İLK HAKİKAT DERSİ
Her doğan cocuk tertemiz olarak İslÂm fıtratı uzere doğar. Eğitimlerine gore ya dinine bağlı, ya dinsiz, ya da başka dinlere mensup olarak yetiştirilirler. Buna Efendimiz (asm) bir hadis-i şeriflerinde şoyle dikkat cekerler: “Her cocuk fıtrat uzere doğar. Konuşmaya başlayıncaya kadar bu hal uzere devam eder. Sonra anne-babalarının tesiriyle Yahudi, Hıristiyan, Mecusi, v.s. olur.”
İşte bu noktada İslÂmî eğitimin, anne-babaya duşen gorevin onemi ortaya cıkar. “İlk hakikat dersini annemden aldım” diyen Bediuzzaman sonra oğrendiklerini ona bina ettiğini belirtir. Cocukluğunda sağlam bilgiler almayan cocuğun geleceği karanlık demektir.
Anne-baba cocuğuna Allah’ını, Peygamberini, dinini, imanını kucuk yaşlardayken verecektir. Cunku ağac yaşken eğilir. Bu yaşta oğrenilenler silinmez omur boyunca. Cocuk, hayat kitabı, kılavuzu Kur’Ân’la da bu yaşlarda tanışacak, ilk fırsatta oğrenecektir.
Bir Musluman icin temel eğitim mutlaka Kur’Ân’la başlar. “En hayırlınız Kur’Ân’ı oğrenen ve oğretenlerinizdir” buyurulmuyor mu?
Sadece Kur’Ân’ı okumak değil, Kur’Ân hakikatleriyle yoğrulmak gerekir.
Mazide İslÂm dunyasının asırlarca ilimde, medeniyette, teknolojide oncu olmalarının sebebi işte bu eğitimdi. Kur’Ân’ı anlama, ruha nufuz ettirme ve onun ruhuna uygun hareket etme! Resûl-i Ekrem (asm), “Allah bu şanı yuce Kur’Ân’a bağlı olan toplumları yukseltir. Ona sırt cevirenleri ise alcaltır” buyuruyor.
İbni Haldun, doneminde de İslÂm dunyasında gercekleştirilen bu eğitim ve onemine şoyle dikkat ceker:
“Cocuklara Kur’Ân talim etmek dinin şeÂirinden bir şiÂrdır. O yuzden Muslumanlar bunu esas alarak, butun beldelerinde yaygın olarak Kur’Ân eğitimi yapmışlardır. Cunku Kur’Ân Âyetlerine ve hadislere dayanan İslÂm ve imanın kalplerde kokleşmesi herşeyden once bu şiÂra bağlıdır. Onun icin Kur’Ân oğretimi esas hÂline gelmiş olup, daha sonra hÂsıl olan melekeler bu esas uzerine bina edilmiştir. Bunun sebebi şudur: Kucuklerin eğitimi cok daha koklu olup daha sonraki yaşlarda eğitim ve oğretime temel teşkil eder. Cunku kalpler ve zihinler diğer melekelerin temelidir. Uzerine bina edilen şeyin tarzı ve durumu, temele bağlıdır.”
Demek Kur’Ân’la temel atılmış oluyor.
Tabiî ki bununla yetinilmeyecek. Bir taraftan Kur’Ân ilimleriyle vicdan, diğer taraftan fen ilimleriyle akıl, fikir aydınlatılacaktır.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İlk Hakikat Dersi