İslamiyetle terorizmi ozdeşleştirme cabalarına karşın, cok sayıda Rus, Musluman oldu. Musluman Rus vatandaşları ise da ibadete yoneldi. İşte Rusya'da İslam'ın yukselişi:
Cenk Başlamış'ın haberi

Ozellikle 11 Eylul saldırılarının ardından İslamla teroru ozdeşleştirmek icin yurutulen uluslararası propagandalara karşın, Ortodoks dunyasının onemli merkezlerinden Rusya'da son yıllarda Muslumanlığı secenlerin sayısı artıyor.

Rusya'nın 144 milyonluk nufusunun yaklaşık 20 milyonu Muslumanlardan oluşuyor. İslam geleneksel olarak ulkenin guney kesimlerinde, ozellikle Kafkasya'da yaygın bir din. Savaşın yoğun yıllarında Rus medyası da Cecenlerle, dolayısıyla Muslumanlarla terorizmi neredeyse eşanlamlı kullandı. Ancak İslamiyetle ilgili bu olumsuz havaya karşın, Rusya'da Muslumanların sayısı son donemde artmaya başladı.

Propaganda geri tepti

Surecin en dikkat ceken yonu, Ruslar arasında da din değiştirenlerin gorulmesi. Muslumanlığı secenlerin yuksek sayılara ulaştığını iddia etmek guc olsa da bu yonde bir ilginin ortaya cıktığını, konuya yakın herkes kabul ediyor. Musluman ailelerden gelenler arasında da son donemde ibadete yonelenlerin sayısında artış var. Bunların bir bolumu İslam karşıtı propagandaya duydukları tepkinin kendilerini ibadete yonelttiğini gizlemiyor.

5 bin kişilik cami
10 milyonu aşkın nufusunun yaklaşık iki milyonu Muslumanlardan oluştuğu sanılan Moskova'da, toplam dort cami var. Bunlardan en cok tanınanı ve daha cok Tatarların rağbet ettiği merkez caminin bulunduğu alanda beş bin kişilik yeni bir cami yapılıyor. "Tarihi Cami" olarak bilinen 200 yıllık camiye ise daha cok Orta Asya ve Kafkas kokenlilerle sayıları az da olsa Turkler gidiyor.

Burası, diğerleri gibi ozellikle cuma namazı sırasında doluyor ve yer bulamayanlar soğuk havada avluda seccade ya da gazete uzerinde namaz kılıyor.

Hazret: İnternet etkiledi

Kuran ve Arapca kurslarını yoneten cami gorevlisi Ramil Hazret bazı Ortodoksların İslamiyete yonelmesini, "Bence bu kişiler kafalarındaki sorulara yanıt bulmaya calışıyorlar. Gunumuzde internet yardımıyla pek cok bilgiye ulaşmak mumkun. Boylece İslamiyetle tanışıyorlar" diyor.
Hazret, İslamda Hıristiyanlıktaki gibi aracı bulunmamasının bu kişileri etkilediğini, ayrıca alkol gibi alışkanlıklardan kurtulmak isteyenlerin Muslumanlığı sectiğini duşunuyor. Moskova'da yerel halkın Muslumanlara nasıl davrandığı sorusuna ise, "Moskovalılar genel olarak yabancıları sevmez. Ama bunun nedeni daha cok sosyo-ekonomik sorunlar" yanıtını veriyor.

Anna'ydı, Munire oldu

Moskova'da Muslumanlığı secen Ortodokslar genellikle evli ciftlerden oluşuyor ve coğu zaman, once kocalar din değiştiriyor. Eşinin Musluman olmasından sonra İslamiyeti kabul edenlerden Munire, Kuran kursuna giderek yeni dinini tanımaya calışıyor. Soyadını vermeyen ve kesinlikle resim cektirmeyen Munire, "Cevremizde tanıdığımız Muslumanlar vardı. Eşim onlardan etkilendi. Sonra ben Musluman oldum. Artık yeni hayatımıza uygun yaşıyoruz" diyor.
"Yeni hayat", gunde beş vakit namaz kılınması, kadınların başlarını kapatması, eve artık domuz eti girmemesi ve misafirlerin bile sigara icmesine izin verilmemesi anlamına geliyor.

Munire'nin kurs arkadaşı Cecen genc, "İlk geldiğinde hÂl Rus adı Anna'yı kullanıyordu. Hep birlikte oylama yaparak Munire adını taktık" diyor. Aynı Cecen, kendisinin Kuran kursuna devam etmesinin nedenini ise, "Dinimin ayrıntılarını oğrenmek" diye acıklıyor. Kuran ve Arapca kurslarına genellikle gencler ve yaşlı kadınlar devam ediyor.

Muslumanlığı secen keşiş

Musluman olan Ruslardan biri de daha gecen yıla kadar manastırda yaşayan keşiş Mihail Kiselyov. Babası da rahip olan Kiselyov, din eğitimi aldıktan sonra Tanrı'ya en iyi hizmet yolunun keşişlikten gectiğine karar vermiş. Kiselyov, internetteki "islam.ru" sitesine yaptığı acıklamada, "Ama kitaplarla gercek hayatın uymadığını gordum. Keşiş, ideal Hıristiyan demek. Fakat cevremde boyle insanlar goremeyince hayal kırıklığına uğradım. Ustelik, kendimi aile kurmaktan mahrum etmenin Tanrı'nın benden istediği bir şey olmadığını anladım" diyor. Eski keşiş bu yıl Musluman olarak Mikael adını almış.

Kurslar duzenleniyor

Moskova'nın Muslumanlar icin kıyafet satan tek mağazası "Cemile" ile "helal et urunleri"nin satıldığı kucuk bir dukkÂnın da bulunduğu camide hafta sonları Kuran ve Arapca kursları veriliyor. Kurslara Tatarlar, Cecenler, Abhazlar ve yeni Musluman olan Ruslar katılıyor. Soz konusu cami, bayramda toplanan fitrelerle 100 yoksul Muslumana 500 ruble (yaklaşık 26 YTL) yardım yapıyor.

Milliyet

Haberin Orjinalini BURADAN okuyabilirsiniz.