Hicbir sey nedensiz yere olmaz. Yaşanan tum olayların bir nedeni vardır. Ve ettiğimiz dualar bu nedenleri gercekleştirir.
şoyle bir olayla acıklamak istiyorum

gecen sene bir arkadaşım ertesi gun olacak sınava hic calışmadığı icin" keşke yağmur yağsa da sınıf ıslansa" demişti. Sınıflarının tavanında su sızdıran bir yer vardı bu nedenle her yağmur yağdığında o gunku ders iptal oluyordu. Cocukta sınava hazır olmadığı icin yağmur yağması icin dua etti.
Aynı zaman diliminde orta yaşlı bir adam geceleri serdiği karton kutuda yatıyordu. Ve onun icinde yağmur yağması yatağını mahvederek ustunu başını camur icinde bırakıyordu. Bu adamda yağmur yağmasin diye dua ediyordu.

Ikisi de eşit derece samimiyetle edilmiş dualardi ve şimdi olacak 2 ihtimale bakalım
1. Yağmur yağmadi. Adam bir gecesini daha rahat bir şekilde gecirdi. Ancak cocuk duasınında kabul olacağı umidiyle erkenden yatmıştı. Sınavı cok kotu gecmişti ve isyana başlamıştı. Neden benim dualarım kabul olmuyor ki, daha ne yapayım? Işte falancanin duası gecen gun kabul olmuştu da benimkini niye kabul etmedin? o benden daha mi iyi sanki . . .
Diye devam ediyordu.

2. Yağmur yağdı. Cocuk okula gitmedi ve cuma gununden pazartesi ye ertelenen sınavına calışma imkanı buldu. Sınavı cok iyi gecmişti.
Ama yaşlı adam icin durum farklıydı. Gece cok usudu sırılsıklam oldu. Ve kalkınca isyana başladı. O kadar kişiye o kadar para , ev , araba veriyorsun , bana yatak vermiyorsun , bir sey demiyorum , o kadar dua ettim . . .

Şimdi biz bu 2 durum hakkında sadece bunları biliyoruz ama bir de şu boyutları var.
1. Sınavı kotu gecen cocuk sınıfı gecebilmek icin bir sonraki sınava cok fazla calışmak zorunda kaldı. Ve zaten kotu olan dersinde kendini cok geliştirdi. Ortalamadan da gecti.

2. Sokakta sırılsıklam vaziyette uyanan adam dukkan dukkan kıyafet sorarken , bir adam ona acıdı ve" ben her sabah geldiğimde buraları tertemiz gormek ve her gece gunun bulaşıkla rinı yıkali gormek koşulu ile sana dukkanın anahtarını veririm" dedii .
Sonuc olarak her ikisinin de duasinın kabul olmadığı ama sonuc olarak mutlu oldukları bir durum mevcut. ve bunlar bu sonucların geleceğini bilmedikleri icin isyan edenler. Ancak bilseler ki boyle bir sonuc gelecek? Işte bize kalan sey bunu anlamak bunu fark etmek. Eğer bunu kavrayabilmek fizikte olduğu gibi mantık ile acıklamalar ile olsaydı zaten herkes musluman olurdu. Bu yuzden "Allah varsa şu an elektrikler kesilsin" gibi ifadeler hicbir zaman sonuc vermeyecektir.
Zira sonuc verecek olsa insanoğlu bir de şu olsun bir de şunu yapsın diye işini garantiye almak isteyecekti. Ve Allah var olduğu icin hepsi gercekleşecekti. Ve tum dunya icin aynı Olay olunca bu olanları mucizeler olmadan kavramanın bir anlamı olmayacaktı.