emreden bu nefse karşı yardım ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul olmayı isterim... Ey Kerem Sahibi, kabul eyle! " derse, şeytan: "Biz bu kişiden umidi kesdik" der, ve ALLAH Celle Celaluhu ona, kendisini sene boyunca koruyacak iki Melek gorevlendirir... (Hadis'i Şerif, Kaynak: Alemle Safûrî, Nuzhetu'l-mecÂlis, 1/156 alıntı - medresedersleri' nden)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Aşura gununun Faziletleri