Hayatı maddi anlamda değilde,varoluşsal anlamda sorgulamaya başlayınca,elinde bir cevap olmadığından icinden cıkılamayacak derin bir cukura duşmuş gibi hissediyorsun.Din dediğimiz duşunce akımları da burada devreye giriyor;yukarıdan cukurun dibine bir ip sarkıtılıyor ve ona tutunarak yukarı cıkıyorsun.Milyonlarca insanın gunumuzde semavi dinlere inanmalarının sebebi bence budur.Bir şeylere inanmak isteyenler icin dinlerin bir cevap oluşturabilmeleri...
Ben ise allaha,tanrıya,yaratıcıya veya evreni oluşturan o şeye inanıyorum ancak kutsal kabul edilen hicbir dine inanmıyorum.Benim dinleri red etmemdeki başlıca sebep,evren gibi akıl almaz buyuklukte ve karmaşıklıktaki sistemi yaratabilen kudrete sahip bir "Allah'ın" insan gibi kucuk bir mikrop yaratıp kendine tapmalarını istemesi.Eğer dinlerin tasfir ettiği gibi bir yaratıcı varsa ki bence bir "Yaratıcı" var,adeta bir insan egosunun dışa vurumu gibi bu kadar kudretli bir varlığın insanların ona tapmasını istemesi bana fazlasıyla sacma geliyor.Bir diğer sebep ise ne ilginctir ki yine insani egolarının etkisinde hayal edilebilecek cennet/cehennem kapılarının secenek olarak sunulması...
Cehennem kısmında pek bir ayrıntı yok,heryer ateşten.
Cennet ise altından şelalelerin aktığı,ucsuz bucaksız meyve bahcelerinin bulunduğu,bir istemen ile butun yiyecekler onunde,etrafında istediğin kadar kadın/erkek ve asıl onemlisi sonsuzluk,yani zaman kavramının olmadığı bir yer(Aşağı yukarı cennet bu şekilde tasfir ediliyordu).
Cennet/cehennem gibi zamanın ruhunun olmadığı bir yerde yemek yemeye,barınmaya veya eğlenmeye neden ihtiyac duyulsun?Yada sonsuzluk gerekli mi?
Daha acık anlatmak gerekirse,dunyada işleyen zaman kavramıyla insanlar birbirileriyle etkileşim halinde olup zamanının şartlarına gore yaşamlarını surduruyor,yeni keşifler yapılıyor.Bundan 1000 yıl once olen birisinin isteyebileceği istekler ile,bugun olen birisinin istekleri bir olamayacağı gibi,bundan 1 milyon yıl sonra olecek kişinin isteyeceği şeyleri şu an bizim duşunebilmemiz imkansız.Kısacası bize vaat edilen "Cennet" gibi bir yerin tek duze bir yer olması gerekiyor ki oldukten sonra herkez aynı şeyi dileyebilsin ve "sonsuza" dek durum boyle gitsin...
Cennet denen yerde olumsuz olmak umrumda değil.Tek başına "sonsuz" yazıldığında cok fazla birşey ifade etmiyor.Kendim farkına vardığım şekilde %100 anlamak isteyenler bir bilgisayar oyunu acıp,butun hileleri ile oyunda hic caba sarfetmeden ilerlediğinde cok zaman gecmeden sıkılacaksınız ancak hileyi kaldırıp oyunu kurallarıyla oynamak insanı gercekten oyunun icine sokuyor ve zevk alıyorsunuz.Dunya denen yer de deşemeyeceğimiz kurallar ile yazılmış bir bilgisayar oyunu gibi,cennet ise hile yapılmış bir bilgisayar oyunu...
Sorum ise şu:
Cennet mi cehennem?
Cehennem mi cehennem?
İnternet olmadığında evde boş boş dururken birkac ay once yazdığım bir yazıydı bu,biraz daha uzundu ancak bir bolumu kestim.Hani filmlerde oluyor ya başroldeki bir oyuncu birkac aylığına "kendisini bulması" icin ceşitli aşamalardan geciyor,oyle bir durumdan gectim diyebilirim.Sorgulamaya calıştığım şey Cennet'in ta kendisi.Acıkcası sonsuz,sınırsız,olumsuz gibi tabirler nedense benim icin bir cekim alanı oluşturmuyor.Materyal duygum kesinlikle sıfırlandı diyebilirim.İnsanın,evrenin başlangıcı nasıl olabilir? diye sorguladığımda acıkcası butun duygularımın birbirine karıştığını ve bende bir boşluk duygusu oluşturduğunu hissediyorum.Yazıdan anlaşılacağı gibi dinlere inanmıyorum ancak bir yaratıcı olmadan herşeyin bukadar sistemli oluşabileceğinede inanmıyorum.
Ekstra olarak dinlere inanan herhangi birisinin veya din icin hizmet eden kimselerin bizim hep "test" edildiğimizi soylediğini duyarız.Kutsal olarak kabul edilen dinlerin gercekten de yaratıcı tarafından bizi test etmek icin gonderilmiş olabileceğinide inkar etmiyorum.Bizler nasıl deneyleri guvenli laboratuvar ortamında yapıp ceşitli testlerden gecirdikten sonra cıkan sonuca gore deneyi sonlandırıp sonlandırmayacağımıza karar veriyorsak,şu anki durumda da farklı bir şey gormuyorum.Yani bizlerin "Yapay Zeka" deneyinin bir sonucu olma ihtimalinden bahsediyorum.Eğer test programı başarısız olursa(şeytan kazanırsa) program sonlandırılır(kıyamet) gibi...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Deist olarak yazdığım bir yazı...