Kufre Duşuren Şeyler
1. “Allah TeÂl gokten, Arş’tan bize bakar”, “Yukarda Allah şahit” demek.
2. “Sen bana zulmettiğin gibi, Allah da sana zulmetsin”, “Allah zulmetmek icin oturmuştur”, “Galiba Allah onu unuttu” demek.
3. “Ben Allah’tan, Kur’Ân’dan, Peygamberden berîyim” veya mu’min birine “O Allah’ın ve benim nazarımda yahudidir” demek.
4. Kudretini kast etmeksizin “Allah’ın eli uzundur” demek.
5. Yalanını “Allah biliyor ki bu boyledir” cumlesiyle takviye ederek, inandırmaya calışmak.
6. “Allah’a yemin etmenle, eşeğimin yellenmesi aynıdır” demek.
7. “Allah bilir ki, keyfim ve uzuntum senin keyfin ve uzuntun gibidir” sozunu,
eşitliği kast etmeden soylemek.
8. Zulmettiği esnada kendisine“Allah’tan korkmaz mısın”denildiğinde “Hayır Ondan korkmam” veya “Gunahtan korkmam” diye karşılık vermesi.
9. “Seni Allah’tan fazla severim” demek.
10. Allah TeÂlÂyı cisimle vasıflandırmak, Ondan başka kadîm (ezeli) varlık olduğuna inanmak, O’nu zamana ve mekÂna isnad etmek, O’nu azalarla vasfetmek, mesel “Gozu var” ya da “Gormez” demek.
11. Allah’tan başkasına tapmak, “Allah’a da şeyhime de taparım” demek. Bunu yapmak da, soylemek de şirktir.
12. Kızdığı birine “dinsiz” yahut “Allah” kelimesine “sız” ilavesini yaparak konuşmak.
13. Allah TeÂl hakkında “Baba, oğul, dede” gibi sozleri kullanmak.
14. “Allah TeÂl şunu boşuna yaratmış” demek.
15. Allah TeÂlÂnın isimlerini kullanarak sihir yapmak, Âyetleri ters okumak. Haram işlerken Besmele cekmek. Allah’ın isimlerini sun’i uyutma ve telkin icin kullanmak.
16. Azrail aleyhisselÂmı alaya almak niyetiyle “Falanı gormek, Melek-ul Mevt’i gormek gibidir” demek.
17. “Falan adam melek olsa bile ona inanmam” veya “Melek şahitlik yapsa bile inanmam” demek.
18. “Sen bana şu kadar para ver; ben de Azrail’i falanın canını almaya gondereyim” demek.
19. Takv ehli birine “Şeytanı gormem, seni gormemden benim icin daha iyi” veya “Sen domuz gibisin” demek.
20. “Sen benim peygamberimisin” yahut “Ben senin peygamberinim” demek.
21. Kur’Ân’ı kucumsemek, beşer sozune benzetmek, hukumlerini yetersiz gormek, bir harfini bile olsa inkÂr etmek, haramını helal veya haramını helal saymak.
22. “Kur’Ân okumaya doydum” demek.
23. EsmÂ-ul HusnÂ’dan veya Kur’Ân’dan bir kelimeyi de olsa pislik icine atmak.
24. İlahi Kitab’lardan herhangi birine sovmek.
25. Allah’ın indirdiklerinden birine ayıp takmak, kucumsemek, alaya almak.
26. Kur’Ân’ı hakimin veya Allah’ın isimlerinden birinin uzerine,
cilt yapmak gayesi dışında basmak.
27. Peygamberlerden herhangi birini veya şeriatlerini inkÂr etmek. “Falan kişi peygamber de olsa, ona inanmam”, “Peygamber gelip bana bunu yap dese yine yapmam” veya “Peygamber yapma dese, yine yaparım” demek.
28. Kim olursa olsun herhangi bir insanı Peygamber seviyesine cıkarmak veya herhangi bir Peygamberi beşer seviyesine indirmek.
29. Peygamberin azalarından birini, mesel sakalını kucumsemek.
30. Peygamber hakkında “O adam”, “O herif” gibi saygısız ve kucumseyici sozler sarf etmek. Yine kucumseme amacıyla “O da nihayet bir beşerdir” demek.
31. Peygambere yahut isimlerinden veya icraatlarından birine sovmek. Adı ΄Nebî΄ olan birine Peygamberi niyet ederek sovmek.
32. Onu yalanlamayı kast etmeksizin, “Peygamberim” diyen birine, “Madem Peygambersin bir mucize goster” demek.
33. “Peygamberin tırnakları uzundu, elbiseleri kirliydi” ya da “Peygamber siyahtı” demek.
34. Tevaturen sabit olmuş hadîsi inkÂr etmek.
Meşhur hadîsi inkÂr konusunda ihtilaf edilmiştir. Ama mutevatir mi, meşhur mu olduğunu bilmeksizin bir hadîs icin “Boyle sozler cok olmuştur” demek kufurdur.
35. “Benim Kabrim ile Minber’imin arası Cennet Bahcelerinden bir bahcedir” hadîsini işitince “Ben orada minber ve mezardan başka bir şey gormedim” demek.
36. Kendisine “Bıyıklarını kırp ve misvak kullan” denen birinin “Bunu yapmam” diye karşılık vermesi.
37. “Peygamber şunu severdi” denilince “Ben sevmem” demek. “Ben Peygamber’i sevmem” demek.
Rol icabı bile olsa bunu yapmak kufurdur. Tek cıkış yolu “Ebu Cehil ya da falan boyle demişti” diye aktarmaktır.
38. Peygamber aleyhisselÂmın kendi arzusuyla fakirliği tercih etti, diye belirtmeksizin “Peygamber fakirdi” demek.
39. “Âdem aleyhisselÂm ham bez yapardı” diyene “Biz dokumacının cocuğuyuz” demek. Âdem aleyhisselÂmdan değil de, maymundan geldiğini iddia etmek.
Peygamberleri tazîm ifade eden sozlerle anmak lazımdır. Boyle yapmamanın dahi kufur olduğunu savunan alimler vardır.
40. Peygamberlerden biri hakkında “Zamparaymış” ya da “Şehvetine duşkunmuş” demek.
41. Sarhoş iken bile Peygamber’e sovmek.
Boylesi tevbe etmeden oldurulurse cenaze namazı kılınmaz. Tevbe ettikten sonra oldurulurse cenaze namazı kılınır. Ancak tevbe etmesi onu olum cezasından kurtarmaz. Hanefi ve Maliki boyle hukmetti. Şafii’ye gore tevbeyle olum cezasından kurtulur.
42. Ebû Bekr, Omer, Âişe radiyallahu anhum hezeratına sovmek, hilafetlerini inkÂr etmek.
Diğer sahabelere sovmenin kufur olup olmadığı ise ihtilaflıdır.
43. UlemÂya sovmek, onlarla alay etmek, onları hafife almak.
44. Kitab ve Sunnet’le sabit olmuş hususları, mesel hesabı, azabı, Sırat’ı, Kevser Havzını, MizÂn’ı, Cennet’i, Cehennem’i inkÂr etmek.
45. “Sen bugun bana arpa ver, ben Kıyamet’te sana buğday vereyim” veya aksini demek.
46. Allah TeÂlÂnın va’dini inkÂr veya hafife almak, mesel KıyÂmet’i, kabir azabını, Sûr’a ufurulmesini inkÂr etmek.
47. “Allah bana Cennet’i verse, sensiz gitmem”, “Allah TeÂl falanla Cennet’e gir, dese; girmem”, “Senin yuzunden Cennet’i vereceklerse, istemem”, “Senin yuzunden Cehennemlik olacaksam, olayım” demek.
48. Kendisine zulmeden bir zalime, zulme uğrayan kişinin “Mahşer’de senden hakkımı alırım” dediğinde “Sen beni nereden bulacaksın, Mahşer’de ne işim var” diye karşılık vermesi.
49. Birine “Dunyayı bırak; Âhirete yonel” denildiğinde “Peşin olanı, borc icin terk etmem” diye cevap vermek.
50. “Âhirette yalnız rûh azab gorur, beden değil” demek.