Levhe’l-hadis’ insanı asıl yapması gereken onemli işlerinden alıkoyan ve hicbir fayda sağlamadığı gibi,vaktin boşa harcanmasına neden olan oyalayıcı konuşmalar, hikaye,masal vb dinletiler anlamındadır.Tabiun’dan Mucahid,Hasan el-Basri, Katade,bunun yararından cok zararı olan turku, şarkı ve muzik gibi vakti tuketen şeyler olduğunu soylemişlerdir. Cağımızda sinema, tiyatro,radyo ve televizyonlar eğitici,oğretici ve faydalı birer arac olarak kullanıldıkları surece bu kavram kapsamına girmezler.Fakat insana faydalı hic bir yanı bulunmayan,aksine aile ve toplum yapısına zararı olan,kulturu ve gelenekleri aşağılayıcı filmler,oyunlar ve programlar,bilhassa paparazzi ve benzeri programlar bu kavrama dahil edilebilirler.(M.Zeki Duman Beyanu’l Hak C:II Bkz:161)”

Şimdi bu acıklamaya istinaden belirtildiği uzere gerek gorsel medya gerek yazılı medyayı faydalı olarak kullanan kişi sayısı ne acıdır ki devede kulak misali parmakla sayılacak kadar ya cok az yada yok denecek bir kesim.Ozellikle genc nesil başta olmak uzere gorsel medyanın baş mimarisi televizyonların zararı sayılamayacak kadar coktur.

Edindiğim bazı notlar sayesinde bunları maddeleştirerek sizlere yada merak edip okuma gereği duyan kardeşlerime aktarma gereği duydum.Belki diyebilirsiniz ki bunları zaten biliyoruz (belkide bilmiyoruz) ne gerek var diye duşunebilirsiniz ancak bilmeyenlerin olabileceğini varsayarak bilenleri de bilmeyenleri de bir kere daha duşunmeye sevk etmekte fayda var.Şimdi gorsel medyanın baş mimarisi olan televizyonun dunyevi ve uhrevi zararlarını sıralayacak olursak eğer

1-) Yalan yanlış,abuk subuk filimler diziler sayesinde yalanlar gercek,doğrular yalan,haramlar helal, helaller haram gosteriliyor.Nitekim de zaten hepsi olmasa da %99’luk bir bolumu teşkil ediyor. Buyuklerimiz yani annedir-babadır-dededir vs vs benim zaten bunlara aklım kesiyor.İzliyorum diye bunları yapacak değilim ya diyor.Peki senin aklın kesiyor ancak seninle beraber aynı programı izlemek zorunda kalan cocuk veya farklı bir kişinin aklı kesmiyorsa duşunemiyorsa o insanın vebaline gunahına ortak oldun.Tabi ki boşa gecen boş zamanı saymıyorum

2-) Misal soyluyorum ki nitekim bu tip yayınlar yapılıyor ve halen yayında varlığını surdurmekle beraber; Bir kız cocuğu tecavuze uğruyor yada kendi isteği ile başka bir erkekle birliktelik yaşıyor. Bunu hic problem etmiyor ancak ne zaman ki ortaya cıkıyor veyahut da hamile kalıyor o zaman ağlayıp sızlanıyor.Oysa bu tip programlara gore gizlice yap bir şey olmaz acığa cıkarsa o zaman kotu mantalitesi ki buda zaten tamamen gunah.Buda anormalleştirilmişliğin normalleştirilme surecidir.

3-) Muzik,gereksiz diziler (ki gerekli olanı yok denecek kadar az) programlar sayesince insanları sosyal hayattan koparıp tamamen antisosyal yaptılar ki iki insan biraraya gelse ucuncu kişi televiyondaki dizilerde oynayan şahsiyetlerdir.

Kaynak İcin Tıklayınız