Namazların Fazileti
Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:
«— Hîc suphesiz, namaz muminler uzerine vakitleri belirli bir farzdir»
(Nisa Sûre-i Celilesi: 103).
Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
"Bes vakit namaz, kullara farz kilinmistir, onem ve usûlunu hafife almadan, hic bir yonunu ihmal etmeksizin bu bes vakit namaz farzini yerine getireni cennete koymak, Allah'in taahhududur. Bes vakit namaz farzini yerine getirmeyenlere karsi Ise Allah (C.C)'in hic bir taahhudu yoktur, dilerse o kimseyi azaba carptirir, dilerse cennete koyar.»
«— Bes vakit namaz birinizin kapisi onunde akan bol ve tatli sulu bir nehir gibidir. Gunde bes sefer boyle bir nehirde yikanan kimsenin vucûdunda kir kalir mi, ne dersiniz?»
Sahabiler: «oyle kimsenin vucûdunda hic bir sey kalmaz.» diye cevap verirler. Peygamber (S.A.S.)´imiz sozlerine soyle devam eder: «iste o nehrin suyu vucûd kirini nasil giderirse bes vakit namaz da gunahlari oyle giderir.»
Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«— Namaz, buyuk gunÂhlardan sakinmak sarti ile, vakit aralarindaki gunahlari siler.»
Nitekim ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:
«— îyi Âmeller kotulukleri giderir»
(Hûd Sûre-i Celîlesi; 114).
«Gunahlari giderir» demek, «sanki hic olmamislar gibi onlari ortadan kaldirir» demektir.
Basta BuhÂrî ile Muslim olmak uzere baslica hadis kaynaklarinin Ib-ni Mesûd'dan (R.A.) rivayet ettiklerine gore bir gun Peygamber (S.A.V)'imize yabanci bir kadini open biri geldi.
Gunahini nasil sildirecegini sorar gibi bir eda icinde durumu Peygamber (S.A.V)'imize anlatti. Bu sirada
«Gunduzun besi ve sonu ile gecenin ilk saatlerinde namaz kil. Hic suphesiz iyi ameller kotulukleri giderir. Bu. faydalanmasini bilenlere oguttur.» Âyeti indi (Hûd Sûre-i Celilesi: 115).
Adam «YÂ Rasulallah (S.A.V) , bu Âyet beni mi kasdediyor?» diye sordu. Peygamber (S.A.V)´imiz:
«o ummetimden kendisi ile amel eden herkes icindir.»
Basta Muslim ve Ahmed olmak uzere cesitli hadis kaynaklarinin Ebû Umame'den (R.A.) rivayet ettiklerine gore adamin biri Peygamber (S.A.V)'imize gelerek:
«YÂ YÂ Rasulallah (S.A.V), bana Allah (C.C)'in' emrettigi haddi uygula.» dedi. Bunu bir iki defa tekrarladi. Peygamber (S.A.V)'imiz soylediklerine kulak asmadi.
Az sonra namaz kilindi, namazdan sonra Peygamber (S.A.V)'imiz «hani o adam nerede» diye sordu. Adam: «iste, benim» diye cevap verdi. Peygamber (S.A.V)´imiz ona «Duzgun abdest alip az once bizim ile birlikte namaz kildin mi» diye sordu. Adam: «evet» dedi. Peygamber (S.A.V)'imiz ona «o halde sen su anda anandan dogdugun gun gibi gunahsizsin, bir daha yapma» dedi.
Bunun uzerine Allah (C.C.) Resulune: «Gunduzun basi ve sonu ile gecenin ilk saatlerinde namaz kil. Hic suphesiz iyi ameller kotulukleri giderir.» mealindeki Âyeti indirdi.
«— Munafiklar île aramizda iki acik fark, vardir, sabah ve yatsi namazlarinda gelmek, onlar bunlari yerine getiremezler.»
«— Namazi ihmal etmis olarak Allah (C.C)'in huzuruna varanlarin, Allah (C.C) diger iyilikleri ile ilgilenmez.»
Yine Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
"Namaz, dinin diregidir. Namaz kilmayan dinini yikmistir.» Peygamber (S.A.S.)'imize «en faziletli ibadet nedir» diye sorarlar. Peygamber (S.A.S.)`imiz «vakitlerinde kilinan namazlar» diye cevap verir. PeygAmber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki: "Eksiksizce temizlenerek bes vakitte namaz kilmaya devam eden
kimseye NAMAZ Kiyamet Gunu bir nur ve kilavuz olur. Bes vakit namazi ihmal eden kimse, mahserde Firavun ve Haman ue birlikte olur.»
«— Namaz cennetin anahtaridir.»
Yine Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
"Ulu Allah (C.C) Kelime-i Tevhid disinda, kullarina namaz kadar sevdigi bir ibadet farz kilmis degildir. Eger bundan daha cok sevdigi bir ibadet olsaydi, melekleri onu yaparlardi. Oysa ki, onlarin kimi rukuda, kimi secdede, kimi kiyamda ve kimi de kuud halindedirler."
Peygamberimiz (S.A.S) buyuruyor ki:
«— Bir namazi kasden terkeden kÂfir olur.»
(Yani namazi kasden terkeden kimse, îman kulpundan eli ayrildigi ve îman diregi devirdigi icin îmandan cikmaya yaklasir. Nitekim herhangi bir sehrin yakinma varan kimse icin «sehre ulasti», hatt «sehre vardi» denir.
"Bir namazi kasden terkeden kimse Muhammed'în zimmetinden siyrilmistir."
Ebu Hureyre (R.A.) der ki: Kim duzgun abdes alir ve namaz kilmak niyeti ile evinden cikarsa, amaci namaz oldugu muddetce o namazdadir. Attigi her iki adimin birine karsilik amel defterine bir sevap yazilir, oburune karsilik da bir gunahi silinir. Buna gore biriniz ezani duyunca artik vakit gecirmemesi gerekir. Evi camiye en uzak olaniniz, en cok sevap kazananizdir.»
Ashap: «Nicin y Hureyre?» diye sorarlar.
Ebu Hureyre de: "Adim sayisinin coklugundan dolayi" diye cevap verir.
«— Gizli secde kadar kulu Allah (C.C)'a yakin kilan hic bir ibadet yoktur.»
«— Allah (C.C) icin secdeye varan her mu´mini Allah (C.C) onurla, bir derece yukseltir ve bir gunahini da afveder.»
SahÂbilerden biri Peygamber (S.A.S.)´imize «Allah (C.C)'a yalvar da beni senin sefaatine nail olanlardan ve cennette seninle birlikte olanlardan biri eylesin» der.
Peygamber'imiz (S.A.S.) de ona «Cok secde ederek bana yardimci ol» diye buyurur.
Belirtildigine gore kulun Allah (C.C)'a en yakin bulundugu hal, secde halidir. Zaten
«Secde et ki, yaklasasin.» (AlÂk Sûre-i Celilesi: 19) (((DIKKAT BU BIR SECDE AYETIDIR LUTFEN HEMEN SECDE EDINIZ!! Secde Ayetleri hakkinda BILGI )))
mealindeki Âyetin de mÂnÂst budur.
--------------------------------------------------------------------------------
Secde Ayetleri hakkinda!!
Kur'an-i Kerîm'de 14 yerde secde Âyeti bulunmaktadir. Bu sure ve Âyet nolari asagida verilmistir:
7. el-A'raf 206,
13. er-Ra'd 15,
16. en-Nahl 50,
17. el-Isr 109,
19. Meryem 58,
22. el-Hac 18,
25. el-FurkÂn 60,
27. en-Neml 25,
32. es-Secde 15,
38. SÂd 24
,
41. Fussilet 37,
53. en-Necm 62,
84. el-InsikÂk 20,
96. Alak 19
Tilavet secdesi niyeti ile, eller kaldirilmaksizin "Allahu Ekber" denilerek secdeye varilir. Uc kere "Subhane Rabbiye'l-ala" veya bir kere: "Subhane Rabbena in kÂne vadu Rabbina lemef'ulÂ" denilir. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkilir.
--------------------------------------------------------------------------------
Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:
«— Alinlarindaki nisan, secde izindendir.» (Feth Sûre-i Celilesi; 29)
Bir yoruma gore burcdaki «nisan» dan maksat, namaz kilanlarin alinlarina, secde ederken yerden yapisan toz, toprak gibi seylerdir. Diger bir yoruma gore Âyetteki «nisan» dan maksat, icten disa vuran husu nurudur, bu yorum daha dogrudur. Bir baska yoruma gore de soz konusu «nisan» Kiyamet Gunu abdestin izi olarak namaz kilanlarin yuzlerinde belirecek olan pariltidir.
Peygamberimiz (S.A.S) buyuruyor ki:
«— Ademoglu secde Âyeti okuyup arkasindan secde edince seytan bir koseye cekilip aglar ve bana yaziklar olsun, su adam secde etmekle emredildi ve etti. ona cennet verilecektir. Oysa ben secde etmekle emredildigim halde isyan ettigim icin bana cehennem vardir der.»
Rivayet olunduguna gore Ali Ibni Abdullah Ibni Abbas (R.A.) gunde bin kere secdeye varirdi, bu yuzden ona «secdeci» adi verilmisti.
Bildirildigine gore halife Omer Ibni AbdulÂziz (R.A.) mutlaka toprak uzerinde secdeye varirdi.
Yusuf Ibni Esbat (R.A.) der ki: «Ey gencler, cemaati hastalanmadan once sihhatine sagladigi imkÂnlari degerlendiriniz. Ben simdi sadece duzgun bir sekilde rukûa ve secdeye varabilenleri kiskaniyorum. Cunki sagligimin elverissizligi yuzunden ikisini de gerektigi sekilde yapamiyorum.
Said Ibni Cubeyr (R.A.) der ki. «Dunyada secdeden beska hic bir seye hayiflanmiyorum.»
Ukbe Ibni Muslim (R.A.) der ki; "Allah (C.C)'in kulda en sevdigi meziyyet. O'na yakin olma ozlemidir. Kulu Allah Allah (C.C)'a en cok yakin kilan an, secdeye kapanma halidir."
Ebû Hureyre (R.A.) der ki. «Kulun Allah (C.C)'a en yakin oldugu an, secde halidir, o anda cok du ediniz.»
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Namazların Fazileti(Kalplerin keşfi-İmam Gazali)