Kuran-ı Kerim'in ayetleri Peygamberimize Cebrail aracılığıyla sozlu olarak gelmiştir. Peygamberimiz bunları anında ezberliyor ve cevresindeki ashabına okuyor, onlar da ezberliyorlardı. İclerinde yazı yazmayı bilenler, değişik malzemeler uzerine, oğrendikleri ayetleri yazıyorlardı. İlk ayetlerin gelişi şoyle olmuştur:

Hz. Muhammed (S.A.V.)’e peygamberlik gorevi verilmeden once O, zaman zaman insanlardan uzaklaşarak kÂinatın yaratılışı, insanlığın geleceği gibi konuları duşunmek uzere Hira dağındaki mağaraya cekilirdi. 610 yılında da yine boyle bir gun Hira dağına cıkmıştı. O esnada Vahiy meleği Cebrail geldi ve gorundu;

Cebrail: “-Oku” dedi.
O: “-Ben okuma bilmem” cevabını verdi.
Melek O’nu tuttu ve tekrar;
"-Oku” dedi
O yine: “-Ben okuma bilmem” diye cevap verdi. Cunku O gercekten okuma bilmiyordu.
Melek yine onu tuttu, ezercesine sıktı ve bıraktı;
“-Oku” dedi.

Bu kez Peygamberimiz: “-Ne okuyayım diye cevap verdi.” Cebrail o zaman:

“-İnsanı alaktan yaratan Rabbinin adıyla Oku. Oku, İnsana bilmediklerini oğreten ve kalemle yazdıran Rabbin Ekremdir (en comerttir)” şeklindeki Alak suresinin ilk beş ayetini indirdi.

Bu şekilde başlayan vahiy sureci 23 yılda tamamlandı. Hz.. Peygamber her indirilen ayeti anında ezberliyor, daha sonra onu insanlara aktarıyor ve onların pek coğu da indirilen bu ayetleri ezberliyorlardı. Bu arada inen ayetleri Vahiy Katipleri yazıyordu. Hz. Peygamber vahyin yazılması işine ayrıca onem veriyordu. Sure ve ayetlerin nereye yazılacağı Cebrail tarafından Peygamberimize bildiriliyordu. Peygamberimiz de kendisine bildirilen ayet ve surelerin yerlerini Vahiy Katiplerine bildiriyordu. Aynı zamanda bu işi bizzat kendisi kontrol ediyordu. Bununla birlikte her yıl Ramazan ayında o zamana kadar inen ayetleri Cebrail’e okuyor ve kontrol işi daha da sağlamlaştırılıyordu. Boylece Kur’anı Kerim baştan itibaren herhangi bir unutma, hata ve yanlışlıktan korunmuştur.

Anlatım: Dr. Mustafa Akman

KAYNAK