Sual: Verilen hediyeyi alıp almamanın dindeki yeri nedir?
CEVAP
Hediyeleşmenin onemi buyuktur. Peygamber efendimiz, insanların birbirleriyle ilgilerini kesmemek ve irtibatlarının kopmaması icin hediyeleşmeyi emreder, hediyenin, alanı sağır ve kor ettiğini bildirirdi. Yani hediye sayesinde hediye verenin kotu sozlerini duyamaz, kotu işlerini goremez olur.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Musafeha edin, musafeha kini, kırgınlığı giderir. Hediyeleşin, cunku hediye, sevgiyi artırır, duşmanlığı giderir.) [İbni Asakir]
(Hediyeleşin, cunku hediye, aradaki muhabbeti artırır.) [Beyheki]
(Hediyeleşin, cunku hediye, dostluğu artırır, kini, duşmanlığı giderir.) [Taberani, Ebu Nuaym]
(Talep etmeden verilen hediyeyi kabul edin!) [Hakim]
(İstemeden verileni alın! O, Allahu teÂlÂnın gonderdiği rızktır.) [Beyheki]
(Hediyeyi reddeden, Allah’ın verdiğini reddetmiş olur.) [Ramuz]
(Davete icabet edin, hediyeyi reddetmeyin!) [Buhari]
(Hediye, Allah’ın gonderdiği guzel bir rızktır. Hediyeyi kabul edin ve karşılığında daha guzelini verin!) [H.Tirmizi]
(Hediye verene, siz de hediye verin! Eğer verecek bir şey bulamaz iseniz, onun icin dua edin ki hediye karşılıksız kalmasın!) [Nesai]
Şimdi bazı gayrı meşru işler yaptırmak icin hediye adı altında ruşvet veriliyor. Hediye verenin boyle bir art niyeti olmadığı biliniyorsa, verilen hediyeyi geri cevirmek uygun değildir.
Hz. Âişe validemiz, muhtac bir kadının hediyesini kabul etmeyince Peygamber efendimiz (O kadın muhtac olsa da, hediyesini kabul edip ona daha fazla bir şey vermeliydin) buyurdu. Sahabeden bir zat da, verilen hediyeyi kabul etmeyip, (Ya Resulallah, birinden bir şey alanda hayır yok buyurduğunuz icin almadım) deyince, Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(O isteyerek alınan şeylere mahsustur. İstenmeden verileni alınız!) [İ.Malik]
Verilen hediyede bir art niyet yoksa, mutlaka almalı ve karşılığında az cok bir şey vermelidir!
Bir şey veremeyen kimse ise, hediye verene dua etmelidir! (Bunu bana falanca verdi, Allah ondan razı olsun) demelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kime bir iyilik yapılırsa, o iyiliği ansın! İyiliği anmak şukur olur. İyiliği gizleyen nankorluk etmiş olur.) [E. Davud]
(İnsanlara teşekkur etmeyen, Allah’a şukretmemiş olur.) [Tirmizi]
Hediye, muhakkak bir mal vermekle olmaz. Selam vermek ve faydalı bir şey soylemek de hediye olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mumini sevindireni Allahu teÂl sevindirir.) [İbni Mubarek]
(Bir arkadaşın hidayetini artırıcı veya onu tehlikeden kurtarıcı bir soz soylemekten daha iyi hediye olmaz.) [Ebu Ya’la]
(Hediyenin en iyisi, hikmetli bir sozu oğrenip birine oğretmektir ki, bu da bir yıl ihlaslı ibadet etmekten daha sevaptır.) [İbni Asakir]
(Seferden donerken, coluk cocuğunuza yararlı bir taş da olsa, hediye getiriniz.) [İ.Asakir]
(Kim sadaka verirken, sevabını musluman ana-babasının ruhuna hediye ederse, verdiği sadakanın sevabı, onların ruhuna gideceği gibi, sevabından hicbir şey eksilmeden kendine de yazılır.) [Taberani]
Bir hadis-i şerifte de, (Arkadaşını seven, sevdiğini ona bildirsin) buyuruldu. (Hakim)
Sevgiyi, hediye ile bildirmek, dili ile bildirmekten daha kolay ve daha onemlidir. Bir arkadaşa, (Seni seviyorum) demek zor olabilir veya yanlış anlaşılabilir. Birisine hediye vermek seni seviyorum demenin bir başka şeklidir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hediyeleşmek