euzubillahimineşşeytanirracim bismillahirrahmanirrahim
evet PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN S.A.V islam'ın ilk yılları icin boyle bir yasağı vardır.ama bu hadislere değildir.PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V bu yasağı uygularken şunuda soylemiştir "Benden (bir şey) yazmayınız. Kim benden Kur'an'dan başka bir şey yazdı ise onu imha etsin. Benden rivayet ediniz. Bir beis yoktur. Kim benim uzerime yalan soylerse Cehennemdeki yerini hazırlasın" (muslim 4/2298). yasak islamın ilk yılları icin gecerlidir.daha sonra hadis yazımına izin vermiştir.
yasak ile ilgili hadisler:
"Sahabe Peygamber 'den sozlerini yazmak icin izin istediler. Ancak onlara izin verilmedi." Darimi-Mukaddime/41-43
"Benden Kur'an dışında bir şey yazmayın. Kim, benden Kur'an dışında bir şey yazmışsa, onu imha etsin." Muslim-Zuhd/72(3004) /4137 Ebu Davud-İlm/3(3647) /4136 Musned-c.3/12,21,39 Darimi-Mukaddime/42
bu hadisleri kullanarak ve PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN S.A.V sozlerine ve sunnetine duşman olan bazıları.insanların kafasını karıştırmaya calışanlar hadisleri reddediyorlar.bunlar icerisinde alim gecinen ve PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN S.A.V emirlerini reddenlerde var başortusunu,kurbanı ve bir cok İSLAM'İ ibadetleri ya sulandırmaya calışıyorlar yada yoktur diye inkar ediyorlar PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN S.A.V sunnetinde olan bu şeyleri inkar ederek İSLAM'DAN geriye bir şey bırakmamaya adeta yeminliler.ve hatta PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN S.A.V sonradan bu yasağı kaldırmış olmasınıda insanlardan saklamaları niyetlerini acıklıyor aslında.
PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V İSLAM'IN geniş coğrafyalara yayılması,muslumanların,KUR'AN'İ ve İSLAM'İ mevzuların fazlalaşması ile Hadis yazımına uyguladığı yasağı kaldırmıştır.
hatta en cok Hadis rivayet eden EBU HUREYRE RADIYALLAHU ANH'IN şoyle bir sozu nakledilmiştir.
"Efendimiz (s.a.v.)'in ashabı icinde, Abdullah ibni Amr (r.a.) mustesna, benden daha cok hadise sahip olan yoktu. Abdullah (r.a.)hadisleri yazardı, ben ise yazmazdım" (Buhari 1/36)
Buhari,muslim gibi PEYGAMBER EFENDİMİZ'DEN S.A.V yuzlerce yıl sonra yaşamış hadis katiplerinin aksine ilk devir hadis katiplerindendir Abdullah (r.a.) onun yanında sahabenin en onde gelen alimlerinden HAZRETİ ALİ,ABDULLAH BİN ABBAS gibi sahabei kiramdan ilk devir hadis katipleride vardır HAZRETİ ALLAH C.C onlardan razı olsun,HAZRETİ ALLAH'IN CELLE CELALUH selamı ve rahmeti ve bereketi onların uzerlerine olsun. bu yasağın sonradan kaldırılmış olmasının en buyuk delillerinden biridir aynı zamanda ABDULLAH RADIYALLAHU ANH bu konuda şoyle soylemiştir:
"Efendimiz (s.a.v.)'den işittiğim herşeyi yazardım. Gayem bunları ezberlemekti. Ashab beni bu işten menettiler ve sen Rasulullah (s.a.v.)'den her işittiğini yazıyorsun; halbuki o bir beşerdir ve rıza halinde olduğu gibi, gadap halinde iken de konuşa bilir, dediler. Bunun uzerine yazma işini durdurdum. Sonra onların sozunu efendimiz (s.a.v.)'e naklettim. Bana; yaz, Nefsim yedi kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki,benden yalnız hak (doğru) olan sadır olur." (ibni hanbel musned 10/21 ebu davud 2/86)
Semura İbni Cundep de efendimizden izin alıp hadis yazanlardandır. Hakkında geniş bilgi verilmese de, onun bir hadis kitabı olduğunu, Muhammed İbni Sirinin "Semura'nın oğulları icin yazdığı risalede pek cok ilim vardı" sozunden anlıyoruz.(ibnul esir,usdul gabe,2/354; ibni hacer,isabe,3/130 tehzip 4/236)
PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN sunnetine ve sahih hadislerine itaat ile ilgili onemli yazı
http://www.frmtr.com/islam-ve-insan/...orunludur.html
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimizin'in S.a.v Hadis Yazımı İle İlgili Yasağı