Maddi varlıkların ciftler halinde yaratılmış olması
Kur’an’da her şeyden ciftler yaratılmış olduğu ile ilgili iki ayet bulunmaktadır:
“Biz her şeyden cift yarattık, olur ki hatırlarsınız [tezekkur edersiniz] (= ve min kulli şey’in halakna zevceyni leallekum tezekkerun).” (Zumer 51/49)
“Subhan’dır, arzın cıkardığı [bitkilerin] hepsinden ve kendilerinden, ve daha bilmedikleri [şeylerden] ciftler yaratmış olan (= subhanellezi halekal ezvace kulleha mimma tunbitul ardu ve min enfusihim ve mimma la ta’meluun).” (Ya-Sin 36/36)
Bu ayetlerin nazil olduğu devirde hayvanların ve insanların erkek ve dişi ciftler halinde yaratılmış olduğu biliniyordu, fakat bitkilerin de erkek ve dişi cicek tozlarıyla coğaldığı bilinmiyordu. Tefsirlerde genel olarak bu ayetlerin canlılarla ilgili olduğu yorumlar cercevesinde kalmıştır. Halbuki ayetlerde gecen “şey” kelimesinin cok daha geniş bir kullanım alanı bulunduğuna dikkat etmek gerekiyor. Ya-Sin suresindeki “daha bilmedikleri şeylerden” ifadesi daha da dikkat cekiyor. Bu ifade sadece o donemde yaşamış insanlar icin değil, belki bizim icin de hala gecerli olan bir ifadedir.
Bu husular goz onune alındığında, yukarıdaki iki ayetten maddenin en kucuk parcacıklarının (zerreciklerin) ciftler halinde olabileceğini ve dolayısıyla ciftler halinde hareket edebileceğini duşunebiliriz. Fizikte ışık bazı deneylerde parcacıklardan ibaret kabul ediliyor. Halbuki ışığın hareketi madde parcacıklarının hareketinden farklıdır. Cunku, maddi parcacıkların hicbir zaman ışık hızında hareket edemeyeceği ozel ve genel relativite teorilerinde sonuc olarak ortaya cıkmaktadır. Boyle olduğu halde ışığın hareketinin nasıl farklı olduğu konusunu acıklamaya imkan verecek bir teori hala geliştirilememiştir.
Fizikte Bohr’un tamamlayıcılık (complementarity) ilkesine gore cift yarık (double slit) deneyinde olduğu gibi, ışığın kaynaktan cıkarken parcacık (foton) olarak cıktığı, hemen sonra dalga halinde hareket ettiği, bir ekranda veya dedektorde tutulduğu anda ise gene parcacık olarak tutulduğu kabul edilmektedir.[1] Bazı fizikciler (mesela Feynman ve Deutsch) ise ışığın daima parcacık ozelliğine sahip olduğunu kabul etmişlerdir. Fakat bu fizikciler ışığın davranışını kabul edilmesi zor modellerle (fotonların her yolu denemesiyle veya paralel evrenlerle) acıklamak zorunda kalmışlardır. [2,3]
Fizikte maddi parcacıkların hareketleriyle ilgili tartışma konusu olan meseleler sadece ışıkla sınırlı kalmamaktadır. Elektronların da cift yarık deneyinde fotonlar gibi davrandığı[4], başka deneylerde ise ciftler halinde hareket ettiklerinin kabul edilmesinin gerektiği ifade edilmektedir[5].
Sonuc olarak şunu soyleyebiliriz: Bu ayetler, maddenin en kucuk parcacıklarının ve gene parcacıklardan ibaret olduğu kabul edilen ışığın davranışıyla ilgili acıklanamayan olayların acıklanmasında faydalı kavramları ortaya koymaktadır.
---------
[1] Bakınız: Giancoli, D. (1995). Physics. (Fourth Edition), s.682.
[2] Bakınız: Greene, B. (1999). The Elegant Universe. New York: Norton & Co., s. 110.
[3] Bakınız: Deutsch, D. (1997). The Fabric of Reality. London: Penguen Books, s. 44.
[4] Bakınız: Giancoli,D. (1995). Physics. (Fourth Edition), s. 806.
[5] Bakınız: Chown. M. (2000). Double or Quit. The New Scientist. 14 October 2000. s. 25-29.
www.sakirkocabas.com
Ekleyeyim ayrıca herşeyin cift yaratılmasından kasıt atom altı parcacıklardaki ciftli yapıya da işaret olabilir. Her atom altı parcacığın eşi var. proton- anti proton, notron-anti notron vb.
__________________
Maddi varlıkların ciftler halinde yaratılmış olması
Dini Bilgiler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Maddi varlıkların ciftler halinde yaratılmış olması