Halk arasında İbrahim Etem diye soylenen İbrahim’in babası Ethem, Belh sultanıydı. Sultan babasının yerine gecerek Belh hukumdarı olmuştu İbrahim.
Bir gun bir mechul adamın teklifsizce sarayına girip kapının yanına oturduğunu gorup “Burası han değil, ne işin var burada?” diye cıkışınca mechul adamın duşunduren cevaplarıyla karşılaştı.
- Senden evvel burada baban Etem vardı, ondan once de oteki hukumdar oturuyordu. Ondan once de bir başkası vardı. Bunların hepsi de burada bir muddet kalıp gittiler, şimdi de bir muddet kalma sırası sana geldi. Soyler misin burası yolcuların bir muddet dinlenip de gittiği han değil de nedir? Mechul adam, “İşte benim istirahat muddetim de bitti, ben de gidiyorum.” diyerek cıkıp gozlerden kayboldu. Belh hukumdarı İbrahim Etem, Hızır diye kabul ettiği bu mechul zatın uyarısından sonra artık sarayını da, tahtını da terk ederek kendini tumuyle İslami hizmete verir. İmam-ı Azam gibi buyuklerden ders alarak kendini iyice yetiştirir, gencleri de yetiştirmeye başlar. İşte bu sırada gelen gencin biri İbrahim Etem’e sorularını şoyle sorar:
– Nefsim beni gunaha girmeye zorluyor, nefsime nasıl karşılık vereceğimi bilemiyorum, ne tavsiye edersiniz bana? der.
İbrahim Etem de kendine mahsus uslubuyla cevap verip acıklama yaparak der ki:
– Once gunaha girmenin şartlarını hatırlat nefsine. Gunaha girme şartlarını yerine getirebilirse gunaha girebileceğini soyle, der. Genc heyecanlanır.
- Gunaha girmenin şartları da mı var? Oyle ise o şartları soyle de hemen yerine getireyim, der.
İbrahim Etem de anlatır gunaha girmek icin yerine getirilmesi gereken uc şartı.
- Birincisi der, icinde gunaha girme duygusu başlayınca kendisine karşı gunah işleyeceğin Zat’ın mulkunden dışarıya cık, gunahı orada işle! Sonra geri donup gel!..
- Bu mumkun mu, der genc. Her yer O’nun mulkudur. Mulku olmayan yer yoktur ki, oraya gideyim de gunahı orada işleyip doneyim!..
- Oyle ise der İbrahim, hem mulkunde oturacaksın hem de mulkun sahibine karşı gelmekten utanmayacaksın; senin gibi civanmert bir gence yakışır mı boyle saygısızlık?..
- Genc, sen ikinci şartı soyle, der. Onun mulkunun dışına cıkmam mumkun değildir.
İbrahim Etem de ikinci şartı anlatır:
- Oyle ise der, kendisine karşı gunah işleyeceğin zatın verdiği rızkı da yememeye karar ver, ondan sonra ona isyana niyetlen!.. Genc, duşunmeye başlar:
– Bu da mumkun değil der. Ben Allah’ın verdiği rızkı yemeden yaşayamam ki?
– Oyleyse der İbrahim Etem, hem mulkunde oturacaksın, hem verdiği rızkı yiyeceksin hem de O’na karşı gunah işlemekten utanmayacaksın, buna akıllı, insaflı civanmert bir gencin vicdanı razı olur mu?
– Olmaz, der genc. Sen ucuncu şartı soyle de bir de ona bakalım. İbrahim Etem de gunah işlemenin ucuncu şartını soyler:
– İcinde gunah arzusu kıpırdayınca hemen O’nun gormediği gizli bir yere git, gunahı gormediği gizli bir yerde işle. Sonra geriye donup gel!..
– Genc, bu şartta der, oteki şartlar gibi imkÂnsız. O’nun gormediği bir yer var mı ki gidip gunahı orada gizlice işleyeyim de sonra donup geleyim?.. İbrahim Etem de sozlerini şoyle bağlar:
– Oyle ise der, benim civanmert evladım, hem mulkunde oturacaksın, hem verdiği rızkı yiyeceksin hem de gormediği gizli bir yer bulamayacaksın, yine de ona karşı gunah işlemeyi goze alacaksın, imanlı, insaflı, civanmert bir gence yakışır mı boylesine isyan ve itaatsizlik?
Genc, daha fazla dayanamaz, iki elini birden kaldırarak bağırmaya başlar:
– Teslim oldum ey İbrahim teslim! der. Bundan sonra nefsim beni gunaha zorlayınca haykırarak diyeceğim ki:
- Ey nankor nefis, utanmıyor musun, mulkunde oturduğun, verdiği rızkı yediğin, gormediği gizli bir yeri bulamadığın Zat’a karşı acıkca, alenen isyan bayrağı cekip de nankorce gunah işlemeye?
– Ne dersiniz? Gencin bu şartları bizim icin de gecerli mi? Biz de Allah’ın mulkunde oturuyor, verdiği rızkı yiyor, gunah icin gormediği gizli bir yer bulamıyor muyuz? Oyle ise biz de bu genc gibi icimizden gelen bir feryatla bizi gunaha zorlayan nefsimize, “utanmıyor musun” diye itiraz ederek uzerimizdeki baskısını yok etmeye calışmalı mıyız?
Ahmet Şahin
Kaynak
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İbrahim Ethem’den genclere gunaha girme şartları...